Cere socoteală pentru banii publiciSocial

Arenda fâșiilor forestiere – explicații multe, dar dubiile au rămas

Arenda fâșiilor forestiere – explicații multe,  dar dubiile au rămas

Acum doi ani, la redacție ne-a parvenit  o scrisoare semnată de peste 40 de locuitori din Inești, raionul Telenești, care semnalau că SRL ”Pomul regal” gestionează ilegal o fâșie forestieră din rezerva Primăriei.

Porivit autorilor scrisorii, angajații gospodăriei date altoiau pe pomii de nuc din fâșia respectivă noi specii de nuc, iar după un timp, îi scoteau şi îi vindeau. În scrisoare se mai menționa că din anul 2017 Primăria a dat în arendă fâșia forestieră cu suprafața de aproape 5 ha fără a încheia cu SRL ”Pomul regal” contract de arendă și a încasa plata respectivă.       

Atunci am încercat să investigăm problema, dar mai mulți dintre semnatari ne-au declarat că nu au nicio treabă cu acest denunț și noi l-am trecut în categoria celor anonime. 

     Peste un timp semnalul respectiv a ajuns în vizorul unui ONG din raionul Telenești, care implementa un proiect privitor la prevenirea şi combaterea corupției.  Aceștea ne-au readresat semnalul nouă, însoțindu-l și cu unele detalii. 

 Pe cine l-ar aranja o asemenea situație?

   În teritoriul s. Inești sunt câteva fâșii forestiere, toate fiind în gestiunea Primăriei. O parte din acestea au fost date în arendă. De exemplu, Gospodăria Ţărănească a lui Ghenadie Bunescu, în prezent primarul satului, arendează 0,4674 ari de fâșii forestiere pentru care achită anual în bugetul local 400 lei, inclusiv 47 lei în calitate de impozit funciar.

Alt proprietar, Ghenadie Dascăl, deține, conform contractului de arendă, 1.24 hectare de fâșii pentru care plătește anual 1134 lei, din care 113 lei impozit funciar. SRL ”Pomul regal” are în gestiunea sa două suprafețe de 1,0573 ha și 1.6388 hectare, în total  2.69 ha, dar, spre deosebire de ceilalți doi, nu ne-a putut prezenta nici un document care ar fi demonstrat legalitatea relaţiilor cu Primăria.

      ”Nu s-a încheiat contract de arendă pentru că notarul a respins textul inițial al actului respectiv, iar altul n-a mai fost întocmit. Dar firma a achitat plata de arendă în primii doi ani”, a declarat  Grigore Bunescu, inginerul cadastral de la Primărie. 

Nu sunt documente confirmative  că arenda a fost achitată pentru 2017 și 2018

     Conform spuselor inginerului cadastral, SRL ”Pomul regal”  ar fi  achitat  pentru cele două suprafeţe 1320 lei și respectiv 840 lei plată anuală pentru 2017 și  2018, sume  stabilite în cadrul licitației de dare în arendă a suprafețelor, care a avut loc la începutul anului 2017.

Dar la primărie nu ne-au putut demonstra că sumele respective au fost transferate. Ca de altfel şi actele licitaţiei care ar fi avut loc acum 3 ani.  De față cu mine au sunat la conducerea SRL “Pomul regal”, de unde cineva ne-a asigurat că peste o oră-două vor trimite copiile facturilor sau alte documente confirmative că transferurile respective au fost făcute. Așteptarea a fost în zadar.

Astfel afirmaţiile că nu este contract de arendă pentru că nu l-a acceptat notarul, licitaţie a fost şi banii au fost achitaţi, dar actele nu le putem găsi, s-au dovedit a fi nişte vorbe goale.  

Primarul Ghenadie Bunescu ne-a spus că a arendat fâșia nu pentru a face exploatări forestiere ori a recolta nuci:

   ”Acolo  crește nuc sălbatic, cu fructe mărunte, tari ca piatra.  Eu păzesc fâșia de defrișare, fiindcă aceasta îmi ocrotește terenul adiacent contra eroziei, contribuie la păstrarea umezelii în sol. Nu regret că achit suma respectivă, pentru că avantajele pe care le am de la această plantaţie sunt evidente”, spune primarul. 

Ludmila Manole:  Arenda  fâșiei de nucari  pentru  ”Pomul regal” este parte a măsurilor agrotehnice.

     Ludmila Manole, ex-primara de Inești, acum secratara Consiliului Local spune:  “În 2017 Consiliul a decis să dăm în arendă fâșiile forestiere. Prin aceeași decizie am stabilit și plata de arendă pentru toți beneficiarii.  Însă cu SRL “Pomul regal” nu s-a încheiat contractul de arendă”, motivează dna Manole.  

      Ex-primara mai spune că terenurile respective vor fi scoase din nou la licitație, situație confirmată și de către primarul Ghenadie Bunescu:

     ”Cazul a trezit mai multe nedumeriri și interpretări în comunitate. Dar mai întâi va trebui să evaluăm starea actuală a terenurilor și a plantațiilor  respective. Așa prevede legea. Va fi mai bine și pentru agentul economic, vor dispare toate întrebările. Trebuie să ne bucurăm când cineva investește în comuna noastră”, a mai spus primarul.

         Ion Chitoroagă: Am venit să aducem la Inești tehnologii moderne de creștere a nucului.

        Ion Chitoroagă, unul din  patronii SRL ”Pomul regal”, neagă cu desăvârșire că în spatele istoriei cu contractul respins de notar s-ar ascunde vre-o ilegalitate. Dumnealui spune că SRL ”Pomul regal”  s-a statornicit pentru mult timp la Inești, întreprinderea a construit un oficiu, spații de producție unde nuca se procesează.

Are procurate aici 167 hectare de terenuri, din care 33 hectare sunt pământ arabil. Firma a procurat pământ încă în 2011, pe care a sădit nucari. Totodată  societatea are suprafețe cu portaltoi adus din străinătate, pe care se altoiește nucul de cultură de trei soiuri:

    ”Nu mai folosim portaltoi din fâșia forestieră. Da, într-adevăr, am fost nevoiți să facem aici diferite operații agrotehnice, dar nu pe toată supafața, am altoit nucarii în zona respectivă tăind lăstarii și lăsând 2 rânduri, cum a fost concepută fâșia respectivă. Este o necesitate ce ține de agrotehnică –închipuiți-vă că polenul de la nucul sălbătăcit este purtat de vânt spre plantația de cultură.

În genere tehnologia de cultivare a nucului de cultură amintește întrucâtva de cea a porumbului de sămânță – la câteva rânduri de pomi maternali trebuie să fie unul paternal. Dacă nu respectăm operațiile de rigoare – depreciem roada! Într-adevăr, am efectuat tăieri sanitare, ce-i drept pe o suprafață mult mai mică. Dar, acolo nu mai este nuc sălbatic, este nucă pe care o sparge și un copil”, ne spune coproprietarul.  

    Ideea că suprafața respectivă va fi scoasă la licitație este salutată de către dl Chitoroagă:

    ”Cum va fi mai departe – trebuie să stabilim cu  APL. Noi gândim în perspectivă, iar perspectiva pentru Inești este nuca de soi, pe care vrem s-o facem un brand pentru comunitatea care ne-a găzduit”, susține coproprietarul.

La rândul său primarul Ghenadie  Bunescu afirmă:

   ”Am făgăduit sătenilor o transparență deplină la toate tranzacțiile primăriei. Trebuie să dau dreptate și sătenilor care intervin cu scrisori către mass-media, dar și ONG-urilor care investighează cazurile de potențială corupție or, lipsa de informaţie deseori naşte suspiciuni. Însuși faptul că perfectarea contractului de arendă s-a tărăgănat nu ne face cinste. Or, chestiunile care țin de tăieri sanitare, măsuri agrotehnice trebuiau cumva stipulate în contract”, susține primarul de Inești.   

          Juristul Sergiu Vozianu de la  APL ne spune că Primăria poate să-și recupereze banii neachitați din arenda fâșiilor respective  fie prin proces  civil, fie să intenteze o acțiune penală prin intermediul procuraturii:

  ”Termenul de încasare constituie trei ani. În ambele cazuri Primăria poate apela direct la judecată sau să se adreseze la procuratură pentru intentarea unei acțiuni penale şi astfel să impună antreprenorul să  achite datoria, dacă acesta nu vrea s-o facă benevol”, a menţionat juristul.                                                                    

O situație nefirească pentru unele primării din raion

În cele mai multe primării din raion fâșiile forestiere nu sunt date în arendă.

  ”Consilierii nu ar saluta o asemenea decizie. Să nu iei o nucă dintr-un pom care odată era al comunității – nu vrea să înțeleagă nimeni”, ne spune Constantin Ciobanu, primarul de Chiștelnița. 

       Alt primar, care a dorit să nu-i indicăm numele, ne spune că dă în arendă fâșiile forestiere la aceleași condiții ca și terenurile arabile:

“Dar de fâșii forestiere, și cât mai multe, avem nevoie pentru că ne pot proteja de cataclisme,” spune acesta.

   Decizia aleșilor locali de la Inești de a da în arendă este una salutabilă, cu condiția să fie respectate procedurile legale. Așa ca orice act decizional să nu trezească dubii și interpretări.  

                                                        Ion Cernei

Captură de ecran din 2020 10 10 la 12.40
Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker