Evenimente

Femeile informate sunt protejate

Consiliul Interramural Teritorial al Sindicatelor (CITS) din raionul Rezina a marcat Ziua Internațională a Femeii prin desfășurarea unei mese rotunde cu un generic foarte sugestiv: “Femeile sindicaliste informate sunt protejate”, organizată împreună cu primăria Pripiceni-Răzeși.

Masa rotundă a întrunit femei-membre de sindicat din satele Pripiceni-Răzeși, Pripiceni-Curchi, Gordinești, Trifești, dar și mai mulți oaspeți. Dna președintă a raionului, Eleonora Graur a felicitat femeile prezente cu prilejul sărbătorii, apreciind faptul că sindicatele își doresc să le știe informate. Dumneaei a menționat că problemele trebuie dezbătute în permanență, la fel cum permanentă trebuie să fie și identificarea de soluții pentru acestea.

Dl Iacob Frunză, primarul de Pripiceni a ţinut să elogieze eforturile și dedicația cu care femeile își îndeplinesc rolul de soții, mame, bunicuțe, iar subsemnata a amintit și despre acțiunile CITS și ale președinților sindicatelor de ramură în informarea și protejarea femeilor.

Dna Ludmila Calin a vorbit despre activitățile întreprinse de Centrul de Sănătate Rezina în privința informării femeilor referitor la preîntâmpinarea îmbolnăvirilor de cancer, boli hepatice, cardiovasculare. Statisticile la nivel de țară, dar și de raion, enunțate de dna Calin, au fost îngrijorătoare, capabile să le determine pe femeile prezente să-și revadă atitudinea față de propria sănătate.

Dna Ludmila Gherasimenco, președinta Asociației sindicale raionale “Viitorul” a oferit informație detaliată despre situaţia  din învăţământ, dar şi creşterea indemnizației pentru tinerii specialiști.  

Dna Tatiana Batistî, șefa CTAS Rezina a răspuns la un șir de întrebări vizând recentele modificări la sistemul de pensii.

Pe final, cele peste 80 de participante la masa rotundă au adoptat un apel, adresat Parlamentului, Guvernului, patronatelor și sindicatelor, cu îndemnul de a acționa de comun acord pentru a spori nivelul de protecție a familiilor și copiilor, respectarea drepturilor și intereselor de muncă și social-economice ale acestora, implementarea cadrului legal ce vizează asigurarea egalității în drepturi și în șanse pentru toate femeile; respectarea dreptului la un loc de muncă sigur, salariu și condiții decente de muncă pentru toate femeile, indiferent de vârstă; asigurarea echității sociale și eliminarea discriminării la stabilirea pensiei anticipate etc.

Manifestarea din ajun de 8 Martie a fost condimentată de elevii gimnaziului din sat, membrele Ansamblului folcloric din localitate, dar și colectivul pedagogic al instituției de învățământ cu dansuri și cântece, iar de organizatori – cu flori.

 

Vera Platon, preşedinta Consiliului Interramural Teritorial al Sindicatelor din raionul Rezina

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close