Politic

Lumea protestează, autorităţile îşi fac interesele

Duminică, la Rezina, în preajma scuarului din str. 27 August, 15 „A”, pe care au început lucrări de terasament pentru construcţia unui centru comercial, locatarii din blocurile adiacente au ieşit la o acţiune de protest. Organizatorii acţiunii, consilierul orăşenesc Sergiu Bagrin şi omul de afaceri Victor Cebotari au menţionat că, de fapt, au o singură revendicare: stoparea lucrărilor de construcţie pe terenul respectiv până judecata se va expune cu o decizie definitivă în acest litigiu.

 

Potrivit dânşilor, licitaţia de vânzare a acestui teren a fost desfăşurată de primărie cu încălcarea legislaţiei şi anume: 1. s-a încălcat Planul Cadastral General al orașului Rezina, care prevede că pe terenul dat trebuie să fie amenajat un scuar, prevedere care, odată aprobată, devine lege; 2) s-a încălcat Legea Concurenței, fraudă stabilită de Consiliul Concurenței; 3) terenul a fost înstrăinat indicându-se ca bază o decizie abrogată a Consiliului Orășenesc, unicul organ abilitat să legifereze o atare tranzacție,. 

Actele privind înstrăinarea terenului dat au fost recunoscute drept ilegale de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, Consiliul Concurenţei, Direcţia Teritorială inspectare financiară Bălţi a Inspecţiei Financiare a Ministerului Finanţelor. Administraţia oraşului însă a rămas surdă la toate aceste acte, dar şi la publicaţiile respective din presă, fapt care i-a şi determinat pe câţiva rezineni să caute dreptatea în instanţă.

Ion Covrig, proprietarul firmei „Pro Business Grup” SRL, care la moment este şi stăpân al terenului în cauză, a declarat duminică la protest că a pornit lucrările pentru că are toate actele în regulă şi autorizările care îi permit să construiacă obiectul.

Câţiva consilieri orăşeneşti au încercat să convingă protestatarii că oraşul ar avea doar de câştigat dacă va mai apărea un centru comercial. În replică, cetăţeni din blocurile adiacente spuneau că au nevoie de acest teren ca loc de odihnă şi joacă pentru copii, iar centre comerciale în Rezina sunt destule.

De la Primărie n-a fost de faţă niciun factor de decizie ca să dea explicaţii privitor la acest litigiu cu barbă şi acţiunile eventuale ale administraţiei oraşului în vederea soluţionării lui.

Amintim că în ultimii ani CUVÂNTUL a publicat mai multe articole la tema dată. Pentru ca cititorii să înţeleagă mai bine esenţa litigiului, reluăm momentele principale din investigaţia “Cum ilegalităţile devin o practică obişnuită în activitatea APL”, publicată în CUVÂNTUL din 19 august 2016.

Pe strada centrală din Rezina, 27 August, există un teren la nr. 15 „A”, situat în preajma unor blocuri locative cu 9 nivele. Prin anul 2002 un om de afaceri a intenţionat să construiască aici un magazin agricol. Dar când terenul era deja cumpărat şi urmau să înceapă lucrările de construcţie a magazinului, locatarii din blocurile adiacente s-au declarat categoric împotrivă, motivând că chestiunea n-a fost consultată cu dânşii precum prevede legea, în jur sunt o mulţime de magazine, dar nici un loc de odihnă şi agrement pentru copii şi adulţi. Autorităţile oraşului şi-au recunoscut greşeala şi au găsit altă variantă de amplasare a magazinului.

Peste câţiva ani a fost elaborat şi aprobat noul Plan urbanistic al oraşului şi, ţinându-se cont de doleanţele cetăţenilor, terenul dat a fost prevăzut pentru amenajarea unui scuar.

Dar, la sfârşitul anului 2012, noile autorităţi ale oraşului Rezina au scos acest teren la licitaţie de vânzare-cumpărare pentru …construcţia unui magazin. Licitaţia era mai mult de ochii lumii, pentru că oraşul ştia deja cine-s omul şi firma cu interesul. Locatarii au protestat, o parte din consilierii orăşeneşti s-au indignat de acţiunile primăriei. Dar peste câteva luni proiectul respectiv, niţel şlefuit, iarăşi ajunge pe agenda Consiliului Orăşenesc şi, cu voturile majorităţii de guvernare, este adoptat. Locatarii din cartier au răspuns prin câteva acţiuni de protest. Dar majoritatea de guvernare din Consiliul Orăşenesc din perioada 2011-2015, neglijând poziţia cetăţenilor, a decis, totuşi, să scoată terenul la vânzare.

Trei reprezentanţi ai locatarilor au atacat decizia Consiliului Orăşenesc în contenciosul administrativ şi judecata a interzis primăriei să opereze careva acţiuni cu terenul dat până la emiterea unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Consiliul Orăşenesc revine la temă de câteva ori cu decizii modificate, impunând nişte condiţii absolut ireale şi discriminatorii: la concurs pot fi admise doar persoane juridice care vor prezenta un proiect de amenajare a terenului pentru joacă, să dispună de un capital statutar nu mai mic de 10 mln de ei, să depună o garanţie bancară de 500 mii lei, etc. Persoanele fizice puteau fi admise la licitaţie numai prezentând un plan de afaceri cu indicarea surselor de finanţare a construcţiei şi o garanţie bancară de minimum 10 mln de lei…

Licitaţia are loc cu …un singur participant – SRL ”Braus-com”. De fapt, au fost trei pretendenţi la lotul cu pricina, dar ceilalţi doi au fost scoşi din competiţie de comisia de licitaţie pe motiv că nu ar fi îndeplinit toate cerinţele primăriei (menţionate mai sus). Aceşti doi, Alexandru Gudali şi Serghei Bagrin, conside-rându-se discriminaţi şi nedreptăţiţi, s-au adresat cu o plângere la Consiliul Concurenţei (CC). Colaboratorii CC constată, că autorităţile rezinene au încălcat mai multe legi şi propun Consiliului Orăşenesc să abroge decizia de expunere a terenului la licitaţie de vânzare-cumpărare, să anuleze procesele verbale ale comisiei de licitaţie pe terenul dat şi contractul de vânzare-cumpărare a terenului.

Între timp şi Direcţia Teritorială Financiară Bălţi, verificând, la solicitarea Inspectoratului de Poliţie Rezina, legalitatea celor 6 decizii ale Consiliului Orăşenesc pe subiectul în cauză, ajunge la concluzia că nu a existat niciun temei legal pentru desfăşurarea licitaţiei de vânzare-cumpărare a terenului din str. 27 August 15 „A”, pentru ca Deciziile nr. 2/39 din 11 iulie 2013 şi nr. 1/13 din 31 ianuarie 2014, în baza cărora a fost perfectat actul de vânzare-cumpărare, fusese abrogate.

Direcţia a cerut de la Consiliul Orăşenesc să lichideze neajunsurile elucidate. Consiliul i-a solicitat primarului să efectueze o anchetă de serviciu şi să sesizeze comisia disciplinară de pe lângă primărie des-pre încălcările săvârşite de persoanele implicate în acţiunile de vânzare-cumpărare a terenului proprietate publică din domeniul privat din str. 27 August 15 „A” – o metodă clasică de a ascunde apa în nisip. Pentru că se ştia foarte bine cine a semnat proiectele de decizii şi cine le-a votat, cine a organizat licitaţiile şi a semnat procesele verbale ilegale. Consi-liul Concurenţei şi Direcţia Teritorială Financiară Bălţi au indicat expres şi articolele din lege care au fost încălcate.

Astfel, ultimul cuvânt trebuia să-l spună comisia disciplinară, majoritatea membrilor căreia, într-un fel sau altul, au fost implicaţi în ilegalităţile descrise mai sus (!?).

 

P.S. După cum şi era de aşteptat, Consiliul Orăşenesc nu a mai revenit să afle la ce concluzii a ajuns comisia disciplinară privitor la ilegalităţile comise în cazul cu înstrăinarea terenului din str. 27 August 15 „A”. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, Consiliul Concurenţei s-au mulţumit doar cu constatarea ilegalităţilor. Poliţia şi Procuratura din Rezina n-au văzut în aceste fapte subiecte demne de competenţa lor. Procesul de judecată intentat la cererea câtorva rezineni care consideră că autorităţile orăşeneşti, prin acţiunile lor, au prejudiciat interesele oraşului şi ale locuitorilor lui se tergiversează al doilea an. Cine şi când va stopa ilegalităţile care se comit în Rezina şi va pune la respect autorii acestora? întrebau, pentru a câta oară, participanţii la protestul din duminica trecută, cu speranţa că poate, totuşi, vor fi auziţi…

 

Tudor Iaşcenco, Ion Perciun

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker