Sesizează o problemăSocial

Cine şi de ce doreşte revocarea primarului de Ivancea

În satele din comuna Ivancea mai mulți locuitori sunt nemulțumiți de activitatea primarului.Unii chiar spun că ar trebui revocat din funcție.

Primarul de Ivancea, Boris Ochișor, a încercat recent să convoace cetățenii la o adunare ca să raporteze ce a făcut în primul an de mandat. În loc de aprecieri, s-a pomenit cu o avalanșă de reproșuri și fluierături din partea celor prezenți, a urcat în mașină și a plecat. 

Cine si de ce doreste revocarea min
 Primarul de Ivancea, Boris Ochişor (al doilea din stânga), în timpul adunării, atacat cu reproşuri de către sătenii nemulţumiţi. 
Foto: noi.md

Amintim că la alegerile locale din toamna trecută Boris Ochișor, economist de profesie, 52 de ani, cu viză de reședință  în Chișinău, candidat din partea Partidului Șor, a câștigat mandatul de primar din primul tur. Totodată 9 din cele 15 mandate în Consiliul Comunal le-au obținut colegii săi de partid. După un an de guvernare însă atitudinea localnicilor față de primar și echipa lui s-a schimbat cardinal. 

În cadrul întrunirii sătenii i-au adresat primarului și majorității din Consiliul Comunal o mulțime de pretenții, invocând administrarea nesatisfăcătoare a treburilor publice, problemelor legate de extinderea rețelelor de aprovizio-nare cu gaze naturale, apă și canalizare, reparația drumurilor, situația ecologică precară etc.       

 În opinia cetățenilor, în localități domnește dezordinea, lumea este foarte nemulțumită de faptul că administrația comunei, fără a se consulta cu sătenii, a început să construiască stația de epurare comunală într-o zonă pitorească, la mai puțin de 30 de metri de râulețul Moța:

”Înainte de a deveni primar ai făgăduit multe și de toate și lumea te-a crezut. Dar numai ai învrăjbit lumea, ai împărțit comunitatea în două tabere, între ”ai noștri” și ”ai voștri”. Cât îți mai trebuie ca să înțelegi că locul matale nu este aici? l-a întrebat pe primar Serghei Reaboi, profesor la Gimnaziul Furceni…

”Cine construiește stație de epurare a apelor reziduale pe mal de râu? De ce nu te-ai consultat cu sătenii, dacă nu înțelegi niște lucruri elementare? întreba Tatiana Cucu, o altă locuitoare a satului. 

”Și asta în situația când Ivancea are un loc bun pentru stația de epurare, unde a fost stația veche, construită în perioada sovietică! Nu mă pot împăca cu gândul că noua stație este la 100 de metri de casele noastre”, a intrat în discuție săteanul Ivan Melnicenco.  

„Această stație este amplasată în zona verde a satului, nu departe de iazuri, un izvor. În caz de inundații, ploi puternice toată această mizerie va nimeri în iaz ori în apele freatice”, a continuat o altă doamnă prezentă la adunare. 

Localnicii sunt indignați și de faptul că primarul se ferește să se întâlnească cu sătenii, vorbește și promite multe, dar în realitate nu a implementat până la capăt nici un proiect. 

Boris Ochișor a încercat să se dezvinovățească, motivând că Victor  Marahovschi, consilier local, îi încurcă să lucreze, adresând fel de fel de denunțuri pe primărie la poliție, procuratură, Inspectoratul de Mediu. Primarul consideră că Grupul ”DAAC-Hermes”, care are în gestiune  lacurile de la Ivancea, trebuie să le întoarcă în proprietatea Primăriei.

”Dl Ochișor, ca economist, ar trebui să știe, că gospodăria piscicolă pe care o conduc oferă locuri de muncă, achită impozite și taxe. Către noi comunitatea are pretenții mai puține, către dânsul și Primărie – o mulțime. S-au întâmplat lucruri oribile – au fost tăiați mo-lizii de la Memorialul din Ivancea, un loc de agrement a fost transformat în gunoiște neautorizată, drumurile se repară cu încălcări ale proiectelor. Am zeci de dovezi că la noi în primărie totul se face anapoda, că cea mai mare parte a sătenilor încep să-și dea seama că Primăria Ivancea, una din cele mai mari în raion, merge într-o direcție greșită”, a replicat Victor Marahovschi. 

Primarul a încercat să combată pretențiile sătenilor, dar lumea a trecut la fluierări și huiduieli și dânsul a urcat în mașină și a plecat.  

La alegerile locale din octombrie 2019 în 29 de primării mandatele de primar le-au câștigat reprezentanții Partidului Șor. De la un timp însă din mai multe localități vin semnale că lumea este nemulțumită de noile autorități. Unii dintre acești primari nu se prezintă la serviciu cu săptămânile, iar în locul lor gospodăresc activiștii partidului. Un grup de consilieri și activiști din comuna Ivancea ne-au informat că intenționează să organizeze un referendum pentru demiterea lui Ochișor, pentru că acesta își exercită nesatisfăcător atribuțiile de serviciu. În replică, primarul afirmă că opoziția îl încurcă să lucreze. 

În acelaşi timp, o parte dintre săteni îl susţin pe primarul Ochişor şi cer să fie lăsat în pace să-şi exercite mandatul.

Apropo, când sătenii din Furceni spuneau că primarul foarte des nu poate fi găsit la locul de muncă, mi-am amintit unde l-am mai văzut pe dl Ochișor. Dumnealui deseori poate fi întâlnit în Telenești, unde e responsabil de activitatea organizației teritoriale a Partidului Șor. 

  Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker