Util

„Torna, torna fratre!”

Fraza „torna, torna fratre!”, adresată „în limba părintească” de un soldat către confratele său, în anul 6079 (587), în timpul unei campanii a armatei bizantine împotriva avarilor, actualmente marchează jubileul de 1430 de ani.

Teophanes Confesorul (760 – 817), care a descris mersul acelui război, menționează în lucrarea sa „Chronographia”, că la 587 „hanul avarilor a rupt înțelegerea de pace și a pornit cu război împotriva Moesiei și Sciției, înfruntând cu strășnicie Ratiaria, Bononia, Aquae, Duroston, Zaladapa și Marcianopolis”. În timpul trecerii prin munții Haemus (munții Balcani de azi) de pe spatele unui catâr a căzut o încărcătură, iar stăpânul catârului nu ar fi observat. La ce un alt camarad de arme l-a atenționat: „Torna, torna fratre!” cu sens de „întoarce-te, întoarce-te frate!”

Marea însemnătate a acestei expresii constă în aceea, că mai mulți isto-rici socot aceste cuvinte o primă mențiune a protoromânei sau chiar a actualei limbi române. Dar sunt și oponenți, care susțin că aceea era o poruncă militară folosită în  armată, rostită  fiind în limba latină populară.

Frater, fratre, vrate, frate, bratre, brate, brat – DEX-ul limbii române arată că „frate” înseamnă o persoană de sex masculin în raport cu altă persoană născută din părinți comuni.  În limba latină această persoană se numește „frater” și nu „fratre”. Dar în același timp noțiunea de frate se regăsește și în alte limbi mai adaptate la realitatea lor. Soldatul legendar din armata bizantină, probabil că ar fi fost originar de prin Moesia (se afla pe teritoriul Bulgariei de azi),  s-a adresat către confratele său cu apelativul „fratre”, pe când am putea presupune, că geto-dacii de pe malul stâng al Dunării foloseau formula „frate”. În limba sanscrită această noțiune este atestată ca „vrate”. Consoana dură „f” a fost palatalizată, vocalizată, înmuiată cu altă consoană mai moale – „v”, sensul cuvântului fiind păstrat. Sau poate că, dimpotrivă, românii au făcut schimbul de consoane!

În același timp protoslavii sau chiar și slavonii mai recenți, limbii lor slavone căreia îi este străin mecanismul de palatalizare (lipsa vocalelor nobile „e” și „i”), au acceptat prin duritate excesivă expresiile de „bratre”, „bratr”, „brat”. 

Astfel, la ziua de azi noțiunea de „frate” este rostită: „vrate” (sanscrita), „frater” (latină), „frate” (română), „fratello” (italiană), „frere” (franceză), „bratr” (cehă), „brat” (bulgară, croată, macedoneană, poloneză, sârbă, slovenă, slovacă, rusă, ucraineană). Cred că nu este cazul de a stabili cine de la cine a împrumutat cuvântul respectiv or, este scris în sfânta scriptură, că „La început era Cuvântul”. La fel, ar fi cazul să nu uităm, că în toate limbile  noțiunea de „frate”, frate înseamnă. Pentru noi, românii, trebuie să fie semnificativ, că limba noastră română are la începutul său  fraza „Torna, torna fratre!”, care în acest an rotungește frumoasa vârstă de 1430 de ani. Un jubileu scăpat din vedere, dar nespus de important. La mulţi ani, Limbă Română!

Ion Perciun

P.S. Theophanis  Confesorul, cunoscut și ca Sfântul Teofan Mărturisitorul a fost un membru al aristocrației bizantine, care a devenit călugăr și cronicar. Acest sfânt este prăznuit de bisericile Romano-Catolică și Ortodoxă pe 12 martie, ziua când a trecut la cele veșnice a anului 817, adică cu 1200 de ani în urmă. Pentru noi, românii, acest sfânt are o însemnătate deosebită, prin faptul că în scrierile sale, Teofan pomenește suburbia Vlaherne (a vlahilor) de lângă Constantinopol în legătură cu revolta lui Flavius Vitalianus împotriva împăratului bizantin Anastasius din anul 513, ceea ce atestă prezența timpurie a vlahilor în istorie.  

P.P.S. Să mă ierte președintele Dodon, dar pe la anul 587, când se plămădea deabinelea limba noastră cea română, despre limba moldovenească încă nu se știa. Dealtfel, ca și mai pe urmă.

I.P.

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker