Social

Profesorii mei divini

Profesorii mei divini.

Cel  mai curat suflet care pribegește prin mințile elevilor pentru a-i înzestra cu înțelepciune și iubire poate fi doar cel al dascălului.

Cu răbdare, de fiecare dată încearcă să deschidă o ușă nouă spre mintea fiecăruia pentru a fi un sprijin în tot ceea ce are de făcut. Obstacolele din calea sa sunt grele și diferite, dar când vine vorba de elevi, el niciodată nu cedează. Iată de ce dascălul este o persoană prețioasă pentru fiecare.

Dragii și scumpii noștri profesori, sunteți cartea de căpătâi pe care o lecturăm întreaga viaţă, sunteți ființele care ați format în noi ecouri cu care ne țineți răsuflarea zi de zi. 

Ne-ați îndreptat privirea spre viitorul în care se naște succesul, respectul, iubirea față de părinți, profesori, țară și de tot ce poate fi iubit și necesită iubire. Sunteţi ctitorii noștri. Ați lăsat amprenta cunoștințelor în ființa și gândirea noastră, călăuzindu-ne acțiunile spre onestitate și adevăr. Pentru noi ați fost mereu un izvor cu apă cristalină, de unde savurăm sfaturi şi entuziasm. 

Ați înrădăcinat tot ce ține de frumos și decență în viața unui om, de aceea venim de a vă oferi în schimb stima și iubirea pe care o meritați din plin. Pentru că ne-ați păzit fiecare ceas și ați fost alături atunci când aveam nevoie de susținere și încurajare, ați devenit cei mai buni prieteni ai noștri, cu care putem vorbi fără frica de a fi ignorați sau respinși și cu care putem rezolva orice problemă. 

Sunteți asemenea anotimpurilor, fiecare este special în felul său și fiecare are frumusețea sa fermecătoare, pe care vreți să ne-o dăruiți și nouă. Cele mai frumoase zile petrecute în școală sunt asemeni razelor de soare prin care dăruiți zilnic căldură şi lumină celor din jur.

Cu ajutorul și susținerea dumneavoastră am ajuns să ne desfacem aripile încrezuți în sine și în propriile puteri ca să mergem în lumea mare. Povețile și sfaturile pe care le-am primit de-a lungul anilor întotdeauna vor avea un loc deosebit în viaţa noastră. 

Vom păstra mereu în amintire primele zile de școală, în care eram doar niște bobocei ce mergeam în fiecare dimineață curioși să vedem cum va trece ziua, când cu cea mai mare plăcere îndeplineam temele pentru acasă, ca în următoarea zi să auzim cuvintele dulci și calde de laudă din partea învăţătoarei.

Să fii îndrumătorul multor suflete, să cunoşti cel mai bine gândurile elevilor e un mare dar. Pentru că pe tot parcursul vieții pedagogii ghidează zeci de generații. Fiți mândri de cariera dumneavoastră, de puterile care le aveți pentru această profesie și de faptul că majoritatea discipolilor și-au atins scopurile în viață și şi-au aflat rostul.

Școala este a doua casă, spunem cu toţii, dar numai peste ani ne vom da seama cât de important este să mergem la școală în fiecare zi, să ne scriem fiecare cartea proprie de amintiri, trăiri și sentimente. Ați fost întotdeauna aripile noastre, pentru că ne-ați învățat cum să păşim în viață, cum să privim mereu spre înălțimi fără frica de a cădea, cum să vorbim, să sperăm, să visăm, să iertăm, cum să devenim apreciați şi să știm a aprecia. Vom rămâne în continuare aşa de dragul dumneavoastră. 

Dascălul este dicționarul oricărui elev, în care găsește cele mai frumoase cuvinte și povețe. Ne luminaţi drumul atunci când păşim prin întuneric, ne încurajaţi ori de câte ori suntem pe drumul cel bun pentru a merge mai departe fără frică.

De la dascălii noştri am învățat că respectul se câștigă doar prin muncă și sinceritate. Acum sunt elevă în clasa a IX-a şi pe parcursul acestor ani plini de farmec farul care îmi lumina calea în permanență a fost dascălul. El a avut cel mai mare impact asupra personalității mele și asupra carierei care voi dori să o am pe viitor. Viața este la fel ca marea – plină de valuri care pot să ne doboare barca în care ne îndreptăm încrezuți spre viitor, dar după cum știm, fără vâsle nici o barcă nu este în stare să se lupte cu furtunile mării.

Vă mulțumim ca sunteți vâslele bărcii, cu ajutorul cărora învingem. Dincolo de zidurile şcolii, atât de dragă mie, se află o familie, care cu înalt profesionalism şi dedicaţie, în fiecare zi, ne predau toate disciplinele, ca să devenim oameni de succes. Port recunoştință, respect, admirație, dragoste față de toţi pedagogii mei. Profesoara mea model de până acum este dna Teodora Chirtoacă.

Eram în clasa a V-a, la prima oră de dirigenție, când a intrat în clasă profesoara noastră de limba și literatura română, iar în mai puțin de un an a devenit modelul meu. Am ştiut din prima clipă că vom colabora de minune – aşa am simțit, aşa a fost.

Am participat sub îndrumarea dumneaei la diferite concursuri școlare, obținând rezultate mulțumitoare. Am realizat o sumedenie de lucruri minunate, care ne fac să devenim mai buni și mai interesați de ceea ce se petrece în jur. Cu răbdare și perseverență, în fiecare zi, intră în clasă cu fața luminată de un zâmbet cald.

Ne privește cu atenție pe fiecare pentru a ne înțelege neliniștea sau fericirea pe care o avem în suflet. În aceşti ani am învățat cele mai frumoase lucruri și am auzit cele mai bune sfaturi, care ne vor fi de folos în construirea destinului. Educația pe care o primeşte elevul în familie este esențială într-o relație de respect elev–profesor. De aceea doamna dirigintă a devenit pentru noi a doua mamă. 

Vom mai studia încă un an în această școala plină de minuni și de oameni minunați, datorită cărora vom putea să ne luăm zborul mai departe. Mai avem un ultim an școlar pentru a ne pregăti desaga de drum.

Ne va fi dor cu siguranță de acești ani, dar nimic nu se întoarce înapoi, de aceea trebuie să depunem mult efort pentru a-i bucura pe multstimaţii noştri profesori. Ei sunt florile care înfloresc de fericire atunci când discipolii lor își ating scopurile și devin ceea ce doresc.

Vă mulțumim pentru faptul că ne-ați înmiresmat viața cu cele mai frumoase arome ale învățăturii și ale cunoștințelor, de aceea vă respectăm și vă iubim cu tot sufletul și suntem recunoscători pentru ceea ce faceți.

În imagine: Profesoara de limba şi literature română de la Gimnaziul Pecişte, Teodora Chirtoacă

Profesorii mei divini min

Parascovia Tacu, elevă la Gimnaziul Peciște, raionul Rezina

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker