Evenimente

Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu scumpirea serviciilor medicale

Asistența medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetățeni din categoriile social-vulnerabile. Așa a comentat avocatul poporului scumpirea serviciilor medicale anunțată de autorități. Potrivit lui Mihail Cotorobai, și până la scumpiri multe persoane nu se adresau la medic în lipsă de bani sau din cauza corupției în sistemul de sănătate.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu scumpirea serviciilor medicale. Instituția ombudsmanului va iniția o investigație în acest scop, urmând a fi stabilită măsura în care au fost justificate aceste majorări de prețuri, pe tipuri de servicii, și pe cât s-a ținut cont de coraportul preț-venituri ale persoanelor.

Ombudsmanul consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătății, și nu doar a persoanelor care nu au poliță de asigurare medicală, dar și a celor care dispun de ea. Și aceasta pentru că au fost majorate esențial și tarifele la serviciile și investigațiile medicale care nu sunt acoperite de asigurări.

Ombudsmanul nu exclude necesitatea adaptării prețurilor la realitățile de ultimă oră, dar ține să atenționeze autoritățile că aceste măsuri urmează a fi aplicate în asemenea manieră încât să nu afecteze în mod dramatic realizarea drepturilor persoanelor la serviciile medicale.

Tarifele pentru serviciile medico-sanitare au fost majorate prin decizie de Guvern.

În Raportul de expertiză al CNA asupra hotărârii elaborate de Ministerul Sănătății au fost formulate o serie de amendamente și se constată o majorare excesivă şi neargumentată la unele tipuri de servicii medicale, circumstanţă care ar putea periclita realizarea finalităţilor afirmate de autor şi, în consecinţă, ar putea limita accesul populaţiei la serviciile medico-sanitare calificate.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker