E timpul sa fii activOrheiSocial

Valeria Dascăl şi-a lansat două cărți scrise în pandemie

Prolifica scriitoare și jurnalistă Valeria Dascăl este o sufletistă activă şi neostoită, care pe cont propriu cutreieră Moldova, descoperă istorii şi personaje, îşi editează cărţile şi le lasă moştenire posterităţii, ca să fie cunoscută istoria adevărată a neamului nostru, din prime surse.

Dânsa a lansat săptămâna trecută la Biblioteca Publică ”A. Donici” din Orhei 2 cărți: ”Din autoizolare pentru urmași” și ”Spune-mi, viață, că mă iubești”.

Ambele au fost scrise în perioada pandemiei de Covid-19 și întrunesc mai multe întâmplări, povestite de către consătenii autoarei din s. Chiperceni, raionul Orhei, dar și de alți locuitori ai raionului.

Valeria Dascăl şi-a lansat două cărți scrise în pandemie
Vasile Cocarcea, vorbind despre importanța cărților Valeriei Dascăl.

Am reușit să le adun și să le înșir pe hârtie în cele 7 luni ale anului curent. A doua carte este de fapt un roman, care are la bază viața unui om în condiții deloc simple: deportare și revenirea la baștină. Este mai curând un drum al pătimirilor, care a durat practic o viață.

Am avut mai multe prezentări ale acestor cărți. Grație faptului că sunt deocamdată una dintre primele cronicare ale pandemiei cauzate de Covid-19, interesul față de lucrările mele mi s-a părut destul de mare”, a menționat dna Dascăl.  

Stepanida Țugui, directoarea Bibliotecii ”Alexandru Donici” a remarcat că scriitoarea Valeria Dascăl este în topul oamenilor de litere care-și prezintă cărțile la această bibliotecă:

Dna Dascăl și-a prezentat la noi, în cadrul întâlnirii de astăzi, al 18-a și, respectiv, al 19-a volum. De regulă, întâlnirile cu dumneaei adună amatori de carte din rândul celor cărora istoria neamului nostru nu le este indiferentă. Am avut o discuție care a întrecut mult timpul rezervat, dar nu regretăm deloc”, a remarcat dna Țugui. 

”Autoarea încearcă să educe sentimentul discernământului, mai curând să educe un cititor care gândește. Or, lumea care s-a născut după anii ’60 ai secolului trecut a memorizat o copilărie și tinerețe aparent benefică, ceea ce-i face pe nostalgicii timpurilor sovietice să manipuleze cu mentalitatea lor.

Cu regret, avem prea puțini autori de beletristică care ar aborda temele trecutului nostru prin viziunea omului de rând. Scrierile Valeriei Dascăl emană clarviziune, omenie și optimism”, a ţinut să accentueze istoricul și poetul orheian Vasile Cocarcea.   

Ion Cernei

                        

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close