InvestigațiiRezinaSocial

Un caz penal din Rezina a mărit de 4 ori numărul victimelor minore ale traficului de persoane

Potrivit RAPORTULUI NAȚIONAL de realizare a politicii de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane pentru anul 2019, la nivel național, 341 de cetățeni moldoveni au devenit în anul trecut victime ale traficului de persoane.

Dintre ei – 109 sunt copii. Comparativ cu anul 2018, se atestă o descreștere cu 24% a victimelor adulte identificate și o creștere cu 45% a victimelor minore. 

CARTON 1 : sursa Raport  Național antitrafic.dov.md 

IMG 7428 minVICTIME ALE TRAFICULUI DE PERSOANE ÎN ULTIMII DOI ANI:

VICTIME ALE TRAFICULUI DE PERSOANE ÎN ULTIMII DOI ANI:

Anul 2018 – 365 VICTIME, inclusiv 60 COPII

Anul 2019 – 341 VICTIME, inclusiv 109 COPII

(În anul 2019 la nivel național au fost identificate 341 victime (comparativ cu 365 victime identificate în anul 2018), dintre care: -232 victime adulte (în anul 2018 – 305 victime identificate). -109 victime minore (în 2018 – 60 victime)

Principala forma de exploatare a copiilor în 2018 a devenit, ca și pentru victimele adulte, exploatarea prin muncă (preponderent în domeniul cultural-artistic), determinat și de o cauză penală, în cadrul căreia au fost identificate cele mai multe victime. Astfel, în 2019 se a crescut tendință  de exploatare a copiilor și anume traficul în afara țării. 

Principala destinație a traficului extern de copii în 2019 este Grecia cu 73 victime copii, dintre care 70 victime exploatate în scop de muncă în domeniul cultural-artistic și 3 victime minore fete exploatate în scop sexual, se arată în Raport. (LINK  PAGINA 12 A raportului )

EF5B6797 AB9B 4C1E 84D8 A9E98EE324AB min

La nivel local, 70 de copii: 59 de copii din raionul Rezina și 11 din raionul Cahul au devenit  victime ale traficului de persoane, 2 persoane din raioanele Rezina și Cahul având statutul de învibuit într-o cauză penală comună gestionată de PROCURATURA PENTRU COMBATEREA CRIMINALITĂŢII ORGANIZATE ŞI CAUZE SPECIALE (PCCOCS) Acest caz, crescând de peste 4 ori numărul minorilor exploatați prin muncă de la 17  la 72. (arătăm Diagrama 6 din Raport. )

Un caz penal din Rezina și Cahul a mărit de 4 ori  numărul victimelor minore ale traficului de persoane. 

TRAFICUL DE PERSOANE ARE LOC PRIN DIVERSE FORME DE EXPLOATĂRI, NU DOAR PRIN CEA SEXUALĂ.

Oamenii legii investighează al treilea an, într-o cauză penală,  cum au ajuns 70 de copii moldoveni de 8-13 ani, din Rezina și Cahul, să  danseze în fața a sute de turiști și în alte localuri din Grecia, unde se promova alcool și afaceri hoteliere, în locul unui promis festival. 

Potrivit Centrului de combatere a traficului de persoane, dosarul vizează 2 persoane cu statut de învinuit în privința drepturilor a 70 de copii din raioanele Rezina și Cahul, fiind solicitată asistenta juridică internațională a organelor abilitate ale Republicii Elene.  Una din persoanele cu statut de învinuit în cauza penală pentru trafic de persoane, a continuat să activeze în instituția de învățământ, frecventată și de copiii – victime ale traficului de persoane pe același dosar. 

Chiar în timpul examinării cauzei penale, copiii aceluiași cerc școlar de dans au fost antrenați în activitățile politice ale unui partid politic, alături de persoana care deține statut de învinuit pe același caz. Cauza penală este examinată de procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).


Din 341 de victime ale traficului de persoane identificate oficial în 2019, 109 sunt copii, inclusiv 70 de copii din raioanele Rezina și Cahul.

CARTON 2 : sursa Raport Național antitrafic.dov.md 

VICTIME ALE TRAFICULUI DE COPII  RECUNOSCUTE ÎN 2019:

2018 – 60 MINORI

2019 – 109 MINORI, dintre ei 73 trafic extern, destinația GRECIA:

FORME DE TRAFIC DE PERSOANE MINORE:

70 COPII – victime exploatate în scop de muncă în domeniul cultural-artistic. (59 din raionul Rezina și 11 copii din raionul Cahul) + ALTE 3 victime minore – fete exploatate în scop sexual .

ELITA TV a realizat în 2018  o investigație jurnalistică la acest subiect, fiind publicată pe 30.07.2018, chiar de „Ziua mondială împotriva traficului de persoane”. 

70  de copii moldoveni din raioanele Rezina și  Cahul, transportați în Grecia sub pretextul unui Festival Internațional de dans, care nu a avut loc, în schimb, au dansat, în program nocturn în alte locații,  la barul de pe o croazieră privată pentru sute de turiști, într-un bar de pe litoral și într-un program TV, unde în prezența copiilor se servea alcool, făcându-se publicitate băuturilor alcoolice și businessului hotelier de pe litoral. 

Mai mult, chiar pe perioada cauzei penale, o parte din  minorii vizați, au fost antrenați de persoana ce deține statut de învinuit în același dosar, să danseze la evenimente politice, organizate de un partid politic.

Mai mult, chiar pe perioada cauzei penale,  o parte din  minorii vizați, au fost antrenați de persoana ce deține statut de învinuit în același dosar , să  danseze la evenimente politice, organizate de un partid politic.

Traficul de fiinţe umane reprezintă „recrutarea, transportul, transferul, cazarea sau primirea persoanelor, prin ameninţarea cu sau utilizarea forţei sau altor forme de constrângere, prin răpire, fraudă, înşelăciune, abuz de autoritate sau de o situaţie de vulnerabilitate, sau prin oferirea sau acceptarea de plăţi sau avantaje pentru obţinerea consimţământului unei persoane având autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării. 

Exploatarea cuprinde, cel puţin, exploatarea prostituţiei celorlalţi sau alte forme de exploatare sexuală, munca sau serviciile forţate, sclavia sau practicile similare acesteia, aservirea sau prelevarea de organe” (Convenţia Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane).

Potrivit Raportului prezentat recent de Departamentul de Stat al SUA, ediția 2020 (Trafficking in Persons Report/TIP), autoritățile Republicii Moldova au depus eforturi impunătoare pentru atingerea standardelor în vederea combaterii definitive a traficului de persoane, motiv pentru care și-a menținut poziția în clasament.
Studiul mai arată că, în raport cu alte state europene, Republica Moldova se află la un nivel cu Germania, Italia, Danemarca, Polonia, Grecia, Islanda, Lituania ș.a. și cu o treaptă mai sus decât România,  Bosnia și Herțegovina etc.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker