Scrie știrea taSocial

30 de expozanți au participat la Caravana “IarmarEco” în Rezina

30 de expozanți au participat la Caravana “IarmarEco” în Rezina

30 de expozanti min

Produse naturale, emoții pozitive și atmosferă frumoasă. De asta au avut parte atât expozanții, cât și vizitatorii veniți la cel de-al doilea eveniment din cadrul Caravanei “IarmarEco”, care a avut loc sâmbătă, 10 octombrie, în orașul Rezina. 

La târg au fost expuse fructe și legume, uleiuri, cosmetice naturale, dulciuri sănătoase, dar și multe alte produse eco. De asemenea, meșterii populari din regiune și-au prezentat creațiile din lemn, covorașele țesute manual, obiecte confecționate din pănuși de porumb, croșetate sau împletite.

Pe lângă produse alimentare și handmade de la 30 de producători locali, vizitatorii au avut parte de colectarea deșeurilor electronice și din plastic, schimb de cărți și zone foto pentru amintiri colorate. Cât cei mari și-au umplut torbele, cei mici au participat la diverse ateliere de pictură, de țesut covoare și de croșetat. 

„IarmarEco” a ajuns în regiuni pentru a descoperi micii producători locali, pentru a crea relații de durată între aceștia și consumatori, dar și pentru a disemina informații despre un stil de viață în armonie cu natura. Văzând reacțiile participanților, credem că ne-a reușit și ne bucură acest fapt”, spune Margareta Cartiră, coordonatoare de Comunicare, Caravana “IarmarEco” 2020.

Pentru siguranța tuturor, distanța dintre standuri a fost mărită, expozanții au primit măști reutilizabile din material textil reciclat, iar dezinfectantul a fost accesibil la intrarea în piaţă, precum și pe tarabe. 

Printre expozanţi am întâlnit reprezentanţii mai multor firme din raioanele Rezina, Şoldăneşti ş.a. 

Veteranul producţiei agricole, Nicolae Micu (în dreapta), din s. Olişcani, Şoldăneşti a adus la iarmaroc hrişcă, ovăz, făină de secară, gutui, nişte nuci deosebite şi alte produse agricole cultivate în gospodăria “Madino-Agro” SRL, pe care o gestionează de câteva decenii. 

Nicolae Micu a menţionat că gospodăria pe care o conduce se ocupă de mai mulţi ani de cultivarea produselor agricole ecologice, adică fără utilizarea îngrăşămintelor minerale şi chimicalelor.

Pământul nostru, spunea dumnealui, sute de ani a răsplătit munca ţăranului cu roade bogate fără a fi tratat cu chimicale şi poate să îndestuleze cerinţele populaţiei în produse ecologice şi în continuare, mai ales utilizându-se tehnologiile şi tehnica modernă de astăzi.

Din punct de vedere economic producţia eco nu-i mai scumpă decât cea obişnuită, pentru că se evită cheltuielile pentru tratarea cu chimicale a seminţelor, combaterea bolilor şi dăunătorilor, fertilizarea, aratul solului etc. În schimb producţia agricolă eco este foarte căutată pe piaţa alimentară naţională şi cea internaţională, dar cultivarea lor necesită un bagaj solid de cunoştinţe, respectarea întocmai a tehnologiilor agricole, dar şi răbdare” a menţionat dl Micu.

Organizatorii “IarmarEco” au mai concretizat pentru CUVÂNTUL că  Iarmarocul Oportunităților Ecologice și al  Antreprenoriatului Social a ajuns anul acesta la a opta ediție, însă e pentru prima dată organizat sub formă de caravană, cu oprire în mai multe locații din țară. Cei care nu au prins evenimentul de la Rezina, mai pot participa la iarmarocul care va avea loc în or. Ialoveni pe 17 octombrie.

Tudor Codreanu

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close