Politic

Despre ce a discutat delegația Comisiei de la Veneția și OSCE/ ODIHR cu fracțiunile parlamentare

La întrunirile din 29 ianuarie cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR (Biroul pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului), mai mulți reprezentanți ai fracțiunilor Parlamentului Republicii Moldova și-au manifestat nemulțumirea față de modul în care a fost introdus sistemul electoral mixt, transmite IPN.

Potrivit deputatului Partidului Liberal Democrat, Iurie Țap, partidul pe care îl reprezintă a invocat că sistemul electoral a fost modificat în condiții netransparente, fiind de fapt o înțelegere a două partide, Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, cu scopul de a-și realiza propriile interese. Partidul Liberal a atras atenția delegației că sistemul mixt încalcă principiul egalității votului, fapt care va aduce în Parlament deputați cu un număr de voturi diferite. Criteriul de stabilire a circumscripțiilor nearbitrar, dar și modul desfășurării alegerilor în stânga Nistrului și în diasporă, se numără printre nemulțumirile exprimate de liberali, a remarcat deputatul Ion Apostol, secretatul general al PL.

Deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Bătrâncea, a declarat că, în ceea ce privește criteriile de acordare a mandatelor și stabilire a circumscripțiilor, a fost încălcat principiul proporționalității, iar odată cu aceasta – și dreptul cetățeanului de a alege și a fi ales. El a mai spus că alegerile în Moldova trebuie pe viitor să se desfășoare prin vot electronic.

Sergiu Sârbu, deputat din fracțiunea Partidului Democrat, a calificat discuțiile cu membrii delegației comune ca fiind constructive, deoarece s-au axat pe nivelul de implementare a recomandărilor Comisiei de la Veneția. El a ținut să precizeze că experții Comisiei de la Veneția nu s-au referit deloc la subiectul oportunității schimbării sistemului electoral de vot. Discuțiile s-au axat pe aspecte tehnice, precum criteriile de delimitare a circumscripțiilor, inclusiv peste hotare, registrul de stat al alegătorilor, procedurile de vot pentru cetățenii din străinătate etc.

Deputatul Eugen Carpov, Grupul Popular European, a remarcat că discuțiile s-au axat pe implementarea sistemului mixt și, în mod special, pe stabilirea circumscripțiilor. Membrii Comisiei de la Veneția au solicitat detalii privind participarea diasporei la vot, dar și privind modalitatea de a vota pentru cetățenii care nu se află la locul de domiciliu în ziua alegerilor.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea și desfășurarea unor alegeri libere, corecte și democratice. Mai multe runde de dezbateri publice pentru modificarea sistemului electoral au fost organizate de Parlament și societatea civilă. Toate recomandările tehnico-legislative formulate de experții Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR au fost dezbătute și incluse în proiectul de modificare a legislației electorale.

Vizita delegației comune are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, care urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.

Parlamentul susține că a acceptat de principiu majoritatea recomandărilor care au parvenit de la Comisia de la Veneția cu privire la modificarea sistemului electoral, însă în realitate lucrul a fost făcut cu jumătăți de măsură. De această părere este directorul de programe în cadrul Asociației „Promo-LEX”, Pavel Postică. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că până la urmă avizul Comisiei este unul consultativ, iar dreptul de a modifica legislația Republicii Moldova, într-adevăr, aparține Parlamentului, doar că asta va fi o pată de rușine atât pe Parlament și pe Guvern, cât și pe întreaga țară.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker