E timpul sa fii activHarta victoriilor civiceSocial

Stațiile de aşteptare pictate – în vogă în raionul Telenești

Pedagogii şi elevii talentaţi de la Şcoala de Arte Plastice ”Nicolae Moisei” din Telenești continuă să transforme minutele de așteptare la stație într-o plăcere colorată.

Ei au pictat în zilele de odihnă din ultimele săptămâni două staţii de aşteptare a transportului public pentru pasageri de la Codru și Leușeni, localități care nu fac parte din  proiectul ”ActiveCiuluc”. Ideea însă le-a plăcut primarilor acestor localităţi şi i-au rugat să le creeze câte o frumoasă carte de vizită şi pentru satele respective.

Scopul acestui proiect este de a sensibiliza populația asupra problemelor de mediu, poluării apelor. Iar prin desenele copiilor autorii şi realizatorii proiectului  şi-au dorit să arate cât de frumoasă și deosebită este natura în Moldova și cât de important este să o protejăm.      

Amintim că, în cadrul proiectului respectiv, micii pictori, ajutați de pedagogi și cu suportul material al primăriilor au pictat pereții din interior ai staţiilor auto pentru pasageri de la Ciulucani, Mândrești, Verejeni și Ratuș pe motivele desenelor elevilor  Grigore Roșca din Telenești, Iurie Bârsan din Sărăteni, Ecaterina Dânga din Ciulucani, conduși de profesoarele Tatiana Mațuev și Olga Mardari.

”Urma să pictăm staţia de lângă fosta clădire a fabricii de vinuri din centrul raional, însă primăria Telenești n-a fost gata la acel moment să ne ajute cu vopsele, scări și alte ustensile şi să pregătească fundalul staţiei.

Dar au intervenit Oxana Guzun, primara comunei Mândrești, în componența căreia întră şi satul Codru, și primarul de Leușeni, Valeriu Lazarenco, care ne-au invitat şi ne-au asigurat toate cele necesare pentru a le picta cu motive tradiţionale câte o staţie de aşteptare. Ne roagă să pictăm staţiile pentru pasageri din satele lor și alți primari”, spune Svetlana Caprian, directoarea Școlii de Arte Plastice.

Gabriela Isac, coordonatoarea proiectului ”ActiveCiuluc” ne spune că și în raionul Sângerei au fost deja pictate 5 staţii:       

Aceste obiective au devenit de nerecunoscut după ce au fost pictate de către echipa de la Centrul de Creație Sângerei în frunte cu Galina Crigan, conducătoarea Cercului ”Arta Plastică”, a menționat dna Isac. 

Astfel concursul ”Pictează-ți stația”, dedicat râului Ciuluc și demarat în luna mai 2020 este pe punctul de finalizare. Implicarea altor primării în aceste acțiuni a fost apreciată de dna Isac drept una salutabilă și vorbește despre impactul surprinzător al proiectului.  Stațiile pictate cu tematica ecologică devin tot mai în vogă în raioanele Teleneşti şi Sângerei.

Stațiile din bazinul râului Ciuluc sunt pictate în cadrul proiectului “ActiveCiuluc”, realizat de Asociația „EcoVisio” cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Agenției Austriece pentru Dezvoltare (ADA). 

Astfel, satele Moldovei devin mai frumoase, mai amenajate, mai atractive.

„Dorim să remarcăm faptul, că anume promovarea valorilor neamu-lui nostru contribuie la educarea cultului de Țară și Neam. Aducem sincere mulțumiri dnei Svetlana Caprian și întregei echipe de profesori şi elevi: Mihailov Ana, Chele Ludmila, Spița Vasile, Țâpu Alic, Cimpoi Ion, Mihailov Gheorghe”, a spus primarul de Leuşeni Valeriu Lazarenco.

În imagini: Stația de aşteptare din Leușeni și echipa de pictori.

Stațiile de aşteptare pictate - în vogă în raionul Telenești
Stațiile de aşteptare pictate - în vogă în raionul Telenești
Stațiile de aşteptare pictate - în vogă în raionul Telenești
Stațiile de aşteptare pictate - în vogă în raionul Telenești

            
Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker