Politic

”Legea lui Filip”, după patru ani

”Legea lui Filip”, după patru ani

Zilele acestea se împlinesc patru ani de la punerea în aplicare a „Legii lui Filip”, prin care guvernul condus de Pavel Filip și-a asumat răspundere și a convertit 13,3 miliarde de lei din creditele de urgență oferite de Banca Naţională a Moldovei (BNM) în noiembrie 2014 și martie 2015 celor trei bănci implicate direct în „furtul miliardului” în datorie de stat internă.

Drept urmare a acestei isprăvi, fiecare plătitor de impozite, actual și viitor, întoarce până în anul 2041 o părticică din miliardele furate de alții din băncile din R. Moldova, inclusiv din BNM.

La momentul când „Legea Filip” era legată de gâtul plătitorilor de impozite, o puzderie de politicieni din acea guvernare venea să ne consoleze precum că foarte curând din miliardele dispărute vor fi recuperați aproape toți banii scoși din bănci, iar cetățenii să nu-și facă griji, că nu ei vor avea de acoperit găurile din BNM. Toți ținem minte bine acele declarații:

Andrian Candu, 2016: „Să zicem astăzi că s-a furat un miliard şi că totul este lăsat pe seama cetăţeanului, este o speculaţie” și „Cetățenii nici nu vor simți ceea ce înseamnă această sumă” pentru că „Nu vom recupera „miliardul furat” în 25 de ani, ci în 2-3 ani”;

Mihai Ghimpu, 2016, sigur că cetăţeanul de rând nu va plăti datoria direct: „Povara nu va fi pusă chiar pe umerii oamenilor, pentru că nu se ia direct din buzunarul lor. Banii în loc să meargă la reparaţii de grădiniţe şi şcoli sau la majorarea pensiilor, vor fi întorşi Băncii Naţionale. Banca Naţională este agent economic, fiindcă plăteşte impozite”.

După patru ani de „frauda financiară trebuie să continue” (enunț făcut de premierul Filip în buricul Europei, de la o tribună importantă) și de protejare activă a „celor 90% din absolut onești” (de la Filip citire), menționați de compania Kroll, din păcate, „contorul lui Filip” arată 0 (zero) recuperare din miliardele extrase din bănci și din BNM. 

Beneficiarii finali ai acestui jaf al secolului, când circa 13% din PIB-ul anului 2014 a fost extras și off-shore-izat, bine-merci cheltuie și își petrec în plăcere viețile lor, unii mai departe, iar alții chiar aici, sub coasta procurorilor care „îi caută” non-stop.

Și dacă nimic nu a fost recuperat, atunci cine plătește datoria de 13,3 miliarde și dobânzile calculate, de peste 11,2 miliarde lei? Răspunsul e simplu și deloc nu corespunde declarațiilor din 2016, când „Legea Filip” era protejată de guvernarea de atunci: cetățeanul! 

Prin taxe și impozite plătite la buget. Și prin lipsirea acestuia de servicii și beneficii sociale pe care statul trebuie să le ofere societății. Deoarece stingerea datoriilor e o prioritate, nu-i așa?

Astfel: cetățenii achită, începând cu 2017, sute de milioane de lei anual pentru întoarcerea „miliardelor furate” din sistemul bancar – cele 13,3 miliarde de lei, convertite în datorie de stat, bani oferiți de BNM, în anii 2014 și 2015, celor trei bănci implicate în jaful bancar, lichidate între timp, plus o dobândă de 5% anual.

În 2017, din bugetul de stat au fost achitate 668 de milioane de lei, dintre care 50 de milioane din suma de bază și 618 milioane de lei – procentele calculate, în 2018 – 827 de milioane de lei, dintre care 210 milioane din suma de bază plus 617 milioane procente, iar în 2019 au fost achitate în total 845 de milioane de lei, dintre care 230 de milioane din suma de bază plus 615 milioane procente, în 2020 – o sumă totală de 851 de milioane de lei, dintre care 240 de milioane din suma de bază și alte 611 milioane de lei ca procente.

Până acum, din cele 13,3 miliarde de lei convertite în datorie de stat au fost întoarse din buget 730 de milioane de lei. La această sumă se mai adaugă și procentele achitate din buget, care fac alte 2 miliarde 460 de milioane de lei. Dacă adunăm suma de bază de 730 de milioane și 2,46 miliarde lei ca procente – ajungem la suma de 3,2 miliarde lei, deja luate de la buget, adică de la plătitorii de impozite și taxe.

Dacă nimic nu se recuperează din „miliardele furate” și nu are loc stingerea datoriei înainte de termen, operațiunea asumată de Guvernul Filip în 2016 va costa bugetul de stat până în 2041 suma de bază de 13,3 miliarde de lei plus procentele de 11,2 miliarde de lei, în total 24,5 miliarde de lei sustrase din bugetul de stat până în 2041. În fiecare an este sustras circa un milirad de lei din buget care se îndreaptă spre BNM, iar începând cu anul 2029 suma anuală chiar va depăși un miliard de lei până în anul 2041.

Cetățenii R. Moldova au achitat deja, în patru ani, aproape 3,2 miliarde de lei pentru a întoarce banii furați din sistemul bancar. Mai avem de întors încă 21,3 miliarde…

Dodon promitea alegătorilor săi în 2016 că va anula „Legea Filip”, dacă devine președinte… Acum sunt într-o alianță de guvernare.

Sursa: Gazeta de Chişinău

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker