Social

Promisiuni, uitate de autorităţi

Cu trecerea actorului în nefiinţă, au murit şi promi-siunile oferite de autorităţi. La 9 martie curent, Mihai Volontir ar fi împlinit 83 de ani. La ultima vizită a sa în satul natal Glingeni din raionul Şoldăneşti, maestrului i s-a promis să i se facă un muzeu din casa părintească.  Administraţia publică locală nu a îndeplinit promisiunea. Casa părintească a regretatului artist stă să cadă.

Până la trecerea în nefiinţă, actorul de teatru şi cinema Mihai Volontir a locuit în oraşul Bălţi. Pe la Glingeni, satul de baştină, rar venea. Ultima dată, maestrul a fost în sat în vara anului 2014. Atunci a fost primit cu braţele deschise la Şoldăneşti. Ale-xandru Reliţchi, preşedintele raionului, i-a spus artistului că va face din casa lui părintească un muzeu.

Chiar dacă au trecut trei ani de la acel eveniment, la Glingeni nu s-a mai făcut muzeu. Vasile Bârcă, primarul satului Glingeni, susţine că primăria nu dispune de suma pe care o solicită în prezent proprietarii casei. Primarul mai spune că administraţia publică locală nu ar fi găsit susţinere nici la Ministerul Culturii, în adresa căruia ar fi expediat scrisori.

Oleg Volontir, director artistic la Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, originar din satul Glingeni, spune că este o datorie a neamului să înveşnicească numele marelui artist Mihai Volontir şi primăria ar trebui să caute resurse pentru reali-zarea acestui scop.

Sătenii şi-ar dori să aibă un muzeu în sat. Ei sunt mândri că sunt consătenii lui Mihai Volontir. În casa părintească a actorului timp îndelungat a locuit o familie din sat. În 2014, stăpânii categoric nu voiau să vândă gospodăria. Acum, ei ar vinde-o contra  a 100 de mii de lei, potrivit glingenenilor.

Primarul localităţii spune că administraţia publică locală nu dispune de surse pentru a cumpăra casa. Pentru reparaţia acesteia ar mai fi nevoie de cam tot atâţia bani.

La rândul ei, Svetlana Rotundu, preşedinta raionului Şoldăneşti, susţine că vor întreprinde acţiuni pentru a deschide, la Glingeni, casa-muzeu a maestrului Mihai Volontir.

În raionul Şoldăneşti mai este o casă părintească a altui om de creaţie din teritoriu. Este vorba de casa din Vadul Raşcov, unde a copilărit Dumitru Matcovschi. Şi aceasta urma să capete oficial statut de casă-muzeu. Dar deocamdată nu a fost să fie. 

În imagine: Mihai Volontir, pentru ultima dată pe pragul casei părinteşti, iulie 2014.

 

Natalia Rotari

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker