Social

Republica Moldova va achiziționa teste rapide pentru COVID-19

Republica Moldova va achiziționa teste rapide pentru COVID-19

Republica Moldova urmează să achiziționeze un set de teste rapide pentru depistarea virusului COVID-19. Rezultatul testului va fi gata în 30 de minute.

Anunțul a fost făcut de Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4.

Întrebată de moderatorul emisiunii, Gheorghe Gonța, ce crede despre testarea masivă și cât de eficientă poate fi aceasta la noi în țară, ministra Sănătății a spus că la momentul actual testarea masivă nu este posibilă, întrucât nu sunt suficiente laboratoare medicale în țară, însă țara noastră urmează sa achiziționeze niște teste rapide pentru COVID-19, ceea ce va simplifica considerabil procesul de testare în rândul populației.

Acum putem să vorbim de niște teste rapide. Vorbeam până la momentul actual doar de testele rapide de anticorpi, care nu sunt recomandate de OMS și noi categoric nu le acceptăm. Acum sunt recomandate de OMS, pentru că între timp specialiștii mondiali lucrează la capitolul respectiv și va fi o testare calitativă, o testare care o să denote faptul dacă ești infectat sau nu”, a declarat ministra Sănătății.

Totodată, Viorica Dumbrăveanu a ținut să menționeze că și România folosește aceste teste:

„România tot aplică aceste teste. Ele sunt test mai noi. Acum pe platforma MSMPS examinăm posibilitatea procurării acestor teste, dar negociem și cu anumiți parteneri de dezvoltare care s-au oferit să ofere asistență Republicii Moldova în contextul asigurării cu aceste teste, iată atunci testarea masivă în rândul populației va fi posibilă.”

Testele rapide sunt mai ieftine decât testele de laborator, permițând țărilor să mărească ritmul de testare, urmărire și tratare a persoanelor pentru COVID-19, în special în zonele cu sisteme de sănătate cu resurse insuficiente, menționează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a declarat: „Testele rapide de înaltă calitate ne arată unde se ascunde virusul, care este cheia pentru urmărirea și izolarea rapidă a contactelor și ruperea lanțurilor de transmisie. Testele sunt un instrument critic pentru guverne, deoarece încearcă să redeschidă economiile și, în cele din urmă, să salveze atât vieți, cât și mijloace de trai. ”

 „Accesul la testele rapide la locul de triaj, va schimba jocul în lupta împotriva COVID-19. Lucrăm pentru a sprijini țările să implementeze rapid și să utilizeze aceste noi teste în cel mai bun mod posibil, a declarat directorul executiv al UNITAID, Philippe Duneton.

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close