Politic

Problema e mai degrabă una falsă

Modalitatea privind alegerea deputaţilor în Parlament pe circumscripţii uninominale are multe părţi negative, dar are şi avantaje: se va consolida legătura dintre deputaţi şi cetăţeni, va spori responsabilitatea aleşilor poporului pentru promisiunile lansate în campania electorală. Spun asta, reieşind din experienţa mea de activitate în funcţie de preşedinte al raionului în anii 90, când parlamentarii fuseseră aleşi pe circumscripţii. Atunci, raionul Şoldăneşti era reprezentat în parlament de patru deputaţi pe care lumea îi cunoştea şi care organizau întrevederi regulate cu oamenii.

Cu toate acestea, actualmente, atât eu, cât şi PSRM suntem categoric împotriva iniţiativei lansate de Partidul Democrat. În situaţia actuală, schimbarea sistemului electoral va reduce din importanţa partidelor. Ba chiar şi societatea nu salută propunerea – ne putem trezi cu un parlament format din „baronaşi” locali, care, prin fraude, contra plată, ar putea convinge cetăţenii să-i voteze anume pe dânşii. Odată ajunşi în legislativ, aceşti noi deputaţi se vor strădui să-şi recupereze banii cheltuiţi în campania electorală.

Problema cum că în actualul sistem electoral deputaţii sunt departe de alegători este mai degrabă una falsă. Spre exemplu, deputaţii aleşi în parlament pe lista PSRM sunt împărţiţi pe regiuni. Aceştia au stabilite zile şi locul de audienţă a cetăţenilor. Practic, în toate zilele de sâmbătă, responsabilul de raionul Şoldăneşti ne vizitează şi se întâlneşte cu oamenii nu doar în sediul partidului din centrul raional, dar se deplasează şi în sate, a reuşit să se implice în soluţionarea mai multor doleanţe expuse de şoldăneşteni. Alta e că mulţi parlamentari uită de alegători de îndată cum trec pragul legislativului. Zic aşa deoarece nu am prea văzut deputaţi din alte formaţiuni politice să ne viziteze raionul. Dar, repet, acest lucru s-ar putea întâmpla şi cu deputaţii aleşi pe circumscripţii uninominale.

Luând în calcul faptul că republica noastră este mică şi aproximativ un milion de cetăţeni sunt plecaţi peste hotare, noi pledăm pentru ca în legislativ să nu fie mai mult de 71 de deputaţi şi pentru dizolvarea parlamentului actual  şi desfăşurarea alegerilor anticipate, cu implicarea cetăţenilor R.Moldova din stânga  Nistrului. 

Vasile Macovei, lider PSRM, raionul Şoldăneşti, ex-preşedinte al raionului Şoldăneşti

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker