Electorala 2020PoliticRezina

Administraţia oraşului Rezina rămâne pe poziția sa privind Hotărârea CEC

Consiliul Orășenesc Rezina (cu excepția fracțiunii socialiștilor), în ședința din 19 octombrie, pentru a treia oară, cu 12 voturi pro, și-a reiterat poziția față de Hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) și a Consiliului electoral al circumscripției nr.37 pentru localitățile din stânga Nistrului, de a nu constitui în oraş 4 secții de votare pentru alegerile prezidențiale din 01 noiembrie 2020. 

Amintim că, în două sesiuni anterioare, Consiliul Orășenesc a decis că pentru alegătorii din stânga Nistrului, care de obicei participau la alegeri în mod benevol, este suficientă o singură secție de votare, sprijinindu-și poziția cu o serie de argumente. 

Solicitată de redacția săptamânalului CUVÂNTUL să comenteze argumentele Consiliului Orășenesc Rezina, CEC a răspuns că petiția (de fapt a fost o solicitare online de informații și nu petiție) nu poate fi examinată pentru că nu are semnătură electronică, astfel demonstrând de fapt că nu are ce spune or, anterior, la două solicitări similare de informații, CEC a răspuns operativ, deşi la fel nu aveau semnătură electronică. 

Între timp, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a notificat decizia respectivă a Consiliului Orășenesc Rezina, calificând-o drept ilegală, pentru că autoritățile publice, conform Codului administrativ, “au obligația să colaboreze în vederea realizării competențelor ce le revin potrivit legii“, iar “Decizia nr. 7/1 din 02.10.2020 adoptată de către Consiliul Orăşenesc Rezina reprezintă un pericol iminent și o consecință gravă în organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de Președinte al Republicii Moldova”.

Consiliul Orășenesc a calificat notificarea Oficiului Teritorial Orhei drept neîntemeiată, o imixitudine grosolană în activitatea APL, mai ales în situația creată de pandemia de Covid-19 și restricțiile impuse APL de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. 

”Oficiul și-a depășit competențele, fiind împuternicit să exercite doar controlul de legalitate a actelor emise de APL, dar nu și oportunitățile acestora (numărul secțiilor de votare sau candidaturile membrilor birourilor electorale)”, se menționează în decizia Consiliului Orășenesc din 19 octombrie c.

   Deoarece în raion a fost instituit cod roșu de pandemie la Covid-19, iar îndeplinirea Hotărârii CEC ar însemna încălcarea flagrantă a condițiilor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică  în ce privește prevenirea răspândirii coronavirusului, CUVÂNTUL a solicitat un comentariu a poziției Consiliului Orășenesc Rezina și de la președintele raionului, Valeriu Ciorici, care este președintele Comisiei excepționale pentru sănătate publică. Până la publicarea articolului răspunsul nu l-am primit.

Tudor Iașcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker