E timpul sa fii activSocial

Proiectul „Conexiuni multiculturale – societate unită” consolidează, mobilizează și sensibilizează

Proiectul „Conexiuni multiculturale – societate unită” consolidează, mobilizează și sensibilizează

Pentru că fiecare din noi poate aduce o schimbare în societate, atunci când ne consolidăm, schimbarea poate avea un impact valoros. Exact acest scop și l-a trasat Asociația Obștească „Centrul Multifuncțional de Educație, Informație, Cultură” împreună cu 5 biblioteci publice din republică: Telenești, Soroca, Râșcani, Comrat, Taraclia.

S-a scris în mai multe rânduri despre implementarea acestui proiect. Se pare că pentru echipa proiectului provocările din această perioadă de restricţii de mobilitate a fost un catalizator generator de idei pentru a continua proiectul cu orice preț. Directoarea de proiect, Maria Furdui, şefa Bibliotecii Publice Raionale „Vasile Alecsandri” din Teleneşti, ne spune acum, când proiectul se apropie de final, că pandemia le-a dat peste cap aşteptările, dar nu şi planurile: 

– Ne-am fixat mai multe obiective și scopuri în proiectul respectiv. Urma după 7 luni de familiarizare a peste 500 de adolescenți cu istoria, cultura, tradițiile, obiceiurile populației majoritare moldovenii/românii și 5 etnii din Moldova: bulgară, găgăuză, romă, ucraineană, rusă, să organizăm în comun programe info-culturale în fiecare din cele 5 orașe din proiect. Dar a izbucnit pandemia, care a impus restricţii, astfel că acţiunile au fost organizate în regim online.

În luna august am organizat un program info-cultural la Telenești cu genericul ”Unici și nemuritori prin tradiții și obiceiuri”. Patru zile la rând, peste 100 de internauți zilnic au fost conectați la activitățile propuse: Vizită virtuală culturală în or. Telenești; Festival online ”Tradiții de vară în Moldova”; Conferință tematică ”Integrarea tradițiilor și obiceiurilor multietnice din Republica Moldova în mozaicul cultural al Uniunii Europene”, iar în ziua a IV-a, Tatiana Mațuev, profesoară de artă plastică și psihologă, a realizat un master-class cu adolescenții din cele 5 raioane ”Prezintă creativ comunitatea ta”. Am fost pionierii acestui format de activități și, în pofida unor probleme tehnice pe care le-am avut, susținem cu mândrie că am reușit, fapt menționat de sute de internauți. 

”Ne bucurăm, că măcar  online, dar am fost la Telenești. Am descoperit un oraș frumos, cu multe lăcașuri de cultură și educație, am scris și am luat idei din prezentările vizionate”, menționa Eugenia Railean, soroceancă.

”Ce variate și frumoase sunt tradițiile populare ale tuturor etniilor din republica Moldova! Desigur că ele diferă de la un popor la altul, dar câte similitudini am descoperit, care țin de tradițiile secerișului, prezentate de ucraineanca Tatiana Foliușneac din Râșcani, sau de tradiția Sânzienelor, prezentate de românca Olesea Cațer”,- menționa Nadejda Coltuc din Cantemir. 

Cu cât suflet și mândrie au cântat internauții – bulgari, găgăuzi, ucraineni, romi împreună cu echipa de la Telenești în limba română ”Moldova mea”! Am dat un start frumos și reușit, iar în luna septembrie internauții, care s-au alăturat celor din raioanele din proiect, au fost și mai mulți și mai motivați de a cunoaște varietatea multiculturală din Republica Moldova asistând la programul info-cultural de la Taraclia și Râșcani, ambele organizându-se în formatul cunoscut: pe parcursul a patru zile câte o activitate în fiecare zi.

Ambele evenimente din aceste orașe au avut același generic: ”Unitate prin diversitate”. Vizitele virtuale au permis să descoperim 2 raioane foarte diferite, dar bogate în monumente istorice și naturale, în servicii socio-culturale variate, în personalități marcante de talie națională și mondială. Am descoperit și ne-am delectat în cele două festivaluri organizate de Taraclia și Râșcani o diversitate multiculturală impresionantă.

Am urmărit în cadrul festivalului programe artistice variate ce au cuprins cântece, dansuri şi tradiţii din folclorul tuturor etniilor conlocuitoare din orașele Taraclia și Râşcani. De asemenea au fost incluse numere artistice prezentate de formații de cântece și dansuri din raioanele Telenești, Soroca, Comrat, implicate în acest proiect.

Coloritul deosebit al folclorului multinaţional, care a persistat în cadrul acestui festival, a dat o nuanţă frumoasă şi un farmec aparte evenimentului. Mi-amintesc, când s-a finalizat evenimentul de la Taraclia, o internaută de la Soroca a exprimat recunoștință organizatorilor și a interpretat o melodie în limba bulgară. 

O bogată și valoroasă informație au recepționat participanții la conferințele online organizate în fiecare din aceste orașe: ”Personalități marcante de diferite etnii și naționalități din Republica Moldova” (Taraclia) și ”Armonizarea dialogului interetnic și intercultural în Republica Moldova: realitate și perspective” (Râșcani). Adolescenții, participanți la atelierele de creație din Taraclia și Râșcani, au obținut abilități de prezentare a unor mesaje convingătoare la tema ”Pentru o Moldovă unită” și au învățat a confecționa coronițe – element distinctiv al costumului național ucrainean.

Sperăm că la fel de interesante vor fi și programele info -culturale de la Comrat, care vor derula la sfârșitul lunii septembrie, și Soroca, care vor fi desfășurate la început de octombrie. Țin să menționez, că un astfel de proiect nu ar fi reușit fără susținerea diferitor parteneri: instituții de cultură, educaționale, ONG, APL, prezente și la activitățile online”,- a spus dna Furdui. 

Vizavi de proiectul care a demarat încă în luna februarie, dna Furdui a remarcat că timp de 7 luni, în regim online, astfel s-au desfăşurat acţiuni de promovare a culturii, istoriei, tradițiilor ucrainenilor, găgăuzilor, bulgarilor, rușilor, romilor, românilor/moldovenilor care trăiesc în republica noastră. Pentru ziua de 23 octombrie este programată conferința de totalizare a acţiunilor din cadrul proiectului. 

”Am organizat teleconferințe și întâlniri online, astfel de la bun început am reușit să antrenăm în activitățile noastre sute de persoane din fiecare cele cinci raioane (Taraclia, Comrat, Telenești, Soroca și Râșcani) care reprezintă sudul, centrul și nordul republicii cu o diversitate culturală notorie”, a mai remarcat dna Furdui, coordonatoarea proiectului.

Proiectul „Conexiuni multiculturale – societate unită” este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer Stiftung. 

Logo la materialul Pentru o localitate prospera

Ion Cernei

Proiectul "Conexiuni multiculturale – societate unită” consolidează, mobilizează și sensibilizează
Proiectul "Conexiuni multiculturale – societate unită” consolidează, mobilizează și sensibilizează
Proiectul "Conexiuni multiculturale – societate unită” consolidează, mobilizează și sensibilizează
Proiectul "Conexiuni multiculturale – societate unită” consolidează, mobilizează și sensibilizează
Proiectul "Conexiuni multiculturale – societate unită” consolidează, mobilizează și sensibilizează
Proiectul "Conexiuni multiculturale – societate unită” consolidează, mobilizează și sensibilizează

  

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker