Cere socoteală pentru banii publici

Carul s-a urnit din loc. Să fie într-un ceas bun!

Campania de informare și dezbateri publice „APL și drumurile locale” desfășurată de săptămânalul CUVÂNTUL în raionul Rezina în scopul lărgirii transparenței procesului bugetar și utilizării mijloacelor publice destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare și investigații jurnalistice, a ajuns la ecuator. Putem constata, deci, că s-a urnit carul din loc.

 

Dezbateri, întruniri, concursuri

Până acum redacția a organizat și desfășurat în centrul raional două sesiuni de dezbateri publice cu participarea reprezentanților autorităților publice locale, ai societății civile și factorilor de decizie de la întreprinderile preocupate de gestionarea și întreținerea drumurilor. În cadrul acestora a fost analizat proiectul bugetului raionului Rezina pentru a. 2017 la compartimentul reparația și întreținerea drumurilor locale, dar și proiectul modificărilor și completărilor la Legea Drumurilor referitor la clasificarea drumurilor, noua formulă de repartizare şi utilizare a mijloacelor acumulate în Fondul Rutier Național.

Participanții la dezbateri au susținut poziția Congresului Autorităților Locale din Moldova privitor la modificarea schemei de repartizare şi utilizare a mijloacelor din Fondul Rutier și finanțarea directă a autorităților publice locale de nivelul I și II pentru lucrările de întreținere a drumurilor locale, străzilor și drumurilor comunale.

În acelaș context și urmare a dezbaterilor, redacția CUVÂNTUL-ui a lansat concursul de fotografii și secvențe video cu genericul „Drumurile noastre poate vor fi reparate vreodată”, iar Consiliul orășenesc Rezina a inițiat concursul „Cea mai salubră și amenajată stradă”.

Tot în cadrul Campaniei „APL și drumurile locale” colaboratorii CUVÂNTUL-ui au participat la adunările cetățenilor din comuna Sârcova și s. Ignăței, unde au fost dezbătute problemele întreținerii și reparaţiei drumurilor locale, surselor de apă, salubrizării acestora și altor spații publice, implicării cetățenilor în aceste lucrări. Adunările au punctat sarcini concrete de redresare a situației, obligând autoritățile publice locale să întreprindă măsuri eficiente întru realizarea lor.

 

Resurse pentru întreţinerea drumurilor de însemnătate raională şi comunală

La 10 martie c., Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în lectura a doua proiectul de Lege cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative (inclusiv Legea Fondului Rutier și Legea privind finanțele publice locale). Documentul a fost susţinut cu 83 de voturi, la ședință fiind prezenți 88 de deputaţi.

După cum se menționează într-un comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, în premieră pentru Republica Moldova, va demara un proces amplu de construcţie şi reabilitare a drumurilor locale, raionale, inclusiv a străzilor din localităţile din ţară.  Repartizarea mijloacelor din Fondul Rutier nu va mai fi efectuată după criterii politice. Noua formulă propusă  prevede că pentru reparația și întreținerea drumurilor locale de interes raional autorităţile publice de nivelul al doilea vor primi 350 mln de lei, ceea ce înseamnă aproximativ câte 110 mii de lei pentru 1 km de drum echivalent trecut în gestiunea autorităţilor respective. APL de nivelul I li se vor repartiza 385,9 mln de lei, adică fiecare primărie va primi pentru întreţinerea străzilor şi a drumurilor comunale câte 115 lei pe cap de locuitor.  

 

Este o problemă

Solicitat să comenteze modificările în Legea drumurilor, Arcadie Mușinschi, vicepreședintele raionului Rezina, specialist în finanțe și buget, a menționat că odată votate, modificările și completările devin lege, iar legile nu se discută, ci se execută. Însă, potrivit dlui Mușinschi, transferurile pentru întreținerea drumurilor de însemnătate raională, a străzilor și drumurilor comunale vor fi cu destinație specială și vor ajunge la autorităţile raionale şi primării pe măsura acumulărilor, adică mai mult în semestrul al doilea. Și dacă la finele anului financiar aceste resurse nu vor fi valorificate, banii vor trebui reîntorși la bugetul de stat, dacă deputații nu vor schimba regulile în vigoare. Mai există și alte lucruri neclare privitor la proprietarii și gestionarea în continuare a drumurilor de rang raional și celor comunale, acumularea, repartizarea și valorificarea resurselor financiare destinate pentru aceste obiecte, la care vom reveni pe parcursul clarificării acestora.

 

CR Rezina împrumută cca 10 mln lei pentru drumul L165

În ședința din 10 martie 2017, Consiliul Raional a aprobat decizia „Cu privire la implementarea proiectului de dezvoltare regională „Reabilitarea și conectarea drumului local L 165 la drumul național R 20 și coridorul regional nr 13 M2 – R20”. Astfel, Consiliul Raional Rezina a garantat alocarea propriei contribuții pentru implementarea proiectului nominalizat în sumă de 9.925769 lei, sumă împrumutată de la bugetul de stat. Prin aceeași decizie Eugeniu Postu, șeful Secției Economie a Consiliului Raional Rezina a fost desemnat managerul proiectului în cauză. Reabilitarea drumului dat va costa cca 82 milioane de lei, iar lucrările conform proiectului urmează să fie executate în 24 de luni de la data demarării lor.

 

  Această rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la Bucureşti. Responsabilitatea pentru conţinutul materialelor publicate aparţine autorului şi nu neapărat  reflectă poziţia Ambasadei.

 

Ion Perciun

Concurs: ”Drumurile noastre poate vor fi reparate vreodată”

 

În cadrul proiectului ”Evaluarea transparenței procesului bugetar și utilizării mijloacelor destinate infrastructurii rutiere prin monitorizare și investigații jurnalistice”, redacția săptămânalului CUVÂNTUL a anunțat concursul de fotografii şi secvenţe video ale cititorilor ”Drumurile noastre poate vor fi reparate vreodată”.

Materialele prezentate trebuie să reflecte starea drumurilor locale din oraşul şi din satele raionului Rezina.

Astăzi publicăm o imagine trimisă de Mirela Sârbu, pe care autoarea a întitulat-o „Obstacole pentru autovehicule pe str. 1 Mai din oraşul Rezina”.

Amintim că secvenţele foto şi video pot fi trimise la redacţie pe adresa cuvintul@gmail.com, fiind însoţite de numele autorului şi textul în care să fie indicat unde anume au fost făcute acestea şi când.

Autorii a 5 cele mai reușite lucrări se vor învrednici de diplome și premii ale săptămânalului CUVÂNTUL.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker