Util

„Codra”, „codrava” și „pâinea de la iepure”

În îndepărtata mea copilărie, când bunicii veneau pe ospețe la nepoții lor, pe lângă darurile aduse acestora, îi mai surprindeau cu vreun boț de pâine, căruia îi spuneau „pâine de la iepure”. Acele vizite, de regulă, aveau loc în timpul iernii, de aceea acel călcâi de pâine era rece, uneori chiar înghețat, dar era scump și gustos.

Conform poveștilor bunicilor, când aceștia străbăteau câmpurile întroienite, întâlneau în cale câte un iepure cu acel codru de pâine subsuoară, se fugăreau după el şi, prinzând-l, îi luau pâinea anume  pentru nepoţi.      

Povestea-i poveste, dar la baza acestei idile stau fapte reale și vechi de când lumea, ce coboară adânc în istoria neamului nostru, devenite creații populare, păstrate cu sfințenie din moși-strămoși și transmise din gură-n gură. Deznodământul îl găsim, ba chiar și îl citim, în sanscrită. Această limbă se crede  că provine din limba vorbită de zeii geți, în care, încă acum vreo 3500 de ani, se găseau cuvintele „codra”, „codrava”, ceea ce înseamnă „grâul săracului”. Acest grâu al săracului creștea în mod sălbatic prin poienile pădurilor, fiind cules de cei ce trăiau în acele păduri de la munte. La recoltarea grânelor aceștia erau „ajutați” de către iepuri. Astfel, muntenii noștri erau impuși de a păzi poienile cu grâul sălbatic de invaziile urechiaților. Pâinea coaptă din acele boabe era numită pios „pâine salvată de iepuri” sau „codru de pâine”.

Cu timpul, în limba noastră română, sensul inițial al cuvântului „codra” s-a răsfrânt doar asupra pădurilor imense – codru, codri. Mai rar se întâlnește cu sensul de bucată în expresia „un codru de pâine”.

Poate că și astăzi, pe undeva prin codrii noștri, mai crește vreun fir de codră sau codravă, din care se înfruptă vreun urechiat, martorul dăinuirii noastre prin milenii.

Foto simbol. Sursa: sanatate.bzi.ro

 

 

                                                                                                             Ion Perciun   

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker