Politic

Cioara din par

În aceste săptămâni din Postul Mare cea mai dezbătută temă în R.Mol-dova e, probabil, propunerea făcută de PD cu privire la modificarea radicală a modalității de alegere a deputaților Parlamentului. Iar argumentul forte al susținătorilor ei e, cu deosebire, asigurarea lor – manipulatoare – cum că votul uninominal va apropia politica de cetățeni. Mi-am dat și eu succint cu părerea la acest subiect, comentând un articol din pagina electronică a unei publicații cu acoperire naţională în data de 8 martie.

Privită la modul general, în condiții normale, o atare modificare a jocului electoral POATE, cu adevărat, conduce la o astfel de apropiere. Însă asta DOAR ÎN CAZUL în care alte condiții nu împiedică realizarea acestui scop foarte important. Și aici, dacă să utilizez afirmația autorului articolului din acea publicaţie de care pomeneam, într-adevăr „nu e nevoie de demonstrații savante” (doar că ar fi fost corect nu de DEMONSTRAȚII, ceea ce-i caracteristic pentru științele exacte, ci de ARGUMENTĂRI). Însă de un lucru nu avem voie să uităm, și anume, că ADEVĂRUL E CONCRET. Iar asta înseamnă, ceea ce știe oricine cunoaște un pic de filosofie, că ceea ce-i adevărat în anumite condiții încetează de a fi adevărat în esențialmente alte condiții.

Or, cei care acum argumentează că, în condițiile ACTUALE din RM, mult râvnita apropiere, mai degrabă, nu se va produce au, cred, foarte multă dreptate. Nu există nici un pic de garanție că va fi așa. De aceea afirmația autorului articolului menționat, și nu numai a lui, cum că schimbarea propusă de Plahotniuc va da mai multă putere cetățenilor, în opinia mea, e CIOARA DIN PAR…

Nu sunt încântat absolut de puzderia de partide din RM, multe dintre care nu au suficienți adepți în teritoriu (dar nu numai din această cauză, bineînțeles). Însă, în cazul de față, „gurile mincinoșilor” ADEVĂR VORBESC. Câștigătorii vor fi, cu siguranță, partidele lui P. și D. Și e la mintea cucoșului să crezi că Plahotniuc ar fi venit cu această inițiativă ACUM, dacă nu ar fi fost sigur absolut de marele avantaje, pe care i le va aduce. Chiar dacă va fi respinsă.

Asta inclusiv, pentru că mulțimea din RM demult crede – cu naivitate – că alegerea deputaților Parlamentului NU după SPISCA de partid, ci dintre persoane, pe care ea le va înainta din sânul ei, deci, că această modificare ÎNSĂȘI, independent de faptul dacă alte condiții absolut obligatorii vor fi sau nu asigurate, ar putea schimba radical situația din RM, adică și viața acestor oameni necăjiți… Prin urmare, cei ce nu vor accepta propunerea lui Plahotniuc vor avea mult de pierdut în ochii acestei părți a electoratului. Chiar dacă multe din argumentele lor nu sunt de neglijat… Deci, PD (sau și mai mult PS) va obține oricum avantaje.

În ce privește ALTE CONDIȚII ar fi foarte multe de spus. Însă la modul general, vorba e, cred, despre astfel de schimbări în legislația cu privire la alegeri și la statutul deputaților legislativului, ca în mersul campaniei electorale să nu se permită de a propune cai verzi de pe pereți. Iar, odată ajunși în Parlament, deputații să nu poată ignora slujirea, cu adevărat, a intereselor societății și nu pe cele ale liderilor partidelor și ale res-pectivelor găști… Toți rătăciții care cred că Plahotniuc și Dodon vor accepta așa ceva sunt niște visători incurabili… Realitatea, ca întotdeauna pe parcursul acestor aproape trei decenii, îi va trezi, dar va fi prea târziu. Cât despre cei care mint conștient, ei sunt la datorie și trebuie să-și îndreptățească soldele…

Nicolae Cojocaru,

dr. în filosofie

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker