Electorala 2020PoliticRezina

Au fost formate birourile secţiilor de votare din Rezina, inclusiv unul – pentru alegătorii din stânga Nistrului

Au fost formate birourile secţiilor de votare din Rezina, inclusiv unul – pentru alegătorii din stânga Nistrului

            Consiliul Orăşenesc  Rezina, convocat luni în şedinţă extraordinară, a examinat şi aprobat compenenţele birourilor electorale ale celor 8 secţii de voatre şi rezerva lor pentru alegerile prezidenţiale din 01 noiembrie 2020 situate pe teritoriul Primăriei oraşului, dar şi a biroului secţiei de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului.

            Membrii Consiliului au venit cu unele propuneri privind schimbarea unor candidaturi propuse  de Primăria, dar până la urmă, cu o singură modificare, a fost votat proiectul înaintat de Primărie.

            Discuţii controversate au fost în procesul examinării  chestiunii privind biroul secţiei de votare pentru alegătorii din regiunea Transnistreană. CUVÂNTUL a scris deja despre intenţia  Comisiei Electorale Centrale (CEC)de a deschide în Rezina, pentru alegătorii din stânga Nistrului, cinci secţii de votare.

Asta în situaţia când până acum, respectivii erau deserviţi de o singură secţie, la care după cum a menţionat în cadrul şedinţei primarul Simion Tatarov, tradiţional se prezentau  benevol maximum 300 de persoane. O excepţie s-a produs la alegerile prezidenţiale din 2016 şi parlamentarele din februarie 2019, când la Rezina, dar şi alte secţii de votare similare, în mod organizat au fost transportaţi mii de aşa numiţi alegători din regiunea transnistreană să voteze, contra bani, anumiţi candidaţi.

La două sesizări ale CUVÂNTUL-ui CEC aşa şi nu a dorit să concretizeze cu argumente motivele majorării numărului secţiilor de votare din Rezina, mai ales în condiţiile pandemiei cu COVID-19 când migraţia dintre cele două regiuni este strict restricţionată, mai ales de regimul de la Tiraspol. 

            Majoritatea absolută a participanţilor la dezbaterile organizate recent la tema dată de săptămânalul CUVÂNTUL s-au  pronunţat împotriva intenţiei CEC, fiind de părerea că este de ajuns o singură secţie sau niciuna. Argumentul principal – lipsa localurilor pentru activitatea secţiilor respective. Ori în condiţii de pandemie  şi activitatea altor patru secţii de votare amplasate în localurile instituţiilor de învăţământ din Rezina poate deveni problematică. 

            Aceste două opinii au prevalat şi în cadrul discuţiilor de la şedinţa Consiliului. În cele din urmă, Consiliul cu 14 voturi a aprobat componenţa unui singur birou electoral al unei secţii de votare pentru cetăţenii R.Moldova domiciliaţi în stânga Nistrului.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker