Cere socoteală pentru banii publiciRezinaSocial

De unde vin și pe ce cheltuie cei mai mulți bani spitalele raionale Rezina, Șoldănești și Orhei?

De unde vin și pe ce cheltuie cei mai mulți bani spitalele raionale Rezina, Șoldănești și Orhei?

În 2019, Spitalul Raional Orhei a gestionat un buget total de 62,5 milioane de lei. Cel de la Rezina, care tratează și pacienți din stânga Nistrului, a avut un buget mult mai mic, de 26 de milioane, iar Spitalul Raional Șoldănești – de puțin peste 23 de milioane de lei.

BUGETUL SPITALULUI 4 min

E adevărat că deși gestionează zeci de milioane de lei, informații publice despre modul în care au fost cheltuite resursele, ce achiziții sau investiții au fost făcute anul trecut, nu veți găsi. Spitalul raional Rezina nu are pagină web, aşa ca pentru a  obține aceste informații, trebuie să faceți solicitări către administrația instituției medicale. Pe pagina Spitalului Șoldănești, creată recent, veți găsi informații parțiale, iar pe cea a Spitalului Raional Orhei – doar informații generale despre „situațiile financiare”, ale instituției pentru anul 2018 și 2019.

Ca să înțelegem care sunt cele mai importante surse de finanțare ale celor trei spitale și pe ce se cheltuie cei mai mulți bani, a trebuit să facem nenumărate solicitări de informație către fiecare dintre cele trei spitale. Chiar și așa, posibil că informațiile pe care le-am obținut nu sunt și complete.

http://voceata.md/wp-content/uploads/2020/09/BUGETUL-SPITALULUI-REZINA-2019-.jpg

Bunăoară, din raportul de activitate a Spitalului raional Rezina, prezentat de administrația instituției,  aflăm că în 2019, grosul banilor  – 22 de milioane de lei, au fost alocați de Compania Națională de Asigurări în Medicină din Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală.

Din bugetul de stat, pentru medicamente destinate tratamentului tuberculozei și hepatitelor, în cadrul programelor naționale, au fost alocate 1,5 milioane de lei. De la serviciile contra plată instituția a obținut în 2019 – 1,8 milioane de lei, iar de la Consiliul Raional Rezina, care e fondatorul spitalului, acesta a primit doar 33 de mii de lei, dintre care 20 de mii pentru stimularea donatorilor de sânge și 13 mii de lei pentru procurarea unui computer pentru Secția de transfuzie a sângelui.

Cele mai mari cheltuieli pe care le-a suportat Spitalul din Rezina în 2019 au fost pentru salarizarea angajaților. Aproape jumătate din suma acordată de CNAM a fost cheltuită pentru lefurile celor 240 de angajați. Alte 3,5 milioane de lei, instituția i-a cheltuit pentru alimentația pacienților, iar 1,2 milioane – pentru servicii comunale și utilități.

Directoarea spitalului, Nina Postu afirmă că din numărul total de 5.454 de cazuri tratate pe parcursul anului trecut, 5.216 au fost asigurate din Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM). Restul cazurilor, instituția i-a tratat contra plată.

Dacă în 2018, la Spitalul din Rezina au fost internați 347 de pacienți neasigurați, atunci în 2019 cifra dată s-a ridicat la 377.

Spitalul Raional Rezina are 13 secții clinice și 130 de paturi, în total. Aici muncesc, inclusiv cadre medicale, care locuiesc în stânga Nistrului. Fiind situată într-o localitate de pe malul Nistrului, spitalul tratează și pacienți de pe celălalt mal.

Spitalul Raional Orhei a gestionat, anul trecut, un buget de 62,511,1 milioane de lei, cu 609 mii de lei mai mult față de 2018.  Aproape 90 la sută din venituri,( 55.645 de milioane de lei), au fost alocate de către CNAM din Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Sursele financiare obținute din prestarea serviciilor medicale contra plată, au depășit 3 milioane de lei, suma fiind cu 4,9% mai mare decât în 2018, ne-a comunicat administrația Spitalului.

http://voceata.md/wp-content/uploads/2020/09/BUGETUL-SPITALULUI-ORHEI-2019-.jpg

Însă, Consiliul Raional Orhei, deși este fondatorul acestei instituții, nu a investit anul trecut pentru spital niciun leu. Vicedirectorul medical, Elena Palanciuc, spune că de vină ar fi tergiversarea procedurilor de achiziții pentru unele dispozitive medicale, care urmau să fie cumpărate din banii fondatorului. Responsabila nu a precizat însă despre ce fel de dispozitive medicale este vorba.

Deși a avut un buget practic de două ori mai mare în comparație cu Spitalul de la Rezina, Spitalul de la Orhei a avut în 2019 cheltuieli de 73.668 de milioane de lei, cu peste 11 milioane de lei mai mult decât veniturile.

Cele mai mari cheltuieli – 58,6% – au fost făcute pentru remunerarea angajaţilor, inclusive contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale și cele pentru asigurarea medicală. Din suma alocată de CNAM în 2019, 11,4% din bani au fost cheltuiți pentru medicamente și consumabile, iar 5,8% – pentru utilități și servicii comunale, precum gaze naturale, lumină, apă, canalizare și salubrizare, ne-a spus vicedirectoarea instituţiei.

Anul trecut, din cele 14.212 cazuri tratate la Spitalul din Orhei, 13.328 au fost asigurate din Fondurile AOAM. Pentru că nu erau asigurați medical, 884 dintre pacienți au plătit singuri pentru serviciile medicale.

Chiar dacă în 2019, banii alocați de CNAM au fost mai mulți față de 2018, Elena Palanaciuc afirmă că aceștia oricum sunt insuficienți pentru a oferi asistență medicală de calitate și condiții hoteliere impecabile.

Spitalul Raional Orhei dispune de 325 de paturi si are 580 de angajați.

În comparație cu cele două spitale raionale, cel de la Șoldănești a avut anul trecut o finanțare de puțin peste 23.210 milioane de lei. Majoritatea banilor – 20 de milionae 200 de mii de lei, au fost alocați de CNAM din Fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală. Cu ei instituția a tratat, în total, 4.885 de pacienți.

Pentru tratamentul bolnavilor cu TB și hepatite, în cadrul programelor naționale, spitalul de la Șoldănești a primit din bugetul de stat 354 mii de lei , iar din serviciile contra plată a obținut 1 milion de lei.

http://voceata.md/wp-content/uploads/2020/09/red-INFOGRAF-BUGETUL-SPITALULUI-SOLDANESTI-2019.jpg

Consiliul Raional Șoldănești, fondatorul instituției medicale, a fost mai darnic în comparație cu celelalte două administrații publice locale, oferind instituției 190 de mii de lei. Dintre aceștia, 130 de mii de lei au fost cheltuiți pentru reparația secției de internare, 10 mii de lei – pentru alimentația copiilor mai mari de 9 ani, iar alte 20 de mii de lei – pentru tratamentul pacienților bolnavi de tuberculoză.

Alte aproape 263 de mii de lei, au fost virate pe contul instituției de către Centrul pentru Politici și analize în Sănătate pentru transportarea și salarizarea personalului implicat în prevenirea și depistarea bolnavilor cu tuberculoză.

Spitalul de la Șoldănești a beneficiat anul trecut și de donații din partea unor fundații și culte religioase din țară și de peste hotare, în valoare totală ce depășește 802 de mii de lei. Acești bani, potrivit directorului Veaceslav Palii, au acoperit o parte importantă din necesitățile instituției.

Spitalul a mai primit în 2019 mașini de spălat în valoare de 180 mii lei de la reprezentanții Armatei Salvării din Suedia și Belgia; lenjerie de pat în valoare de 110 mii de lei, seturi pentru nou născuți în valoare de 158 mii de lei de la fundația lui Vlad Plahotniuc Edelweiss, precum și alte daruri. Vom preciza că niciuna dintre aceste informații nu se regăsesc pe pagina web a instituției.

Ca și în cazul celorlalte instituții medicale, Spitalul din Șoldănești a cheltuit cei mai mulți bani pentru salarizare personalului medical. Acestea s-au ridicat, cu tot cu contribuții la bugetul asigurărilor sociale și cele medicale, la peste 16 milioane 203 mii lei. Pentru procurarea medicamentelor, instituția a primit de la CNAM 2 milioane 635 de mii de lei, iar pentru alimentația pacienților – 945 de mii de lei. Cheltuielile de regie au constituit 3,9% din venituri. Directorul Spitalului a declarat pentru Sănătate INFO că în ultimii trei ani a reușit să încheie anul financiar fără restanțe față de angajați și agenți economici.

În total, instituția are 200 de lucrători, dintre care 18 sunt din stânga Nistrului, 7 secții clinice de terapie/boli acute, îngrijiri cronice, pediatrie, chirurgie, boli contagioase, maternitate și reanimare – în total 115 paturi.

ANGELA  ZAHAROVA

Cere socoteală pentru banii publici semnul la sfârşitul materialelor 1
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker