Politic

Poate scăpa Șor basma curată fiindcă l-a pârât pe Filat?

Ilan Șor și-a ispășit vina prin faptul că l-a denunțat pe Vlad Filat. Această declarație dintr-un interviu recent al procurorului general Eduard Harunjen a trezit indignare și consternare în rândul multora. Autorii unui nou articol Sic! au decis să vadă ce a spus totuși Eduard Harunjen, dar și ce spune Codul Penal la acest subiect.

„Potrivit legii, dacă persoana, până forțele de ordine află din alte surse, recunoaște că a dat mită, aceasta este automat absolvită de răspundere. Pentru a clarifica, Șor și-a ispășit vina pentru darea de mită prin faptul că a depus acest denunț. În ceea ce privește celelalte cauze, asta e tactica urmăririi penale. Totul se desfășoară conform planului nostru, nu trebuie să anticipăm lucrurile: în tot ceea ce facem există un lanț logic”, a declarat atunci procurorul general.

Autorii articolului Sic! susțin că primul lucru care trebuie remarcat este faptul că declarația procurorului general nu a fost prezentată corect în multe surse media. Harunjen s-a referit concret la infracțiunea de dare de mită, fără a sugera în vreun fel că Ilan Șor va fi absolvit complet de orice vină pentru celelalte infracțiuni în care e implicat, după cum reiese din unele știri.

Întrebat de autorii Sic!, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, a explicat că, într-adevăr, articolul 325, alineatul 4, din Codul Penal prevede eliberarea de răspundere pentru darea de mită (dar nu și pentru alte infracțiuni precum delapidări sau spălări de bani), însă doar dacă autodenunțarea este făcută atunci când nu se cunoaște că organele de urmărire penală sunt la curent cu infracțiunea săvârșită.

Potrivit expertului, „cazul lui Șor cu greu se încadrează în această situație. Sustragerea banilor de la „Banca de Economii a Moldovei” a început cu mult până la denunț. Nu îmi vine să cred că procurorii nu investigau versiunea că sustragerile din bănci s-au făcut prin coruperea politicienilor. Dacă o astfel de versiune exista, Ilan Șor nu putea să nu înțeleagă acest fapt, iar exonerarea nu poate avea loc”, a spus Vladislav Gribincea. Altfel spus, prin declarația sa, procurorul general sugerează că organele de urmărire nu se gândiseră că în procesul de fraudare a băncilor a fost mituit vreun demnitar.

Potrivit autorilor articolului, data de pe denunțul lui Ilan Șor este 13 octombrie 2015. Însă atât Vlad Filat, cât și Ilan Șor au fost citați și audiați în dosarul „Banca de Economii” înainte de acest denunț. Ba chiar ambii în aceeași zi, 21 iulie 2015, cu două luni și jumătate înaintea denunțului. La acel moment, Șor avea deja statut de bănuit, încă din februarie 2015. Astfel, în opinia lor, se pare că eliberarea de răspundere penală este nejustificată.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker