Evenimente

Nina Vârlan, doamna care schimbă lumea

Nina Vârlan, patroana SRL ”Valricardo-Filimateo” din Verejeni, Teleneşti, a construit pe un vârf de deal dinspre Leușeni un adevărat colț de rai: o căsuţă îngrijită, mai în vale – o stupină și un rând de mese aşezate la umbra unor salcâmi, iar mai la deal – o plantație de viţă de vie tânără cu suprafața de 4 ha, locul unde ACSA-Telenești a organizat în ultimii ani mai multe seminare demonstrative. Toţi membrii familiei, cu mic şi mare, şi-au unit eforturile pentru ca afacerea să prospere.

Stăpâna ne spune că în anul trecut via a dat prima roadă – 16 tone de struguri de masă, care s-au vândut ca pâinea caldă. Acum au curăţit și au legat via, folosind nu ațe și cordele ca odinioară, dar bandă adezivă încorporată într- un instrument special – o plăcere să lucrezi. Râpca este mărunţită  cu un tocător special.

”Încorporăm în sol această masă, este un îngrăşământ natural”, spune dna Nina. 

Terenul acesta l-a obținut nu chiar uşor. 29 de săteni aveau aici fiecare către 14 ari în proprietate. Un an a durat procesul de vânzare-cumpărare a parcelelor de la care sătenii aveau puţin folos.   

”Am lucrat conducătoare de echipă în brigada de tutunari, soţul Ion a fost mecanizator. Apoi am mai schimbat câteva locuri de muncă. Din colhoz am ieșit cu o pensie simbolică, nici în asociație nu a fost mai bine.

Atunci Iacob, fiul mai mare, ne-a sfătuit să mai cumpărăm nişte pământ alături de cotele noastre. Aşa a apărut această plantaţie. În afară de vie și prisacă mai vrem să ridicăm aici câteva căsuțe pentru oaspeți. Avem deja un proiect de pensiune rurală: două căsuțe urmează să le construim cu banii noştri, iar altele două – cu resursele din proiect. Construcția va începe la vară”, ne spune dna Nina, adăugând că nu are nostalgie după trecut:

”Ne-am sfătuit cu cei trei copii că asta va fi afacerea noastră de familie, așa cum se face în alte ţări. Mergem la seminare, unde învățăm să aplicăm tehnologii noi, să facem altfel de agricultură decât s-a făcut cândva. Nu demult am fost la un seminar la ”Pro-Business-Nord”, de unde am venit cu un set de picurători. La altă instruire am aflat cum trebuie să aplicăm semnătura electronică”, povesteşte Nina Vârlan.

Soţul Ion intervine în discuţie, spunând că prevăd înfiinţarea unei plantații de zmeură şi ne-a lămurit care va fi avantajul:

”Feciorul Iacob m-a sfătuit să defrișăm pomii de piersic, măr, pe care-i ţineam pentru familie şi pe acel loc să plantăm zmeură. 3-4 lăzi de mere le poţi cumpăra la piaţă şi cheltuielile vor fi de multe ori mai mici decât să întreţii cei câţiva pomi, ne-a convins el”. 

Aurica Climentovschi, specialistă pentru activitatea întreprinderilor mici şi mijlocii la Direcția Economie Teleneşti spune că această afacere poate fi un exemplu bun pentru multe familii din satele Moldovei. La ediția 2016 a Forului Național al Fermierilor Nina Vârlan a fost distinsă cu premiul ”Femeia care schimbă lumea”.

”Este un exemplu de succes al unei doamne care s-a avântat cu încredere în afaceri. Poate că de unii singuri soţii Vârlan nu ar fi reușit să dezvolte o întreprindere în agricultură, dar este bine că cei trei copii şi nepoții le acordă tot sprijinul, îmbinând experienţa de viaţă a părinţilor cu optimismul, cunoştinţele tinerilor”, este de părere specialista.

 Ion Cernei            

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker