Social

Muzeul lui nea Costică

Constantin Mâțu, managerul unul magazin de materiale de construcție din Telenești, și-a transformat propria casă în… muzeu.

Când ieşeam, împreună cu pictorul Leonid Popescu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Telenești, cineva ne-a sfătuit să vizităm şi muzeul lui nea Costică de la Inești. Am rămas foarte impresionaţi!

Poarta gospodăriei, una din cele mai arătoase în acea parte a satului, era deschisă. Stăpâna, o doamnă tânără și drăguță, ne-a invitat să vizităm expozițiile și a intrat în casă să-și caute de treburi.

Am văzut la nea Costică tot ce poţi vedea într-un muzeu: zeci de  aparate de radio produse de la 1955 încoace, aparate de fotografiat aproape toate funcționale, stative, masă şi scaune de epocă, mașini de cusut, fotografii, confecţii, straie, broderii și alte lucruri.

  Peste un timp veni și nea Costică. De fapt, acesta se dovedi a fi un tânăr abea trecut de 30 de ani, jurist de profesie și tată a două fetițe, ocupat zi de zi la un magazin de materiale de construcție. Dar, omul se gândeşte la viitor, desigur.

”Au fost câteva fete de la un post de televiziune să facă un reportaj și l-au tot căutat prin Inești pe „nea Costică” şi muzeul lui. Atunci şi mi-am zis că muzeul se va numi „La nea Costică”, ne-a spus proprietarul.

Constantin ne-a ținut în continuare în șah, arătându-ne și o pivniță, unde pe stelaje și rafturti erau nu numai tot felul de bunătăți conservate, dar și o colecție impresionantă de sticle cu vinuri de marcă și cognacuri produse în țară și peste hotare, plus vreo 10 butoiaşe cu vinuri de casă din struguri de soiuri nobile, produse de stăpân.

Constantin este originar din Orhei, dar e apreciat la Ineşti pentru faptele sale şi pentru că mama sa este băştinaşă din acest sat. Dânsul s-a căsătorit din dragoste cu o fată din Inești şi a decis să rămână cu traiul aici. Cu sătenii are relații frumoase:

”Întrucât rudele îmi sunt departe, vecinii mi-s cele mai apropiate neamuri. Cu unii lucrăm împreună la magazin. Cu alţii ne întâlnim zilnic. Tot ei au fost printre primii care mi-au ajutat la colectarea exponatelor. Ne-am zis, că orice lucru care a servit odată nu trebuie aruncat. Nici nu vă dați seama ce interes trezesc adolescenților de azi patefoanele și picup-urile cu plăci produse acum 30 de ani!”, spune Constantin.

Și-a zis că ar fi o mare bucurie pentru săteni dacă în muzeul dumnealui s-ar găsi loc și pentru exponate care să reprezinte epocile trecute. Teascul, în întregime din lemn, a fost confecționat la un meșter după un model vechi, iar căruței i-a găsit roți anume cu butucul alungit, așa cum le confecționau rotarii noștri din secolul trecut. O măsuţă înaltă de un metru, sculptată iscusit din lemn sub formă de grifon, i-a fost trimisă de un sătean din Italia:

”Am adunat peste 5000 de exponate. Mulţi tineri însurăţei, după înregistrarea oficială a căsătoriei trec pe  la muzeu să se fotografieze. Iar noi îi servim cu vin, plăcinte”, ne spune nea Constantin. 

Leonid Popescu, reputatul pictor originar din Sărătenii Vechi, care de-a lungul anilor a participat la amenajarea mai multor muzee din Moldova și Ucraina, ne-a spus că vede așa ceva pentru prima dată:

”Critici s-or găsi mulți, dar cearcă și fă aşa ceva cu mâna ta, pentru oameni!.. Eu cred că statul şi comunitatea ar trebui să susțină asemenea iniţiative”, este de părere maestrul.

Ion Cernei                                                                                                                     

                 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker