PoliticProfilurile candidaților la prezidențiale

Profil de integritate al candidatului Octavian Țîcu: trecutul politic, averi, interese

Câte puțin în mai multe partide

Octavian Țîcu este deputat neafiliat și candidează ca reprezentant al Partidului Unității Naționale (PUN) la  scrutinul prezidențial din 1 noiembrie curent.

Moldova Curată a colectat informații referitor la integritatea acestui candidat și a celorlalți 7 concurenți la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Informațiile sunt structurate pe patru criterii, elaborate de experți anticorupție. La acest link găsiți profilurile de integritate ale tuturor candidaților.

INTEGRITATEA ÎN ACTIVITATEA POLITICĂ:

Câte puțin în mai multe partide

Octavian Țîcu (1972) este originar din satul Costuleni din raionul Ungheni. A absolvit Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Tot acolo și-a obținut și studiile de doctorat. A activat în cadrul Universității Libere Internaționale din Moldova, dar și la Universitatea de Stat din Moldova. Acesta este boxer profesionist. 

În anul 2013, pentru o perioadă de doar o lună, a deținut funcția de ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul condus de Iurie Leancă. Țîcu a fost propus în această funcție de către Partidul Liberal. La scurt timp a plecat din minister, fiind nemulțumit de pretinsele ilegalități de acolo.

La alegerile locale din anul 2015, a fost ales consilier raional la Ungheni, pe listele Blocului electoral „Platforma Popular-Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. La scurt timp însă a anunțat că părăsește această formațiune și își depune mandatul de consilier raional. Octavian Țîcu era nemulțumit de felul cum s-a făcut coaliție la nivel raional.

La scrutinul parlamentar din februarie 2019 a fost ales deputat pe lista Blocului Electoral  ACUM, propus de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA). În luna septembrie 2019 însă a anunțat că părăsește fracțiunea (PPDA), dar rămâne deputat independent în cadrul Blocului ACUM, spunând că nu poate accepta faptul că ACUM a făcut coaliție cu Partidul Socialiștilor:

„Este o eroare politică, care compromite valorile pe care Blocul ACUM le-a promovat în campania electorală în fața alegătorilor”.

La alegerile locale din anul trecut, Octavian Țîcu a candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, deja ca reprezentant al Partidului Unității Naționale, însă nu a trecut de turul întâi. Din luna decembrie până în prezent, este deputat neafiliat și președinte al  PUN.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Octavian Țîcu este în prezent subiect al declarării averii și intereselor personale. În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) a indicat că în ultimii doi ani a avut un venit salarial total de circa 676 000 de lei, bani acumulați din salariul de deputat, din activitatea didactică, dar și din activități editoriale.

În anul 2015, Octavian Țîcu a devenit proprietarul unui apartament de peste 128 de metri pătrați în municipiul Chișinău. Deține, de asemenea, un autoturism de model Ford Focus, achiziționat cu doi ani în urmă.   

În conturile bancare ale familiei Țîcu, la momentul completării declarației se aflau circa 27 000 de lei. Pe un alt cont, deschis la o bancă din România – de 9 700 de euro.

Integritatea în gestionarea funcțiiei publice și/sau de partid

Deși a fost ministru o scurtă perioadă, Octavian Țîcu a declarat că fostul său coleg Octavian Bodişteanu ar fi fost implicat în acțiuni ilegale, atunci când acesta ocupa funcţia de viceministru al Tineretului şi Sportului. Țîcu îl acuza pe Bodișteanu că  ar fi spălat sume mari de bani, împreună cu Octavian Bucătari, care era pe atunci şeful Direcţiei sport de performanţă.

„Din 2012 s-a început această maşinărie comună, în care sute de mii de lei erau spălaţi prin intermediul anumitor ordine”, a declarat Octavian Ţîcu.

El a precizat că fraudele erau făcute din contul competițiilor și cantonamentelor, dar și din procurarea biletelor pentru sportivi. La rândul său, Bodișteanu a respins toate acuzațiile aduse. CNA a audiat mai multe persoane în acest caz, iar ulterior unii angajați de la MTS au fost demiși.

Cazier judiciar

În anul 2014, Octavian Țîcu a fost acționat în judecată de către Veaceslav Manolachi, pe atunci rector al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, care susținea că Țîcu l-a denigrat într-un articol publicat în presă, acuzându-l de fraude. Rectorul a cerut dezmințirea acelor informații, însă în primă instanță a pierdut procesul. În anul 2014, Octavian Țîcu a câștigat procesul și la Curtea de Apel Chișinău, magistrații respingând apelul declarat de Manolachi. Dosarul nu a mai ajuns pe masa magistraților de la Curtea Supremă de Justiție.

Octavian Țicu nu are în prezent deschise dosare penale pe numele său, potrivit informațiilor primite de Moldova Curată de la Procuratura Anticorupție și Procuratura Generală.

Lilia Zaharia

Acest profil este realizat cu suportul Fundației Soros Moldova. Opinia autorilor nu reflectă neapărat opinia Fundației Soros Moldova.

Sursa
moldovacurata.md
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker