Harta victoriilor civiceSocial

Nocturna bibliotecii împotriva infodemiei

 Al patrulea an, organizăm Nocturna Bibliotecii Publice Raionale „A. Donici” din Orhei – activități puse la dispoziția orheienilor după un apus de soare. Și în anul curent, evenimentul s-a dorit a fi cea mai importantă mobilizare nocturnă a bibliotecilor din Moldova. 

Campania Nocturna 2020 a fost inițiată și coordonată de Biblioteca Națională în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și susținută de IREX Europe, dar pusă-n practică de bibliotecarii din toate tipurile de biblioteci din Moldova cu scopul de a promova aceste instituţii. În situaţia de restriște majoră cauzată de pandemia cu Covid-19, dar și de pandemia informațională de proporții, lumea este expusă unui exces de informații false, difuzate prin internet.

Actuala Nocturnă la BPR „A.Donici” a adus în lumină și mijloacele de protejare împotriva efectelor nocive de infodemie, ca biblioteca să fie recunoscută drept o instituție sigură de informare.

Ea dispune de un spațiu impunător şi organizează activități diverse și interactive pentru toţi utilizatorii ca vârstă și interes. Bibliotecarii și specialiștii Serviciului pentru public au propus o serie de activități creative și recreative de promovare a lecturii.

O deosebită curiozitate au provocat QR Code-urile ca metodă originală de descoperire informațională; coerență lingvistică, dibăcie și curiozitate inepuizabilă au realizat „OratorClub”, figurile create din baloane și Quilling – tehnică creativă multicoloră. Orheianul Vasile Răileanu a debutat la noi cu un vernisaj de pictură în ulei.

Antreprenoarea Ina Negruță a susţinut un dialog despre importanța mierii şi istorii de succes în domeniu. Pentru prima dată „au ieșit Cărțile pe Podium”. Atelierul „Datina” a venit cu o paradă a portului popular. 

O notorie imagine–simbol au constituit-o Măștile de Veneția, o cascadă admirată dintr-o perspectivă sclipitor de spectaculoasă, prezentată de Oficiul Împrumut la Domiciliu. Cei prezenți au avut unica ocazie de a descoperi luminoasa poveste plină de șarm și armonie a Orașului pe Ape. Măștile, care exprimau farmec și magie, fascinație și captivare, afecțiune și ardoare, au înscris un înalt grad de interes al vizitatorilor și utilizatorilor de carte și o bună dispoziție.

Expoziția de carte a exprimat caracterul venețian și splendoarea arhitecturii de veacuri.  Călătoria virtuală a condus spectatorul prin cele mai exotice locuri și întâlnirea cu cele mai fastuoase măști de la Carnavalul din 2020 cu genericul: „Jocul, Dragostea și Nebunia”.

Spectatorii au rămas adânc impresionați de frumusețea variată a măștilor ca formă și culoare. Mulți dintre spectatori nici nu au reușit să lase aparatul foto sau mobilul din mână, tot înscriind chipuri cu mască sau crâmpeie din expoziție, postate apoi pe rețelele sociale, imaginile surprinzând cele mai răvășitoare clipe pline de sclipiri multicolore de lumină. Tot ei au devenit posesorii unei măști confecționate manual de bibliotecare.

Timpul de afară a fost numai bun pentru pasionații de Bibliotecă, iar Biblioteca a fost mult prea bine pregătită să accepte un număr cât mai impunător de admiratori. Nocturna, centrată pe misiunea de bază a Bibliotecii în domeniul Lecturii, aduce în prim-plan responsabilitatea acestei instituții culturale de a forma cititori de cursă lungă, care să-și desăvârșească pregătirea personală și cea profesională prin formare non-formală de calitate la Biblioteca Publică. 

Iată câteva sugestii lăsate de participanţi:

A devenit deja o tradiție de mare succes Nocturna Bibliotecii, care și-a deschis larg ușile pentru public pentru o seară de cultură, bun gust, creativitate, dialog și magie incomparabilă. Evenimentul este o ieșire la rampă fără precedent.

Această importantă mobilizare nocturnă într-un periplu cultural și artistic amplu pe mai multe paliere, constituie o funcție de mare îndrăzneală și imaginație a bibliotecarilor implicați”, au relatat soții Aurelia și Pavel Stratan, profesori, care au mai apreciat, că „Nocturna Bibliotecii este considerată noaptea albă și plină de lumină a singurului adevăr care este pacea Cărții”.

„Manifestațiile culturale au surprins vizitatorii cu oferte inedite. Am rămas încântată de cele auzite și admirate. Se simte o creativitate enormă, o înaltă stare de spirit, care atinge ora de vârf a muncii intelectuale. Prin „Masca de Veneția” ne-am aflat într-o lume de fantastic basm, de o feerică poveste.

Ca manifestare pro-lectură și eveniment de promovare națională a culturii în diverse forme, dialogul cu Ina Negrușă, Atelierul de croitorie și broderie „Datina” etc., Nocturna a conștientizat și mai profund rolul activ pe care-l deține Biblioteca în societatea actuală. Am descoperit multă creativitate, îndemânare și iscusință”, a reliefat Alexandra Filimonov, profesoară de română. 

Vitalie Baraboi, prozator, a marcat: „Nocturna este o campanie de bun augur și constituie o nouă abordare creativă a activității pe timp de seară. A fost mult bogată în evenimente interactive și creative. Am rămas adânc impresionat de frumusețea și coloristica Măștii venețiene – un spectacol plin de miracol”.

Alexandru Irinuță ne-a comunicat: „De fiecare dată descopăr pe nou Biblioteca, care mereu ne unește, inspiră creativitate și aduce mai aproape Oamenii. Mă simt încântat de diversitatea activităților. În această Nocturnă pentru Bibliotecă a fost Noaptea Ușilor Deschise”.

Ludmila Botnariuc, BPR „A.Donici”, Orhei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker