Social

Campion la dosare sau judecat la comandă?

Într-o ştire publicată în numărul precedent CUVÂNTUL relata că un ofiţer de la Inspectoratul de Poliţie Teleneşti, condamnat de judecătoria Orhei, sediul Telenești la cinci ani de detenţie cu executare, a fugit din sediul instanţei. La solicitarea mai multor cititori astăzi venim cu detalii la temă.

Este vorba de şeful de post din s. Negureni, raionul Teleneşti, Tudor Donos. Potrivit unui articol publicat recent în Ziarul de gardă, acesta le-ar da mare bătaie de cap procurorilor având la activ maltratări şi cazuri de aplicare a torturii asupra mai multor consăteni, refuzuri de înregistrare a plângerilor, pentru a arăta bine sub aspectul statisticii sau pentru a-şi proteja un coleg, a împuşcat un om pentru o insultă, etc.

 

În articolul din ZIARUL de GARDĂ se spune: „Pe numele lui Donos sunt deschise mai multe cauze penale, în care el figurează inclusiv ca şi bănuit. Tot el are sau a avut mai multe dosare transmise în instanţă, în care figura ca învinuit. Într-un astfel de dosar, poliţistul, împreună cu Ion Negruţă, colegul său, erau învinuiţi că nu au înregistrat o plângere de tortură, cauzată de un alt poliţist. Este vorba de Viorel Bolocan, şef de post în satul Căzăneşti, raionul Teleneşti. Bolocan a intervenit într-un conflict dintre soţia sa şi un consătean, sechestrându-l pe cel din urmă şi maltratându-l. Aceste acţiuni au fost întreprinse de oameni în uniforme de poliţist, în orele de serviciu.

În acest dosar, judecătorii de la Teleneşti i-au declarat nevinovaţi, iar Curtea de Apel Bălţi a menţinut hotărârea…

Deşi procurorii cereau pentru Bolocan 5 ani de închisoare, iar pentru Donos şi colegul său câte 2 ani de închisoare, aceştia, până la urmă, au rămas la libertate din cauza unei greşeli judiciare. Tortura aplicată de către un ofiţer de poliţie, iar ulterior nedorinţa de a înregistra plângerea de maltratare a provocat, în opinia procurorilor, „daune în proporţii considerabile intereselor publice, prin diminuarea autorităţii poliţiei ca organ de ocrotire a normelor de drept”.

În motivaţia lor, magistraţii subliniau că organul de urmărire penală a încălcat competenţa de exercitare a urmăririi penale.

Ulterior Bolocan a fost judecat şi condamnat pentru un alt caz de tortură, acesta fiind pedepsit de prima instanţă cu 5 ani de privaţiune de libertate cu executare, iar cea de-a doua instanţă i-a schimbat pedeapsa, înlocuind-o cu una mai blândă, suspendând executarea detenţiei…

Donos figurează şi el în mai multe dosare de tortură a celor bănuiţi de furt, dar şi a victimelor care s-au adresat la poliţie după ajutor…

În vara anului 2013, omul legii l-a împuşcat în plină zi pe Iacob Donos, proprietarul iazului din satul Chiştelniţa, Teleneşti. Atunci poliţistul a tras patru focuri de armă într-o persoană doar pentru faptul că aceasta l-a poreclit… Ulterior, acesta a spus că a aruncat petarde, iar judecătorii nu l-au putut pedepsi deoarece expirase termenul de prescripţie, care în cazurile administrative e de 3 luni, judecata având loc peste aproximativ două săptămâni de la depăşirea acestui termen…

T.Donos este judecat pentru că l-ar fi bătut pe un bănuit în cazul unui furt. Este vorba despre un incident din 2011, când Donos a dat buzna într-o gospodărie din satul Brânzenii Noi. Poliţistul l-a lovit de mai multe ori pe Vladislav Rusu, bănuit în acest caz, şi l-a dus cu forţa la locul furtului. Când Rusu a depus o plângere la procuratură, poliţistul a încercat să-i intimideze pe procurori prin ameninţări cu răfuiala… scrie Ziarul de gardă.

Contactat de jurnaliştii de la sursa citată, poliţistul Donos a afirmat că a fost calomniat. Cităm: „Cred că acest material al vostru este făcut după informaţiile unui consătean pe care eu l-am prins cu numere false. E vorba de familia Vasile Popa, care ulterior a depus o plângere la securitatea internă a MAI şi eu am primit o mustrare aspră.”

Şi tot în acel articol: „Des-pre cazul când şi-a împuşcat un consătean, şeful de post afirmă că s-a apărat. „Este vorba de un caz unde eu am fost atentat cu o armă care era deţinută ilegal de o persoană cu antecedente penale grave. A fost o legitimă apărare, eu m-am apărat. Procurorul s-a pronunţat că a fost o legitimă apărare, iar persoana care a atentat la mine a fost documentată pentru atentare cu omor”, afirmă Donos, negând că ar fi ameninţat procurorii din Teleneşti”, scrie ZIARUL de GARDĂ.

 

Solicitat de reporterul CUVÂNTUL-ui să comenteze cazul şi învinuirile aduse şefului de post, Grigore Munteanu, primarul comunei Negureni, ne-a relatat:

– Despre polițistul Tudor Donos, care este şef de post la noi s-a scris mult și, în opinia mea, în mod tendențios. De regulă nimeni nu se interesează şi de părerea angajaţilor primăriei, instituţiilor, agenţilor economici din sat despre acest  Donos. Am impresia că toate aceste publicaţii se fac la comanda cuiva.

Tudor Donos activează în cadrul postului de poliție Negureni de cinci ani. Are cunoștințe bune în jurisprudență, este un bun psiholog, are o pegătire fizică și profesională excelente. Noi, cei de la primăria Negureni, nu avem nicio pretenție faţă de dumnealui. Eu nu cunosc niciun caz ca la Negureni polițistul că fi săvârșit ceva contra legii. Apropo, acum doi ani fiul unuia din liderii agricoli din partea locului a trecut cu Jeep-ul peste Donos și un coleg al acestuia. Atunci Donos s-a tratat mult timp  în spital, dosarul pe cazul respectiv s-a examinat mai mult timp. Cunosc bine și istoria când  Donos a tras cu pistolul din dotare într-un om la Chiștelnița. Atunci asupra polițistului a îndreptat pușca de vânătoare un tânăr din sat cu antecedente penale. Donos a tras primul, glontele doar i-a zgâriat pielea acestuia sub braț. Polițistul a chemat ”Salvarea” și a înștiințat Comisariatul de Poliție despre cele întâmplate. Iar cel rănit în aceeaşi noapte a fugit de la spital.                                        

M-am interesat la avocați despre dosarul finalizat la 2 martie c., în urma căruia Donos a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Aceştea mi-au spus că dosarul în cauză a mai fost examinat în judecată acum câțiva ani şi atunci Donos a fost achitat din lipsă de dovezi. Mai apoi dosarul a fost redeschis de către un procuror de la Sângerei. Pe noi nimeni nu ne-a întrebat nimic. Nu cunosc unde se află acum sectoristul nostru, dar cred că a fugit ca să evite o răfuială în camerele de detenție ale poliției înainte ca acest caz să fie examinat la Curtea de Apel, a spus primarul Grigore Munteanu.                            

Reporter „C”

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker