Util

Peste 80 de mii de persoane vor beneficia de valorizarea pensiei

Din 1 aprilie, peste 80 de mii de persoane vor beneficia de valorizarea pensiei. Etapa la care se află reforma sistemului de pensii a fost discutată de prim-ministrul Pavel Filip cu reprezentanții Minis-terului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi cu cei ai Casei Naţionale de Asigurări Sociale în cadrul unei şedinţe la Guvern, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al executivului.

La această etapă, au fost anulate privilegiile de stabilire a pensiilor speciale pentru unele categorii de cetățeni: deputați, membri de Guvern, funcționari publici şi aleși locali. S-a lucrat la pregătirea bazei normative și a sistemului informațional pentru implementarea următoarei etape a reformei. De asemenea, a fost asigurat transferul atribuțiilor de stabilire a pensiilor de la șase instituții de forță la o singură instituţie –  Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Din 1 aprilie 2017, pensiile vor fi stabilite conform noii formule de calcul. Concomitent, vor fi recalculate pensiile stabilite în perioada 2001-2008. De valorizarea pensiei vor beneficia peste 80 de mii de persoane.

Tot de pe 1 aprilie, potrivit datelor mediatizate de Guvern, pensia va fi indexată cu 6,8%, iar nivelul pensiei minime se va majora de la 961 de lei la 1026 de lei. Cel mai mult, cu 21%, va creşte pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar. Foto simbol. Sursa: Canal 2

Pavel Filip a solicitat pregătirea în regim de urgenţă a hotărârilor de Guvern privind recalcularea şi indexarea pensiei, astfel încât acestea să fie aprobate în următoarea şedinţă a executivului.

În Republica Moldova sunt înregistrați peste 690 de mii de pensionari. În 2016 pensia medie pe ţară a constituit 1300 de lei.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker