3 întrebări pentru primarul tăuE timpul sa fii activRezina

Ghenadie Gaidibade: Sunt adeptul atragerii investiţiilor prin proiecte

Ghenadie Gaidibade: Sunt adeptul atragerii investiţiilor prin proiecte

Astăzi la trei întrebări ale săptămânalului CUVÂNTUL răspunde primarul comunei Ţareuca, raionul Rezina, Ghenadie Gaidibade

1. Care au fost impresiile Dvs. înainte de alegeri despre avantajele şi posibilităţile primarului comunei Ţareuca şi în ce măsură acelea corespund cu realităţile?

– Înainte de alegeri am avut impresii realiste despre posibilitățile primarului și acum ele nu s-au prea schimbat. Eram și sunt adeptul atragerii în comună a investiţiilor prin proiecte și urmăream permanent propunerile de finanțare. În opinia mea, 5-10% erau destinate pentru domeniul privat, 60% – pentru mediul asociativ și 30% pentru APL.

Îmi ziceam: cu asemenea posibilități se poate de făcut o mulțime de lucruri utile pentru comunitate! Și cum am venit în primărie, am și început să elaborez proiecte și să promovez oamenii care mă ajută la întocmirea lor. Acum am depuse 12 proiecte pentru diferite domenii ca:

1) Serviciu transport deșeuri (2 proiecte);

2) Abordarea Lea-der pentru prosperitate rurală în Moldova;

3) Programul Comunitatea Mea pentru transparență decizională;

4) AIPA – Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii economice publice rurale;

5) ALDA – Modernizarea stadionului din comuna Țareuca şi Apă bună în comună;

6) Inițiativa europeană centrală (CEI) – Digitalizarea instituțiilor publice pe timp de pandemie și alt proiect tot cu ei pentru crearea unui serviciu de transport medical pe timp de pandemie;

7) Inițiative la programul Japonez ”Kusanone” pentru reparația capitală a acoperișurilor de la grădinițe și schimbarea ferestrelor vechi. Încă un proiect prevede reparația capitală a acoperișului de la casa de cultură din satul Țahnăuți. Mai intenţionăm cu concursul Asociației băștinașilor din comună să plantăm 50 de pomi decorativi între satele Țahnăuți și Țareuca, iar cu 2 oferte participăm în Programul național de granturi mici în domeniul îmbătrânirii active. 

Deocamdată din toate aceste inițiative am realizat doar două: cele din cadrul Programului național în domeniul îmbătrânirii active. Restul rămân pe agenda administraţiei comunei.

Recent, de la un evaluator de granturi am aflat că în calitate de solicitant mai trebuie să fii și vizibil pe reţelele de socia-lizare cu diferite postări, ceea ce eu nu prea agreez, dar se pare că va trebui să luăm în seamă această opinie. De exemplu, avem finanţare pentru 90 de metri liniari de drum de 6 metri lățime, dar mai căutăm resurse pentru a repara 600 de metri de drum.

 În ultimii ani părinții au cam neglijat regulile pivind educația copiilor, cresc cazu-rile de violență în familie, consum exagerat de alcool, abandonare de copii.

Primarul în calitate de autoritate tutelară este obligat să se implice împreună cu asistentul social și comisia multidisciplinară să dea prioritate şi acestor probleme. Apropo, procedurile de plasare a copiilor aflaţi în situaţii de risc într-un centru de plasament sunt foarte anevoioase şi necesită multe eforturi şi timp. După mine, ar trebui să investim mai mult în educația generației tinere, dar și mai mult – în dragostea față de copii.

2. Ce aţi reuşit să realizaţi şi care promisiuni electorale mai rămân pe agendă?

– Nu prea am făcut promisiuni electorale. Am zis doar că voi fi activ în aducerea investiţiilor în comună. Ce mi-am propus din primele zile a fost să trec Serviciul comunal locativ în subordinea primăriei.

Locuitorii aveau dubii privitor la modul cum era gestionată întreprinderea, mai ales în ce priveşte aprovizionarea cu apă și m-au rugat să fac ordine în acest domeniu. Acum acest serviciu funcționează sub conducerea nemijlocită a primarului. Îl gestionez pe bază de voluntariat.

La moment avem schimbate 3 pompe care s-au defectat, am achiziționat un stabilizator trifazat la o fântână care funcţiona cu probleme, am construit 3 fântâni noi de distribuție, am modernizat procesul de distribuție a apei la 2 turnuri, teritoriul la o fântână a fost amenajat, în luna august toate turnurile au fost dezinfectate, s-a făcut analiza chimică și bacteriologică la un turn și rezultatul este excelent.

Toate cheltuielile pentru aceste lucrări au fost acoperite din bugetul serviciului de aprovizionare cu apă. De la 16 martie anul curent s-au conectat la apeduct 25 de consumatori noi.  Implicarea concretă în acest domeniu mi-a permis să-l cunosc mai bine și să înțeleg problemele existente, care sunt multe.

Apeductul existent a fost montat fără proiect tehnic, lucru care și generează multe probleme: la cineva presiunea apei este mică, la alţii – prea mare, 3 turnuri de apă au un grad înalt de uzură, într-o fântână  pompa şi motorul electric ies din funcţiune mult mai repede ca în celelalte etc. Ne propunem ca în anul următor să găsim soluții şi să remediem aceste probleme. Deja avem câteva oferte pentru acest domeniu pe care le examinăm.  

Altă problemă care necesită soluționare vizează drumurile locale și cele care aparțin Consiliului Raional. În anul curent, în cadrul programului de stat ”Drumuri bune” în comuna Țareuca se vor efectua lucrări de asfaltare în sumă de 1.113.000 lei.

Din această sumă în satul Țareuca se vor asfalta 256 metri liniari cu lățimea 3,5 m, iar în satul Țahnăuți – 195 metri liniari cu lățimea de 6 m. Noi, din fondul rutier local – 298.000 lei, vom asfalta drumul central în satul Țareuca 90 m liniari cu lățimea 6,5 m, iar Consiliul Raional va asfalta din propriile resurse circa 700 metri de drum raional. În anul viitor resursele din fondul rutier local vor fi cheltuite pentru drumurile din s. Țahnăuți.

Peste 90.000 lei au fost investiți în reparaţiile curente ale grădinițelor de copii din ambele sate. Cu circa 30.000 lei am schimbat trei ferestre şi două uşi la clădirea primăriei, care erau vechi și pierdeam multă căldură pe timp de iarnă.

Un volum mare de lucrări s-a executat cu forțe proprii la grădinițele de copii, casele de cultură, primărie, pentru ce le sunt recunoscător consătenilor.  

La începutul mandatului am decis cu aleşii locali să lăsăm soldul disponibil pentru contribuție la proiectele care vor fi câștigate. Deoarece nu am avut parte de ele, soldul disponibil a rămas intact. Planificăm să-l folosim la extinderea iluminării stradale și pentru elte proiecte.

3. Cum caracterizaţi relaţiile actuale dintre autorităţile publice de nivelul I, II şi III din R. Moldova şi ce schimbări în acest domeniu, în opinia Dvs., sunt primordiale?

– Relațiile actuale dintre Primărie, Consiliul Raional și autoritățile de la Chișinău se îmbunătățesc, dar cu o viteză mult mai mică decât cea dorită. Totul depinde de educația de acasă, de la școală și din societate.

În ultimii ani suntem educați într-un stil individualist și egoist, de aici și relațiile noastre. Suntem naivi atunci când așteptăm să fim tratați cu respect și la un nivel înalt deşi singuri nu ne conducem de aceeaşi regulă. Oricum, există o tendință mai accentuată de colaborare pentru a realiza cât mai multe fapte bune pentru comunitățile noastre și aceasta este salutabil. 

În imagine: Ghenadie Gaidibade

Ghenadie Gaidibade Sunt adeptul min

Pentru conformitate, Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker