Economie

Declinul Căii Ferate continuă

Angajaţii de la staţia de cale ferată Şoldăneşti nu au primit salariile de aproape jumătate de an. Oamenii ameninţă că vor pleca de la întreprindere. În căutarea unui serviciu mai bine plătit, câţiva lucrători deja s-au şi concediat.

 

Situaţia de la staţia de cale ferată Şoldăneşti nu se deosebeşte de starea de lucruri de la celelalte din republică. Și aici domină aceeaşi problemă: restanța la plata salariilor. Angajaţii spun că au acumulat datorii la salarii pentru cinci luni. Ei nici la proteste nu se duc pentru că nu au bani de transport.

Natalia Stepanchevici, şefa staţiei Şoldăneşti, ne-a spus că pe la sfârşitul anilor 2000, aici munceau peste 60 de persoane. Atuncide lucru era. Actualmente, la staţia din Şoldăneşti mai activează doar 12 persoane. Administraţia staţiei se plânge că oamenii care au mai rămas să lucreze sunt pensionari, iar alţii sunt aproape de vârsta de pensionare.

Restanţa salarială, care se cifrează la circa două mii de lei, nu este singura problemă de care se plâng feroviarii din Şoldăneşti. Ei sunt revoltaţi că lucrează în condiţii mizere, utilajul este învechit, clădirea staţiei demult nu a mai fost reparată.

Natalia Stepanchevici a precizat că din lipsă de bani nu mai sunt reparate şi căile ferate. Actualmente, din cele patru perechi de linii din staţie doar una este funcţională.

După cum ne-a spus Alexandru Bonari, şeful depoului Şoldăneşti, şi colectivul lor s-a micşorat considerabil. Motivele sunt aceleaşi: condiţii de muncă dificile, restanţe mari la plata muncii.

Potrivit feroviarilor în etate, căile ferate din Şoldăneşti au fost construite la sfârșitul secolului XIX.

În imagine: Potrivit Nataliei Stepanchevici, şefa staţiei de cale ferată Şoldăneşti, până la sfârşitul anilor 2000, trenurile treceau prin gară unul după altul. Actualmente, trenul trece pe aici odată la trei zile.

Natalia Rotari

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker