SocialTelenești

Maria Vleju: Școala națională este valoarea care ne-a mai rămas. Cred în viitorul ei!

Maria Vleju: Școala națională este valoarea care ne-a mai rămas. Cred în viitorul ei!

– Dnă Maria Vleju, întâmpinați Ziua Pedagogului în condiții deloc simple. În calitatea Dumneavoastră de şefă adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie Teleneşti, cum credeţi, care sunt concluziile pe care trebuie să le tragă un pedagog după o asemenea experiență?   

–  Probabil, nu e vorba doar de niște concluzii, mai degrabă sunt lecții învățate dintr-o experiență mai puțin fericită. Nu voi da greș, dacă voi susține, că perioada respectivă ne-a determinat să fim mai solidari și mai organizați ca de obicei, pentru că presiunea, atât din partea societății (părinților, elevilor…), cât și a situației sanitare concrete a fost, uneori, drastică, alteori – dramatică și cadrele didactice n-au avut de ales: au continuat să-și facă misiunea, învățând din mers strategii și tehnici noi de lucru cu elevii, ca aceștea din urmă să nu fie discriminați educațional.

A fost și directiva foarte clară a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării să punem în prim plan sănătatea copiilor, a cadrelor didactice, dar să continuăm și procesul educațional, astfel încât elevii să nu resimtă consecințele nefaste ale restricțiilor impuse de pandemie.

O lecție învățată de noi toți, care, în mod sigur, schimbă oarecum paradigma învățării, ar fi conștientizarea necesității adaptării la noile tehnologii informaționale, pentru că lumea modernă nu este absolvită de apariția altor situații similare, urmând să fim pregătiți în orice moment pentru aplica-rea învățământului online.

În același timp, societatea (părinții, elevii…) și-au schimbat spre pozitiv opinia despre rolul și importanța muncii pedagogilor, ima-ginea profesorului a crescut în ochii societății. Spre laudă ministerului de resort, autorităților publice locale, cadrele didactice au beneficiat de instruirile necesare, de suport metodic și metodologic, dar și de plățile corespunzătoare, achitate la timp și în deplină concordanță cu munca depusă.

Vreau să menționez cu multă satisfacție, că sunt mândră de colegii mei, cadrele didactice și manageriale din raion, care nu s-au dat bătuți, au făcut față situației, chiar cu prețul sănătății – în acest moment, vorbim despre 5 cazuri de infectare a profesorilor la locul de muncă, după ce, la 01 septembrie s-a luat decizia (corectă, după noi) de a continua procesul educațional în incinta școlilor, respectându-se cu strictețe reglementările impuse de organele de resort.

-Unul din evenimentele notorii înainte de Ziua Pedagogului ar fi darea în folosință după o perioadă de reparație cam îndelungată a clădirii Gimnaziului ”Mihai Eminescu”  din Telenești. Rezultatul justifică așteptările?

  – Consider, că cei mai indicați să răspundă  la întrebarea privind rezultatul proiectului respectiv sunt părinții, cadrele didactice și elevii instituției. Dar, ținând cont de faptul, că ei au așteptat și s-au înghesuit într-un local destul de incomod timp de peste doi ani, bănuiesc că sunt satisfăcuți și mulțumiți că au revenit în edificiul renovat, grație participării la PRIM (Proiectul Reformei Învățământului din Moldova) – un proiect ambițios, semnificativ prin obiectivele sale, susținut financiar de Banca Mondială.

De un atare proiect de renovare beneficiază nu atât de multe instituții din țară și, dacă din cauza unor carențe de management din partea antreprenorilor, termenul de finalizare a lucrărilor a durat excesiv de mult, trebuie să avem o atitudine înțelegătoare și să ne bucurăm că, în final, orașul Telenești are o școală de circumscripție-model pentru localitățile mici din vecinătate.

– De regulă, sărbătoarea înseamnă și o concentrare asupra soluționării problemelor actuale. Care ar fi acestea?

  – De sărbători mi-ar plăcea să vorbesc despre succesele noastre, care se materializează în locuri premiante la concursuri, competiții, olimpiade, în rezultatele la examenele de bacalaureat. Dar, dacă mă întrebați de probleme, acum ne axăm pe cea mai actuală: crearea condițiilor pentru asigurarea sănătății copiilor, a cadrelor didactice, a tuturor angajaților din sistemul de învățământ al raionului.

Pentru că și în acest an nu s-au grăbit să ajungă la școală specialiști tineri, cu forțe noi, suntem preocupați să-i păstrăm, să le oferim suportul necesar cadrelor didactice experimentate, care, în pandemie, au continuat și continuă activitatea cu multă dedicație și responsabilitate.

– Credeți în viitorul școlii naționale? 

– Școala națională este valoarea care ne-a mai rămas. Cred în viitorul ei, atât cât mai există pedagogi care ȘTIU ce LIMBĂ vorbesc, ce ISTORIE predau și care perpetuează în elevii lor aceste idealuri și valori.

Mă bucur să constat, că în raion sunt instituții școlare care au încheiat acorduri de colaborare și prietenie cu școli din România (Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Telenești, Gimnaziul ”D.Cantemir” Mândrești, Gimnaziul Văsieni, Școala de Arte Plastice ”Nicolae Moisei”…). Or, acțiunile acestea de colaborare vin să susțină integrarea învățământului în circuitul european, păstrând coloritul nostru național și identitatea românească.

– Ce le doriţi colegilor Dumneavoastră cu ocazia  Zilei Pedagogului? 

– Să fie sănătoşi, să supraviețuiască acestor timpuri! Că restul (competențe profesionale, cunoștințe) au în deplină măsură, ca să-și realizeze misiunea lor de sculptori ai sufletelor umane.

Să fie binecuvântați și răsplătiți pentru munca lor în toate zilele!

   Sărbătoare cu bine, dragi colegi!

A intervievat Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker