Social

Nadejda Cioban: Un sat de gospodari după râu se cunoaște

În anii trecuţi CUVÂNTUL a scris despre unele inițiative și activități semnificative ale primarei comunei Sârcova, Nadejda Cioban. Recent doamna primară s-a făcut remarcată în raion cu încă o inițiativă lăudabilă.

Nadejda Cioban este primară a comunei Sârcova, raionul Rezina, la al doilea mandat. În această perioadă (2011-2016), cu participarea nemijlocită a dumneaei, au fost implementate mai multe proiecte, cum ar fi: crearea Centrului de Educație Timpurie la școala primară din Piscărești; reparația drumurilor locale din satele Sârcova și Piscărești; lucrări de renovare a căminului de cultură din Piscărești; construcția centralei termice la gimnaziul Sârcova; renovarea clădirii grădiniței de copii din Sârcova; construcţia sistemului de aprovizionare cu apă potabilă a satului Sârcova şi a unui grup sanitar EcoSan pentru gimnaziul din localitate; edificarea oficiului medicilor de familie din Sârcova, etc. Astfel, proprietatea publică a comunei Sârcova s-a majorat cu cca 10 milioane de lei, iar populația simțitor și-a îmbunătățit condițiile de trai şi activitate.

În acelaşi timp, dna primară rămâne preocupată de multe alte probleme ale comunei, acestea fiind conservarea energiei termice la unele obiective sociale, crearea unui centru de educație a copiilor din familiile social-vulnerabile, renovarea blocului alimentar al școlii primare-grădiniță din satul Piscărești, amenajarea stadioanelor în satele Sârcova și Piscărești, reparația căminului de cultură din Piscărești, amenajarea pieței comerciale în Sârcova, etc.

„La ordinea zilei, însă, este curățarea și amenajarea albiei râului Valea Rezinei, care traversează satul Sârcova, amenajarea stadionului și a parcului din lunca acestui râu”, ne spune dna Cioban. 

Duminica trecută, primara a desfășurat o consultare publică în tema dată cu locuitorii satului Sârcova:  săteni de diferite vârste, consilieri locali, funcționari publici, pedagogi, oaspeți din comuna vecină Țareuca, în frunte cu primarul Mihail Olari, expertul independent în domeniul ecologiei Valeriu Rusu. Evenimentul a fost dirijat de către Sofia Ursu, moderatoare de proiecte. Pentru început N.Cioban a accentuat atenţia auditoriului asupra importanţei apei de calitate pentru viaţa şi sănătatea omului şi a descris starea deplorabilă în care se află albia râului Valea Rezinei, menţionând că  vina o poartă locuitorii satului, îndeosebi cei care au gospodăriile pe malul râului. În dezbateri au participat mai mulți persoane. Tatiana Lisnic, directoarea Gimnaziului Sârcova  a spus, că valea râului este un loc încântător, care din strămoşi a fost și trebuie să rămână mândria satului, dând asigurări că elevii vor participa activ la lucrările de salubrizare a luncii râului. Ion Păun, locuitor al satului, a relatat că râul Valea Rezinei străbate moșia s. Sârcova pe o distanță de 5 km, inclusiv 3 km prin intravilanul satului. Natalia Cibotari, profesoară de istorie, împreună cu un grup de gimnaziști au demonstrat prin 6 momente „de ce?” este necesară intervenția întregii comunități în păstrarea și curățarea albiei râului și a tuturor cursurilor secundare de apă ce alimentează Valea Rezinei. Despre importanța acțiunii, cât și despre colectarea și reciclarea deșeurilor menajere au vorbit Mihail Olari și Valeriu Rusu. Ultimul avea să demonstreze că deşeurile care au împânzit lunca şi albia râului de fapt sunt materie primă pentru industria de reciclare şi transformare a gunoaielor în produse noi.

Toate propunerile și observațiile critice ale participanţilor la consultări au fost înregistrate într-un proces- verbal. Printre acestea sunt: autorizarea defrișării arborilor și arbuștilor crescuți arbitrar dea lungul malurilor râului şi care creează incomodități și pericole de inundații; mobilizarea tuturor locuitorilor la lucrările de salubrizare și amenajare a versanților și luncii râului; desfășurarea acțiunilor de educație sanitară și ecologică a tinerei generații, dâr și a celor maturi; amenajarea şi autorizarea gunoiștii satului; organizarea unui  sistem eficient de colectare și evacuare a deșeurilor menajere, etc.  

Procesul-verbal al consultației publice privitor la salubrizarea albiei râului Valea Rezinei a fost înmânat primarei Nadejda Cioban, care a promis să-l pună în discuţie la ședința Consiliului Comunal din luna martie curent. Doam-na primară a mai accentuat, că unui sat de gospodari nu-i stă bine cu un râu murdar şi că va apela la autorităţile din alte comune situate în bazinul râului Valea Rezinei să se implice activ în lucrările de salubrizare și amenajare a acestei surse acvatice.     

În imagine: Sătenii sunt convinşi că lichidarea tuturor gunoiştilor neautorizate, salubrizarea albiei şi malurilor râuleţului ce traversează localitatea, plantarea arborilor de protecţie va îmbunătăţi calitatea apei potabile şi le va menţine o stare de sănătate mai bună.

              

Ion Perciun   

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker