EvenimenteRezina

Constantin Stere a ajuns la Rezina

Constantin Stere a ajuns la Rezina

Constantin Stere min

Azi, 14 octombrie, de Ziua Hramului oraşului, rezinenii au avut parte de un eveniment deosebit – inaugurarea  bustului unui înaintaş de vază al neamului  românesc, Constantin Stere, om politic, jurist, savant și scriitor român. Bustul a fost instalat în scuarul dintre clădirea Primăriei Rezina şi Palatului raional de cultură „N.Lupov”.

Ca şi bustul regelui Ferdinand I Întregitorul de ţară, monumentul ridicat în memoria grănicerilor Companiei VIII Rezina și eroilor rezineni căzuți în Primul Război Mondial, mausoleul ostaşilor români cu basorelieful Regelui Ferdinand I la Lipceni, bustul lui Constantin Stere completează foarte reuşit nomenclatorul  monumentelor istorice din oraşul şi raionul Rezina, restabilite sau înălţate în anii 2019-2020 cu cheltuiala Euroregiunii “Siret-Prut-Nistru” (director executiv Mircea Cozma) şi a contribuţiei logistice a Societăţii “Monumentum” în frunte cu avocatul Iulian Rusanovschi, a relatat pentru CUVÂNTUL primarul oraşului Rezina, Simion Tatarov. Dumnealui a mai concretizat că şi de data aceasta administraţia oraşului şi-a asumat doar lucrările de amenjare a teritoriului adiacent monumentului.

Constantin G. Stere (1 iunie 1865 – 26 iunie 1936) s-a născut în s. Ciripcău, județul Soroca. A rămas în istoria neamului românesc ca unul din preşedinţii Sfatului Ţării şi promotor al Unirii de la 1918, publicist şi scriitor de referinţă, jurist şi savant recunoscut de contemporanii săi. Apropo, bustul instalat la Rezina a fost executat de sculptorul  chişinăuian Veaceslav Jigtihţchi şi îl reprezintă pe savantul C. Stere la 1913, pe când exercita funcţia de rector al Universităţii “A.I Cuza” din Iaşi.  

La ceremonia de inaugurare, alături de rezineni, au participat deputatul Constantin Codreanu, care reprezintă românii din R. Moldova în Parlamentul României, liderul asociaţiei “Monumentum”, Iulian Rusanovschi, preotul Sergiu Aga, parohul Bisericii “Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei,  însoţit de câţiva preoţi reprezentanţi ai Mitropoliei Basarabiei, care au oficiat un serviciu divin de sfinţire a monumentului. 

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close