Politic

Discuții mai lejere, abordări mai profunde

Agenda ședinței Consiliului Raional Orhei din 17 martie c. includea 25 de chestiuni. Asta deşi Regulamentul de funcționare a Consiliului prevede cel mult 15 chestiuni. Dar în timp util s-a reuşit examinarea tuturor proiectelor.

 

În fracțiuna PPEM, un nou membru

La începutul ședinței a fost prezentat un nou membru al fracțiunii PPEM, Tudor Mardari. Acesta a înlocuit-o pe Marcela Bordian, care a depus cerere de demisie  la sfârșitul anului trecut.

Tudor Mardari a activat în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat, la Vamă, într-o societate comercială şi este considerat un  specialist bun în domeniul contabilității.         

 

Scandalurile – în vizorul  consilierilor

Trei scandaluri de ultimă oră au devenit subiecte de discuție în Consiliu. Andrei Atamanenco a cerut să fie audiate informații despre adolescenta care voia să sară de pe acoperişul unui bloc cu 9 nivele, dar şi despre conflictul dintre cei doi medici-chirurgi Valeriu Slutu și Ion Șiman, care s-a produs în sala de operaţii a Spitalului Raional Orhei.

Preşedintele raionului, Tudor Golub, a informat audiența că la şedinţa Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale a fost examinat incidentul cu adolescenta, fiind elaborat şi un plan de acţiuni preventive în contextul alarmei din societate în legătură cu jocul virtual ”Balena albastră”. Vicepreşedintele raionului, Dorin Zghibarță, a relatat că a fost constituită o comisie, cu participarea reprezentanţilor procuraturii şi poliţiei, menită să supervizeze activitatea Centrului de plasament unde a locuit minora.

Consilierii nu au putut afla informații despre incidentul de acum două săptămâni cu implicarea chirurgilor Valeriu Slutu şi Ion Șiman, ultimul fiind şi consilier raional din cauza… solidarității corporative. Şeful Centrului de Sănătate nr.1 din Orhei, Iurie Lupacescu, consilier raional, a remarcat că deja a avut loc o anchetă internă şi medicii au fost sancţionaţi.

Consilierul Oleg Vasilcan s-a referit la un alt scandal, care se coace demult. E vorba că Regia ”Apă-Canal” Orhei a adunat datorii de peste două milioane de lei ca urmare a faptului că Ilan Șor şi consilierii din fracțiunea ”Pentru Orhei” au impus tarife mai mici la apă pentru orheieni, întreprinderea în cauză este gestionată fraudulos, iar consecinţele vor fi suportate de Consiliul Raional, care este garantul achitării unul credit către BERD. 

 

Bani pentru sfera socială. Stemă și drapel noi

Aleșii raionali au alocat mijloace financiare pentru renovarea Secției anestezie și terapie intensivă și a Blocului chirurgical al Spitalului Raional Orhei, construcția Oficiului Medicilor de Familie din satul Biești,  construcția și dotarea Centrului Social-Cultural „Filantropia”, destinat persoanelor social vulnerabile și fără adăpost.

Fără discuții au fost aprobate deciziile privind stema și drapelul raionului Orhei, validate de Comisia Națională de Heraldică. Raionul avea o stemă moștenită de la județul Orhei (adoptată în 1938). Comisia Națională de Heraldică a atenționat autorităţile din Orhei că stema adoptată acum 80 de ani (care reprezenta o coasă și un stejar pe un scut roșu) nu corespunde simbolisticii autentice. Specialiştii au lăsat stejarul și au întrodus în locul coasei cocostârcul cu steagul alb cu cruce prins sub aripă, pe câmp albastru, ținând în ghiarele unul picior un strugure de poamă. 

 

Ion Cernei                                         

      

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker