Evenimente

Un semicentenar cam trist

La 14 martie 1967 ziarul raional Farul Nistrean  publica o laconică știre: „Duminica trecută liniștitul Nistru s-a înfuriat și pe neașteptate și-a revărsat apele de primăvară peste malurile lui înalte. Casele, instituțiile, întreprinderile au fost inundate. În ajutor au venit ostașii ocrugului (district – n.n.) militar Odesa, lucrătorii miliției, drujinarii. Repede și organizat cu eforturi comune au fost evacuați oamenii și averea. A doua zi orașul a reînceput lucrul”.

Alte relatări ulterioare privitor la acea catastrofă respectivul ziar nu a mai înserat în paginile sale. Însă conform amintirilor martorilor oculari, inundația a fost de proporții impunătoare și înspăimântătoare. La fel, este confuză și ziua când a avut loc nenorocirea. Conform știrii din ziar, publicată marți, 14 martie 1967, ar însemna că dezastrul s-a întâmplat la 12 martie 1967 („duminica trecută”), pe când de facto nefericirea s-a desfășurat în seara zilei de 5 martie 1967, tot zi de duminică. Această dată este relatată și într-un album cu fotografii ale acelor zile de grozăvie, document ce se păstrează în Arhiva raională Rezina. Alăturat vedeţi la ce nivel a ajuns apa pe strada Lomonosov.

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker