EvenimenteOrhei

Au semănat un sfert din suprafeţele planificate

Până la 13 octombrie c. în gospodăriile agricole din raionul Orhei au fost semănate cu cereale de toamnă circa 3000 de hectare din cele 14.000 preconizate şi cu rapiţă 200 hectare din cele 500 planificate.  

După cum ne-a relatat Anatoie Iaţişin, şeful Direcţiei Agricultură Orhei, chiar dacă în anul agricol curent roada a fost periclitată serios de secetă şi mulţi producători au obţinut o recoltă mizeră,  nu se pune problema micşorării suprafeţelor ocupate de culturile cerealiere.

„Agricultorii procură, împrumută, fac schimb de seminţe, dar nu vor nicidecum să micşoreze suprafeţele cu semănături de toamnă. Toate gospodăriile agricole din raion sunt angajate plenar în pregătirea solului şi semănatul de toamnă”, a menţionat dl Iaţişin.

Şeful direcţiei a mai precizat că anul acesta se mizează numai pe soiuri raionate de culture cerealiere:

„În condiţiile secetei soiurile de selecţie germană şi franceză nu au dat rezultatele aşteptate, inclusiv şi din cauză că agricultorii noştri nu întotdeauna respectă în totul tehnologia de cultivare. Iar soiurile autohtone în condiţiile anului 2020 s-au prezentat mult mai bine”, a precizat dl Iaţişin.

Potrivt sursei citate, rezultatele obţinute de agricultorii din raionul Orhei în anul curent sunt foarte modeste. Floarea-soarelui a dat în medie circa o tonă de seminţe la hectar, porumbul n-a rodit pe 11 100 ha din totalul de 13 000 ha, grâul – pe 9200 din 12.800 ha, rapiţa – pe întreaga suprafaţă de 500 hectare. 

Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker