RezinaScrie știrea taSocial

Constatări, analize şi reacţii

Constatări, analize şi reacţii

După numărul de persoane contaminate cu Covid-19 raionul Şoldăneşti continuă să rămână în partea de jos a listei unităţilor administrativ-teritoriale afectate de acest virus de tip nou.

Conform datelor Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, la începutul săptămânii curente aici erau confirmate 344 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, 10 decese, 164 de persoane recuperate şi 477 de persoane aflate sub supraveghere medicală.

Pentru comparaţie, până la aceeaşi dată în raionul vecin Rezina au fost confirmate 550 de cazuri de contaminare cu Covid-19, 14 decese, 375 de persoane recuperate şi 1344 aflate sub supraveghere medicală. 

Şi totuşi, Comisia raională extraordinară de sănătate publică Şoldăneşti, îngrijorată de evoluţia critică din ultimul timp a pandemiei, lucru care a impus plasarea raionului sub cod roşu, în şedinţa recentă, a găsit necesar să reanimeze activitatea celulelor de criză din localităţi, recomandându-le să conlucreze mai activ cu toate instituțiile de resort pentru a găsi soluții eficiente de stopare a extinderii pandemiei.

Potrivit directorului Spitalului raional Șoldăneşti, Veaceslav Palii, la moment în secţia pentru bolnavii de Covid-19 se aflau 39 de persoane testate pozitiv și 2 suspecți.

Dumnealui a remarcat că lucrătorii medicali ar trebui cât mai puțin timp să se afle în zona roșie, ca să fie mai puțin expuși riscului de infectare şi s-a arătat mulțumit de activitatea colegilor din medicina primară şi de conlucrarea eficientă cu aceştea în ce priveşte testarea în condiții de ambulator și suprave-gherea pacienţilor.

Constantin Balanici, directorul Centrului de Sănătate Şoldăneşti, la rândul său, a comunicat că doar pacienții în stare gravă sunt internaţi în spitale, restul urmează tratamentul în condiții de ambulator. Pe parcursul săptămânii precedente au fost colectate 32 de probe, dintre care 21 s-au dovedit a fi pozitive. 

Pe lângă cei suspecți la Covid-19 sunt testate și alte categorii de bolnavi, bunăoară cei care trebuie să urmeze un tratament oncologic, de tuberculoză sau HIV/SIDA. Dl Balanici a mai spus că pe parcursul săptămânii precedente 26 de pacienți au finisat tratamentul la domiciliu, că la moment există 54 de focare de coronavirus; că cei aflați sub suprave-ghere sunt monitorizaţi de 3 ori pe zi, verificându-se starea pacienților, în special simptomatica. Directorul Centrului de Sănătate a accentuat că până când toată societatea nu va respecta întocmai normele de prevenire a înfectării cu Covid-19, pandemia va persista.

În cadrul şedinţei Comisiei, potrivit www.soldanesti.md, s-a menţionat că în ajun 5 echipe mobile, formate din reprezentanți ai Consiliului Raional, Inspectoratului de Poliție și Centrului de Sănătate Publică au organizat un raid în magazine, piețe și farmacii.

Ei s-au convins că oamenii sunt conștienți de pericolul sistării activității școlilor, dar şi agenților economici, manifestă prudență și responsabilitate, înțelegând că dacă va fi sistată activitatea instituțiilor comerciale, angajaţii acestora vor rămâne fără surse de venit.

Comisia a stabilit măsuri de prevenire și control a situației epidemiologice, conform Programului de prevenire și control a infecției Covid-19 aplicabile la nivel raional.

V. Rotari

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker