Cere socoteală pentru banii publiciEconomie

La Şoldăneşti firmele efectuează construcţiile şi reparaţiile la preţuri anormale

La Şoldăneşti firmele efectuează construcţiile şi reparaţiile la preţuri anormale

Replică

În articolul „Economii care trezesc bănuieli” (CUVÂNTUL, nr.34 din 18 septembrie c.) era vorba despre o practică oarecum neordinară  de elaborare şi valorificare a proiectelor privind reparaţia şi construcţia obiectivelor de menire socială din raionul Şoldăneşti.

În urma licitaţiilor publice pentru trei proiecte: pavarea curţii LT „Ştefan cel Mare”, Şoldăneşti; reparaţia capitală a blocului alimentar şi a pragurilor de la intrarea în clădirea Gimnaziului Pohoarna; elaborarea proiectului şi schimbarea acoperişurilor blocurilor A şi B ale LT Răspopeni, Consiliul Raional Şoldăneşti a alocat peste 1,5 mil. de lei. În realitate, pentru realizarea acestor proiecte au fost necesari numai 813 mii de lei, adică aproape de două ori mai puţin.  

Autorul articolului îşi exprima nedumerirea vizavi de veridicitatea devizelor de cheltuieli, discrepanţa dintre sumele alocate şi cheltuielile reale fiind prea evidentă.

  Conducerea raionului Şoldăneşti s-a arătat deranjată de nedumerirea jurnalistului. Într-o scrisoare adresată redacţiei cu titlu de replică, Nicolae Mândru, preşedintele raionului, menţionează că Consiliul Raional „nu este de acord cu faptele expuse în publicaţie”, concretizând şi de ce anume: „90% din pachetele de documente (schiţe de proiect, devize de documente, măsurările în teren, calcularea volumelor de lucrări) sunt elaborate de către specialiştii Consiliului Raional, care sunt licenţiaţi în domeniu.

Grupurile de lucru pentru licitaţii publice au selectat antreprenorii pentru aceste obiecte prin concursuri ale ofertelor de preţuri şi s-au condus de art. 70 al Legii  nr. 133 din 03.07.2015 privind achiziţiile publice „Oferta anormal de scăzută”. Astfel, antreprenorii participanţi la concursuri astăzi propun preţuri micşorate la transportul materialelor, cheltuieli de regie, beneficiu, salariul muncitorilor, costul materialelor şi utilajului, ceea ce a şi condus la formarea  unor atare economii”.

  Şeful Secţiei Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri a CR Şoldăneşti, Victor Iurcu, ne-a adus la redacţie şi nişte scrisori de justificare a preţurilor reduse, semnate de şefii întreprinderilor antreprenoare. 

 De exemplu, V.Cojocari, directorul „KVM CONS” SRL, firmă care a realizat lucrările de pavare a teritoriului adiacent al LT „Ştefan ce Mare” argumentează că a efectuat lucrările estimate de comanditar la 869439 lei cu doar 322359 lei, pentru că „are o echipă de manageri calificaţi şi personal tehnic bine pregătit, colaborează cu întreprinderi care-i furnizează materiale cu reduceri de 20-35% a preţurilor”, menţionând că la fel s-a lucrat şi la alte obiective.

  Cam cu aceleaşi argumente îşi motivează preţurile anormale din ofertele propuse autorităţilor contractante din raionul Şoldăneşti şi celelalte firme.

Tudor Iaşcenco

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker