Sesizează o problemăSocial

FOTO// Când obrăznicia și ignoranța dau peste margini

Când obrăznicia și ignoranța dau peste margini

La sfârșitul săptămânii trecute câțiva consilieri care reprezintă satul Furceni în administraţia comunei Ivancea ne-au semnalat despre o problemă care a apărut în localitatea lor cu concursul… primăriei.

O organizație obștească numită „Art Lab Eco Camp”, cu susţinerea primăriei, s-a apucat să construiască într-un loc pitoresc de pe malul Răutului, spre care nu există căi de acces amenajate, o tabără cu scene, colibe, corturi, locuri pentru  ruguri etc.

”În toamna anului trecut, în zona respectivă s-a aprins iarba uscată, focul s-a extins pe mai bine de un kilometru. Iar acum, după secetă, vegetaţia din zonă – iarba, fâşiile forestiere de pe povârnişuri pot suferi şi mai mult din cauza unui eventual incendiu”, îşi face griji Mihai Elenin. 

Consilierii Oleg Gașper și Victor Marahovschi au invitat la faţa locului reprezentanți de la Întreprinderea de Stat ”Moldsilva” și Inspectoratul de Mediu. Boris Ochișor, primarul comunei (ales din partea Partidului Șor, cu domiciliul în Chișinău), au menţionat cei doi, nu a fost de găsit nici în comună, nici în Orhei.  

La locul cu pricina consilierii, împreună cu persoanele invitate, i-au cerut  lui Alexandr Voroniuc, responsabil de eveniment, să prezinte careva acte care ar permite activitatea.

Dânsul a prezentat o scrisoare semnată de către viceprimara de Ivan-cea, Liliana Dulghieru, în care se menționează că primăria acceptă organizarea aici a unui festival de artă alternativă, cu condiția ca evenimentul să fie coordonat cu Centrul de Sănătate Publică și alte instituții.

Dl Voroniuc a mai arătat o scrisoare de învoire semnată de către Ion Ciobanu, directorul general al Rezervației Cultural-Naturale ”Orheiul Vechi”,  în care acesta solicită coordonarea cu Agenția Arheologică Națională în vederea unor relații contractuale pentru descărcarea de sarcină arheologică sau supraveghere după caz.

Totodată se menţionează că organizarea evenimentului este posibilă cu respectarea cerințelor impuse de Comisia Națională de Sănătate Publică în ce priveşte combaterea pan-demiei de Covid-19, inclusiv cu o prezenţă de nu mai mult de 50 de persoane.  Şi atât.

Vor să organizeze un festival de artă alternativă, dar nu au un plan concret al acestei activităţi, preconi-zate la trei kilometri de sat, într-un loc spre care nu sunt căi de acces, unde lipseşte energia electrică, acoperirea telefonică. Aici nu poți chema nici Urgența medicală, nici serviciul de salvatori”, spune Oleg Gașper, ex-primar al comunei.  

Spre locul respectiv duce un drum de țară aflat chiar de asupra malului abrupt al Răutului, la o înălțime de circa 50 metri, semne de circulație nu sunt, borne de avertisment că tronsonul este unul periculos – la fel. Închipuiți-vă că cei care vin încoace cu autoturismele nu cunosc gravitatea situației respective.

Drumul nu are nici un fel de îmbrăcăminte și ce faceţi dacă în ajun sau în ziua respectivă plouă? În toamna anului 2018 noi am organizat în comună festivalul ”Gustar”. Dar mai întâi am ales și marcat locurile de acces, am pus indicatoare de circulație, am amenajat locuri de parcare etc.”, a mai adăugat dl Gaşper.

În opinia consilierului Victor Marahovschi, ceea ce  vrea să facă ”Art Lab Eco Camp” aduce a obrăznicie fără margini:

”Conduc cu gospodăria piscicolă de la Ivancea de ceva timp, dar de locul acesta așa de frumos nu am știut. Acum închipuiți-vă că vine aici o asemenea organizație să facă bani ori să-şi promoveze nişte interese. Or, așa și nu m-au convins că vor să promoveze o altfel de artă decât cea adevărată. Ei transformă locul acesta pitoresc în gunoiște și pleacă.

Dar cel mai mult miră atitudinea primăriei – permisiunea este semnată de către vice-primara Diana Dulghieru, deși o asemenea chestiune neapărat trebuia examinată de Consiliul Comunal, mai ales că suntem în situaţie de pandemie, sub cod roşu.

Mai mult, ne aflăm într-o rezervaţie naturală, unde legea prevede mai multe interdicţii privitor la organizarea unor asemenea activităţi. Şi colac peste pupăză, primarul trece toate responsabilităţile pe viceprimară, singur fiind de negăsit în teritoriul primăriei.

Reprezentantul Inspectoratului de Mediu Orhei, care a refuzat să se prezinte, ne-a spus că aparent nu-s pretenții către dl Voroniuc și oamenii lui. Dar acesta trebuie să prezinte Primăriei un plan concret de activități.

Iar Ion Ciobanu, directorul general al Rezervației Cultural-Naturale ”Orheiul Vechi”, care inițial era nemulţumit că cei doi consilieri  nu apreciază inițiativele nobile ale dlui Voroniuc și organizației lui, până la urmă a fost nevoit să recunoască faptul, că pentru asemenea acțiuni trebuie aprobarea Consiliului Comunal.  

Ion Cernei


Când obrăznicia și ignoranța dau peste margini
Când obrăznicia și ignoranța dau peste margini
Când obrăznicia și ignoranța dau peste margini
Când obrăznicia și ignoranța dau peste margini

  

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker