Drepturile omului: Garanţii vs RealităţiSocial

Satul cu administrație „de familie”

Satul cu administrație „de familie”

Satul Cuizăuca din raionul Rezina de mai mulţi ani are o administraţie „de familie”. În prezent Ion Ţurcan, în primele două mandate ales pe lista Partidului Democrat din Moldova, iar la alegerile din octombrie 2019 – în calitate de candidat independent, execută al treilea mandat de p

În imagine: Ion Ţurcan este primar de Cuizăuca la al treilea mandat şi în toată această perioadă se află în conflict de interese. 

Satul cu administrație „de familie”

În primul mandat a scăpat de sancţiune

Situaţia din Primăria Cuizăuca de câteva ori a ajuns în vizorul Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI). Prima dată, în 2013, după mediatizarea subiectului în presa locală şi naţională, ANI a stabilit că primarul şi contabila-şefă activează în conflict de interese.

În actul său ANI constata: „Contrar prevederilor art.9 al Legii cu privire la conflictul de interese, primarul satului Cuizăuca nu a declarat, în termenul stabilit, despre conflictul de interese în care se află în procesul de luare a deciziilor. Mai mult ca atât, în exercitarea atribuțiilor de primar al satului Cuizăuca, domnul Ion Țurcan a luat mai multe decizii, inclusiv cu obiect pecuniar, cu privire la sora sa, Feodora Teut”.

  În baza actului ANI, primarul urma să soluţioneze conflictul pe cale amiabilă, în caz contrar Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat trebuia să-l acţioneze în judecată. Colaboratorii Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, recunoscând că este vorba de un conflict de interese, au declarat că au aflat despre această situaţie din materialele ANI, dar au refuzat să meargă în instanţă, motivând că acest lucru trebuie să-l facă Centrul Național Anticorupție (CNA). Asta în pofida faptului că art. 63 din Legea privind administraţia publică locală prevede că de organizarea controlului administrativ al activităţii autorităţilor administraţiei publice locale este responsabilă Cancelaria de Stat. Astfel, Ion Ţurcan a scăpat de sancţiune. 

Un nou mandat, aceeași situație

  După alegerile locale din iunie 2015, ANI iarăşi a fost sesizată, deja de Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, să verifice eventuala încălcare a regimului juridic al conflictului de interese de către primarul Ion Ţurcan în raport cu sora sa, contabilă-şefă la Primăria Cuizăuca.

Verificând semnalul, mediatizat și de către mass-media locală și națională, prin actul de constatare nr. 04/120 din 14 aprilie 2016, ANI a doua oară a constatat că primarul s. Cuizăuca „a încălcat regimul juridic al conflictului de interese prin nedeclararea şi nesoluţionarea în termenul şi modul stabilit a conflictului de interese, manifestat prin semnarea unor acte administrative în privinţa surorii sale”. ANI a sesizat Primăria satului Cuizăuca să iniţieze conform legislaţiei în vigoare procedura de eliberare din funcţia publică a contabilei-şefe. Sesizarea a rămas fără nicio reacție din partea Primăriei.

Solicitată de portalul Moldova Curată să comenteze cazul, Mariana Kalughin, expertă anticorupție, a menționat atunci că mai multe entități ar fi responsabile de continuarea încălcării legii la Primăria Cuizăuca. „În primul rând, este obligația atât a primarului, care este persoană cu funcție de demnitate publică, cât și a contabilei-șefe, care are statut de funcționar public, să declare acest conflict de interese.

Situația este una dramatică, deoarece nu s-a soluționat cazul și după emiterea unui act de constatare, iar aici sunt de vină cei de la OTC Orhei”, a conchis experta. Mariana Kalughin a mai spus că, după realegerea lui Țurcan în funcția de primar, OTC Orhei ar fi putut să sesizeze din nou ANI. Ion Burciu, șeful adjunct al OTC Orhei, afirma însă că i-a trimis o sesizare primarului de Cuizăuca, dar Ion Țurcan neaga că ar fi primit sesizarea OTC Orhei.

În declarațiile de interese personale pentru anul 2014 nici Feodora Teut, nici Ion Țurcan nu au indicat conflictul de interese. Iar legea la acel moment prevedea că persoanele cu funcţii de răspundere care au indicat intenţionat în declaraţia de interese personale date inexacte sau incomplete, erau pasibile de amendă în mărime de până la 600 de unităţi convenţionale sau închisoare de până la un an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la cinci ani.

Al treilea mandat, aceleași constatări

Situaţia nu s-a schimbat nici în următorii cinci ani. La scrutinul din octombrie 2019 Ion Țurcan, dar deja în calitate de candidat independent, iarăși câștigă majoritatea voturilor pentru funcţia de primar, sora sa, Feodora Teut continuând să ocupe funcția de contabilă-șefă.

Fiind sesizată pentru a treia oară, deja de consăteni, Autoritatea Naţională de Integritate efectuează la Primăria Cuizăuca un control şi în actul de constatare nr. 24.12 din 21 februarie 2020 constată că primarul Ion Ţurcan nu a declarat în termenul legal averea sa şi conflictele de interese; nu a soluţionat conflictele de intrese stabilite anterior; în perioada 2016-2019 a emis şi a semnat 44 de acte administrative privind acordarea plăţilor de stimulare, premiilor şi sporului pentru performanţă personalului primăriei, inclusiv și contabilei-şefe – sora sa.

Potrivit  Actului, în termen de 5 zile după ce acesta urma să rămână definitiv, trebuia să fie iniţiată procedura de revocare a lui I. Ţurcan din funcţia de primar al s. Cuizăuca, dar şi decăderea acestuia din dreptul de a exercita funcţii publice şi funcţii de demnitate publică, inclusiv cea de primar, pe o perioadă de 3 ani din data încetării înainte de termen a mandatului. 

Solicitat să comenteze actul ANI, Ion Ţurcan a declarat că l-a contestat în instanţă şi Judecătoria Chişinău (sediul Râşcani), examinând acţiunea, l-a anulat, calificându-l drept ilegal. 

Fără casă şi avere

Judecând după declaraţiile de avere depuse în ultimii trei ani, în proprietăţile primarului Ion Ţurcan s-au produs schimbări esenţiale. În afară de salariul său şi al soţiei, care a activat în calitate de contabilă-şefă la Primăria Buşăuca, raionul Rezina, salarii care în 2017 au constituit cumulativ puţin peste 136 mii de lei, iar în 2018 – 144,4 mii lei, autorul declaraţiilor mai indică în anii 2017-2018 un venit cumulativ de circa 200 mii lei, obţinut de la gospodăria ţărănească ce le aparţine, o casă de locuit în valoare de 25 de mii de lei şi un apartament de 58,9 m2 procurat în 2018, fără a indica preţul acestuia.

Totodată, acesta mai indica şi 14 terenuri agricole cu suprafaţa totală de 8,86 hectare. Doar două dintre aceste terenuri erau înregistrate pe numele lui Ion Ţurcan, restul – pe numele unui membru al familiei. Majoritatea terenurilor au fost procurate în anii 2014-2017. Un tractor şi automobilul Nissan Almera sunt înregistrate pe acelaşi membru al familei, iar alt tractor – pe numele primarului Ion Ţurcan.

  În declaraţia pentru anul 2019 Ion Ţurcam a indicat doar salariul său şi al soţiei în mărime totală de peste 191 mii lei. Toate celelalte proprietăţi – locuinţe, terenuri agricole, mijloace de transport, alte venituri dispar din declarație fără vre-o argumentare.  La întrebarea unde au dispărut averile indicate în declaraţiile pentru anii 2017 şi 2018 primarul a răspuns că declarația pe averi și interese pentru a. 2019 a completat-o altcineva și dânsul urmează să verifice de ce n-au fost incluse toate datele.  

Tudor Iașcenco

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Media regională împotriva corupției locale”, implementat de IDIS „Viitorul” cu susținerea financiară a Programului de cooperare pentru dezvoltare și de promovare a democrației al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania. Proiectul are scopul de a promova intoleranța publică la corupție și de a sprijini eforturile anticorupție din Moldova prin implicarea activă a mass-media regionale și a OSC-urilor locale. Punctul de vedere al autorului materialului nu coincide neapărat cu opinia IDIS „Viitorul” sau cu opinia Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania.

Captură de ecran din 2020 08 25 la 19.10.56
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker