Evenimente

Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu scumpirea serviciilor medicale

Asistența medicală va deveni un lux nepermis pentru mii de cetățeni din categoriile social-vulnerabile. Așa a comentat avocatul poporului scumpirea serviciilor medicale anunțată de autorități. Potrivit lui Mihail Cotorobai, și până la scumpiri multe persoane nu se adresau la medic în lipsă de bani sau din cauza corupției în sistemul de sănătate.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu scumpirea serviciilor medicale. Instituția ombudsmanului va iniția o investigație în acest scop, urmând a fi stabilită măsura în care au fost justificate aceste majorări de prețuri, pe tipuri de servicii, și pe cât s-a ținut cont de coraportul preț-venituri ale persoanelor.

Ombudsmanul consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătății, și nu doar a persoanelor care nu au poliță de asigurare medicală, dar și a celor care dispun de ea. Și aceasta pentru că au fost majorate esențial și tarifele la serviciile și investigațiile medicale care nu sunt acoperite de asigurări.

Ombudsmanul nu exclude necesitatea adaptării prețurilor la realitățile de ultimă oră, dar ține să atenționeze autoritățile că aceste măsuri urmează a fi aplicate în asemenea manieră încât să nu afecteze în mod dramatic realizarea drepturilor persoanelor la serviciile medicale.

Tarifele pentru serviciile medico-sanitare au fost majorate prin decizie de Guvern.

În Raportul de expertiză al CNA asupra hotărârii elaborate de Ministerul Sănătății au fost formulate o serie de amendamente și se constată o majorare excesivă şi neargumentată la unele tipuri de servicii medicale, circumstanţă care ar putea periclita realizarea finalităţilor afirmate de autor şi, în consecinţă, ar putea limita accesul populaţiei la serviciile medico-sanitare calificate.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker