Implică-te în discuțiiRezinaSocial

Cine se opune colectării separate a deşeurilor?

După publicarea în CUVÂNTUL a știrii despre faptul că, începând cu 14 septembrie c., în comuna Pepeni, raionul Sângerei, deşeurile vor fi colectate separat și ce a făcut administraţia publică locală pentru a soluționa problema dată (apropo, doar cu forţele proprii), mai mulți rezineni au revenit la această temă actuală şi pentru oraşul Rezina şi suburbiile lui.

Ion Anghel: Revin iarăși la o temă abordată mai înainte: colectarea separată a deșeurilor. Tot mai multe localități trec la această metodă. În Rezina însă zic că nu-i posibil de făcut acest lucru. Oare chiar aşa să fie?

Aliona Soldea: De ce nu-i posibil?

Ion Anghel: Am abordat această problemă mai înainte, de două ori… Principalele argumente contra au fost „nu este rentabil ” şi ” lumea nu va susţine”.

Vladimir Borzin: Mă gândesc că cei care se opun să implementeze această metodă nu știu cum să explice populației cum trebuie să procedeze și care ar fi consecințele şi beneficiile acestui mod de colectare a deșeurilor. Cred că orășenilor le-ar fi interesant să cunoască care ar fi beneficiile financiare ale acestui lucru şi la ce ar putea fi utilizați banii adunaţi în urma selectării deșeurilor. Mult va depinde şi de cât de transparent va fi tot proiectul, începând cu colectarea separată/sortarea și terminând cu efectul financiar.

Ion Anghel: Cred că nimeni nu vrea să-și „complice” activitatea. S-au deprins să activeze așa, au câștiguri bune, la ce le mai trebuie să pună capul în mișcare… Cineva ar trebui să impună pornirea acestui car din loc. 

Vladimir Borzin: Ar trebui de organizat o întâlnire cu cetățenii, pentru a dezbate cu argumente problema, ca să devină clar, de ce unii sunt contra, iar alții pentru, care sunt avantajele acestei metode și care-s dezavantajele, atât pentru cetățeni, societate, cât și pentru întreprinderea/întreprinderile implicate în acest proces, APL etc. Ar fi important ca la această întâlnire să fie prezentat și un mecanism concret de realizare a unui atare proiect bazat pe experiențele concrete ale 1-2 localități. 

Ion Cernei: Apropo, patru localități din raionul Telenești (Verejeni, Ratuș, Bănești și Chițcanii Vechi) participă, din iulie 2019, la un proiect moldo-francez în domeniul gestionării eficiente a deșeurilor. Finalitatea proiectului prevede construcția unei stații de compostare a deșeurilor biodegradabile la Telenești. Proiectul este implementat de organizația franceză specializată în sortarea și gestionarea deșeurilor „Savoie Déchets”, cu suportul Ambasadei Franței la Chișinău.

Tudor Țurcanu, primarul comunei Ratuș, ne-a relatat pentru CUVÂNTUL, că proiectul a demarat deja și că se va lucra cu deșeuri regenerabile, că a fost angajat un expert care va face instruiri cu beneficiarii. S-a stabilit, că majoritatea deșeurilor din zonă, circa 80%, sunt biodegradabile. Compostul obținut va fi folosit în agricultură ca îngrășământ. 

În satele noastre sunt depozitate cantități mari de gunoi, ceea ce are impact negativ asupra stării de sănătate a populației. Primarii au aflat despre posibilitatea de a aplica la un astfel de proiect în cadrul unui seminar organizat de Ambasada Franței.

Deșeurile adunate până acum în localitățile implicate în proiect niciodată nu au fost sortate și prelucrate. În calitate de partener participă „Savoie Déchets”, o companie publică din Franța. La moment aceasta deține două centre de colectare a deșeurilor și gestionează circa 135 de mii de tone de deșeuri pe an. Bugetul anual al companiei este de 25 de milioane de euro”, ne-a spus primarul de Ratuş.

Pentru conformitate, Tudor Iașcenco, Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker