E timpul sa fii activOrheiSocial

Valeria Dascăl şi-a lansat două cărți scrise în pandemie

Prolifica scriitoare și jurnalistă Valeria Dascăl este o sufletistă activă şi neostoită, care pe cont propriu cutreieră Moldova, descoperă istorii şi personaje, îşi editează cărţile şi le lasă moştenire posterităţii, ca să fie cunoscută istoria adevărată a neamului nostru, din prime surse.

Dânsa a lansat săptămâna trecută la Biblioteca Publică ”A. Donici” din Orhei 2 cărți: ”Din autoizolare pentru urmași” și ”Spune-mi, viață, că mă iubești”.

Ambele au fost scrise în perioada pandemiei de Covid-19 și întrunesc mai multe întâmplări, povestite de către consătenii autoarei din s. Chiperceni, raionul Orhei, dar și de alți locuitori ai raionului.

Valeria Dascăl şi-a lansat două cărți scrise în pandemie
Vasile Cocarcea, vorbind despre importanța cărților Valeriei Dascăl.

Am reușit să le adun și să le înșir pe hârtie în cele 7 luni ale anului curent. A doua carte este de fapt un roman, care are la bază viața unui om în condiții deloc simple: deportare și revenirea la baștină. Este mai curând un drum al pătimirilor, care a durat practic o viață.

Am avut mai multe prezentări ale acestor cărți. Grație faptului că sunt deocamdată una dintre primele cronicare ale pandemiei cauzate de Covid-19, interesul față de lucrările mele mi s-a părut destul de mare”, a menționat dna Dascăl.  

Stepanida Țugui, directoarea Bibliotecii ”Alexandru Donici” a remarcat că scriitoarea Valeria Dascăl este în topul oamenilor de litere care-și prezintă cărțile la această bibliotecă:

Dna Dascăl și-a prezentat la noi, în cadrul întâlnirii de astăzi, al 18-a și, respectiv, al 19-a volum. De regulă, întâlnirile cu dumneaei adună amatori de carte din rândul celor cărora istoria neamului nostru nu le este indiferentă. Am avut o discuție care a întrecut mult timpul rezervat, dar nu regretăm deloc”, a remarcat dna Țugui. 

”Autoarea încearcă să educe sentimentul discernământului, mai curând să educe un cititor care gândește. Or, lumea care s-a născut după anii ’60 ai secolului trecut a memorizat o copilărie și tinerețe aparent benefică, ceea ce-i face pe nostalgicii timpurilor sovietice să manipuleze cu mentalitatea lor.

Cu regret, avem prea puțini autori de beletristică care ar aborda temele trecutului nostru prin viziunea omului de rând. Scrierile Valeriei Dascăl emană clarviziune, omenie și optimism”, a ţinut să accentueze istoricul și poetul orheian Vasile Cocarcea.   

Ion Cernei

                        

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker