EvenimenteRezina

După zeci de ani, vechiul centru al Rezinei îmbracă strai nou

Oraşul Rezina e amplasat pe trei terase de la malul Nistrului până pe vârful stâncii şi mai departe pe platou.

Cu decenii în urmă, centrul localităţii se afla pe terasa a doua, str. Păcii fiind artera centrală. Zilele acestea s-au încheiat lucrările de reparație capitală a acestei străzi.

La acest obiect, renovat după 34 de ani, Primăria Rezina a cheltuit 4,67 mil. de lei. Drumarii, care au promis să încheie lucrările până la Hramul orașului – ”Acoperământul Maicii Domnului”, în fond s-au ținut de cuvânt.

„Acest cartier, care acum câteva decenii a fost centrul Rezinei, după trecerea sediilor autorităților pe terasa a treia a rămas uitat, ajungând cu timpul într-un hal fără de hal.

Anul trecut, după un șir de consultări cu orășenii privitor la prioritățile cheltuirii finanțelor publice, am ajuns la concluzia că trebuie să ne întoarcem cu fața spre acest cartier. Mai întâi am construit acolo rețele de canalizare și le-am conectat la sistema magistrală, apoi am elaborat proiectul reparației capitale a principalei căi de acces a cartierului.

În acest scop am alocat din bugetul orașului 5,05 mil. de lei, dar grație licitației, din această sumă am economisit 380 de mii, pentru că firma ”Genesis International” SRL s-a angajat să realizeze lucrările prevăzute în caietul de sarcini cu 4,67 mil. de lei”, ne-a relatat Simion Tatarov, primarul orașului Rezina.

Ion Ciorbă, responsabil tehnic de acest obiect, a remarcat că este satisfăcut de mersul și calitatea lucrărilor. „Mai întâi carosabilul a fost curățat cu grijă de pământ și deșeuri, locurile unde au fost îngropate țevile pentru canalizare au fost așternute cu piatră spartă, pe unele segmente bordurile vechi au fost demontate și reinstalate, pe alte segmente au fost instalate borduri noi.

Stratul de beton asfaltic uzat a fost scos prin tăiere cu freza. Betonul asfaltic nou a fost așternut în două straturi, un strat de egalizare cu grosimea de până la 4 cm și altul de uzură de 4 cm.

În total a fost așternut betonul asfaltic pe o suprafață de 11800 m.p. Urmează să se traseze marcajul, să fie instalate semnele de circulație. Lucrările au fost îndeplinite organizat și în timpul stabilit datorită responsabilității specialiștilor SRL ”Genesis International”, director general Vitalie Mrug”, a relatat dl Ciorbă.

Cu stratul de asfalt decopertat au fost pavate căile de acces şi curţile blocurilor, amenajate parcări pentru automobile. Cartierul va avea și o biserică ortodoxă, care se construiește pe locul fostului cimitir al târgului Rezina.  

De partea opusă a scării centrale care unește cele trei terase ale urbei, lângă clădirea fostei școli, au început lucrările de construcție a unui stadion, parte a ”Programului de Revitalizare Urbană a orașului Rezina pentru anii 2020-2023”, implementat cu suportul Ministerului Investițiilor și Dezvoltării Economice a Poloniei, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și ”Solidarity Fund PL în Moldova”. Proiectul este cofinanțat în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone.

În ultimii ani, în acest cartier rămăseseră să locuiască în temei oameni în vârstă, care au primit cândva printre primii apartamente ori şi-au construit case aici. Acum pe str. Păcii s-au stabilit numeroase familii tinere, a fost reparată capital şi redeschisă grădinița, funcționează 5 agenți economici eficienţi.

Tudor Iașcenco

Dupa zeci de ani min
Dupa zeci de ani 2 min
Dupa zeci de ani 1 min
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker