Electorala 2020PoliticRezina

CEC totuşi vrea în Rezina 4 secţii de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului

CEC totuşi vrea în Rezina 4 secţii de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

Comisia Electorală Centrală a reacţionat la decizia Consiliului Orăşenesc Rezina din 2 octombrie c. cu o scrisoare-ultimatum, în care accentuiază că hotărârile CEC “sunt acte administrative cu caracter individual sau normativ, executorii pentru organele electorale inferioare, pentru autorităţile publice, întreprinderi, instituţii şi organizaţii, pentru persoanele cu funcţii de răspundere, partide, alte organizaţii social-politice  şi organele acestora, precum şi pentru toţi cetăţenii”.

Pentru ca adresatul “să înţeleagă mai bine” contextul avertismentului, CEC indică expres că textul respectiv a fost expediat în copie pentru informare Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliţiei şi Centrului Naţional Anticorupţie.

Amintim că, în şedinţa din 2 octombrie c., Consiliul Orăşenesc în mod repetat a examinat chestiunea “Cu privire la candidaturile membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului”. În şedinţa precedentă celei din 2 octombrie Consiliul a decis să formeze un singur birou electoral pentru o singură secţie de votare pentru această categorie de alegători.

Deoarece CEC a insistat printr-o hotărâre a sa că în Rezina trebuie să fie deschise 4 secţii de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, obligând administraţia oraşului să formeze patru birouri electorale, Consiliul Orăşenesc s-a întrunit vinerea trecută într-o sesiune specială.

În urma unui schimb controversat de opinii, cu o majoritate de voturi, Consiliul a decis să nu înainteze candidaturi încă pentru trei birouri electorale şi să ofere holul de la nivelul I al Palatului Raional de Cultură pentru secţia de votare nr. 37/36 destinată alegătorilor din regiunea transnistreană”.

Consilierii şi-au argumentat decizia astfel: tradiţional, în mod benevol, la secţia din Rezina votează circa 300 de alegători din stânga Nistrului şi pentru aceştea este foarte suficientă o secţie de votare; CEC nu a consultat în prealabil cu administraţia oraşului posibilităţile oferirii mai multor încăperi pentru mai multe secţii de votare; amplasarea a patru secţii pentru alegătorii de peste Nistru şi una pentru cei din Rezina în Palatul Raional de Cultură, precum cere CEC, este imposibilă, mai ales în condiţii de pandemie dură, dar şi din considerente de securitate (o singură intrare-ieşire).

Poziţia majorităţii nu a fost acceptată de consilierii socialişti, care au insistat pe acceptarea variantei CEC, fapt prin care, vorba unui consilier, au demonstrat că de patru secţii pentru alegătorii din stânga Nistrului au nevoie de fapt socialiştii şi candidatul lor, Igor Dodon, care astfel ar dori să se repete situaţia de la alegerile prezidenţiale din 2016, când mii de cetăţeni din regiunea transnistreană au fost aduşi în mod organizat, ca să-l voteze anume pe I.Dodon. Văzând că nu au susţinere, fracţiunea socialiştilor a părăsit sala de şedinţe.

După ce decizia Consiliului Orăşenesc a devenit publică, pe reţelele sociale zeci de rezineni s-au declarat solidari cu poziţia aleşilor locali, calificând hotărârea CEC drept o încercare de fraudare a alegerilor prezidenţiale din 01 noiembrie 2020.

 Reporter ”C”

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close