Evenimente

Întâlnire de suflet a combatanţilor cu sătenii

Cu ocazia aniversării de 25 de ani de la începerea războiului de la Nistru pentru apărarea Suveranităţii şi Integrităţii Republicii Moldova, Primăria Chiștelnița, în colaborare cu administrația Gimnaziului „Tudor Brădescu” din localitate, au organizat o întâlnire a pedagogilor, elevilor şi consătenilor cu participanții la acțiunile militare din regiunea transnistreană, Afganistan şi la lichidarea avariei de la Cernobâl.

Alexei Vrăjitoru, inspector-șef al IP Telenești a vorbit despre eroismul poliţiştilor, voluntarilor și militarilor care au luptat pentru  integritatea teritorilă a țării în 1990-1992. De asemenea au luat cuvântul Andrei Juncu, directorul gimnaziului, Costantin Ciobanu, primarul satului, Livia Meleca, directoare-adjunctă a gimnaziului ş.a. Elevii şi ansamblul de muzică populară ”Sălcioara” au prezentat un spectacol în memoria celor căzuţi la datorie.

Apoi participanţii la întrunire au depus coroane și buchete de flori la  mormintele lui Tudor Brădescu, polițist  din batalionul cu destinație specială, căzut la vârsta de doar 23 de ani în luptele de la Bender în iulie 1992 și a lui Aurel Colesnic, militar în termeni căzut în 1984 în Afganistan. 

Satul Chiștelnița are un martirolog sinistru: în timpul celui de-al doilea război mondial 63 de chiștelnițeni au murit pe front numai în rândurile Armatei Roșii, iar numărul celor căzuți în componenţa Armatei Române încă nu este cunoscut. S-au trecut din viaţă şi cei 94 de veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial din Chiştelniţa întorşi la vatră. Acum în sat locuiesc 23 de participanți la războiul de la Nistru și cel din Afganistan şi la lichidarea urmărilor catastrofei nucleare de la Cernobâl.

                                        Efrosenia Stratulat, bibliotecară     

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker