Electorala 2020PoliticRezina

Consilierii orăşeneşti de Rezina au respins solicitarea CEC de a forma în oraş 4 birouri electorale și 4 secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului

Majoritatea consilierilor orăşeneşti de Rezina a doua oară au respins solicitarea CEC de a forma în oraş 4 birouri electorale şi 4 secţii de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului

            Astăzi, 2 octombrie, Consiliul Orăşenesc  Rezina,  pentru a doua oară în săptămâna curentă, s-a convocat în şedinţă pentru a examina solicitarea Consiliului electoral al circumscripţiei electorale pentru localităţile din stânga Nistrului nr.37, aprobată de Comisia Electorală Centrală de a forma în or. Rezina birourile electorale a patru secţii de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului în cadrul alegerilor prezidenţiale din 01 noiembrie 2020. 

            Amintim, că în şedinţa extraordinară din 28 septembrie Consiliul Orăşenesc a decis, reieşind din experienţa alegerilor anterioare şi posibilităţile reale ale administraţiei locale şi în situaţia actuală complicată de pandemie cu Covid-19, să formeze un singur birou electoral al unei singure secţii de votare pentru cetăţenii R. Moldova cu drept de vot din regiunea transnistreană.         

            CEC  însă, a insistat ca administraţia oraşului să  se conformeze  Hotărârii  sale din 26 septembrie 2020, conform căreia în Rezina, pentru alegătorii din stânga Nistrului , au fost formate patru secţii de votare, toate amplasate în Palatul Raional de Cultură.

            Proiectul  de decizie al Primăriei, pe unica chestiune din agenda sesiunii, prevedea că autorităţile oraşului refuză să înainteze candidaturi pentru birourile electorale ale celor patru secţii de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, dar şi să ofere pentru amplasarea acestora încăperile respective. 

            Imediat după alegerea organelor de lucru ale şedinţei,  consilierul PSRM Valentin Rotari a propus  întreruperea ei pentru 5 ore, timp în care fracţiunea PSRM să găsească candidaturile pentru birourile  electorale şi încăperile necesare pentru amplasarea secţiilor respective.  Consilierul A. Vişnevschi, susţinut şi de alţi colegi, s-a pronunţat pentru susţinerea proiectului Primăriei. Propunerea  lui  V. Rotari a fost susţinută numai de 8 consilieri socialişti. Drept reacţie fracţiunea socialiştilor în frunte cu preşedintele şedinţei a părăsit sala.

            13 consilieri ( din cei 21 prezenţi) au ales un nou preşedinte şi au continuat şedinţa. După un schimb de opinii şi propuneri, în unanimitate a fost  votat proiectul de decizie propus de Primărie, invocându-se argumentul că administraţia or. Rezina este în imposibilitate de a organiza, mai ales în condiţii de cod roşu de pandemie  cu Covid-19, accesul fluidizat al alegătorilor în 4 secţii de votare amplasate într-o singură clădire, cu o singură uşă de acces. Deciza a fost aplaudată de consilieri şi cetăţenii prezenţi în sală.

            În procesul discuţiilor în şedinţă, dar şi după, consilierii, dar şi rezinenii prezenţi, au invocat mai multe motive de respingere a hotărârii CEC. 

            De regulă, au menţionat ei, la alegerile parlamentare şi prezidenţiale la secţia de votare din Rezina participau în mod benevol doar câteva sute de cetăţeni ai R. Moldova domiciliaţi în stânga Nistrului. Excepţiile de la ultimele două alegeri, când mii de persoane au fost aduse în mod organizat din regiunea respectivă ca să voteze pentru anumite persoane sau partide, au fost calificate de experţi şi organismele internaţionale drept penale.

Insistenţa cu care actuala guvernare socialistă-democrată a republicii încearcă să repete practicile din 2016 şi 2019 nu pot fi calificate decât drept încercări de a frauda iarăşi alegerile în beneficiul unui/unor anumiţi candidaţi. Aşa numitele autorităţi de la Tiraspol încalcă în modul cel mai obraznic drepturile cetăţenilor de pe ambele maluri la deplasare în teritoriu, iar când  îi trebuie lui I.Dodon şi PSRM, demonstrează o generozitate de invidiat şi pandemia cu Covid-19 nu-i sperie.  

Pe de altă parte toate „reglementările” diferendului transnistrean de către guvernarea actuală şi cele precedente, în fond,  se reduc la utilizarea alegătorilor din stânga Nistrului ca sursă de voturi în anumite interese c.  

            În opinia unor participanţi la şedinţă, pe 01 noiembrie forţele de ordine ar trebui să nu permită trecerea organizată a alegătorilor de peste Nistru şi să combată orice încercare de fraudare a scrutinului. 

            Alţii, ca de exemplu Alexandru Guşilă, au fost de părerea că, reieşind din poziţia rezinenilor expusă pe reţelele de socializare, dacă aceasta nu se va întâmpla, lumea din oraş ar fi gata să ia iniţiativa în mâinile sale, ceea ce nu ar fi de dorit.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker