Politic

Mare patriot, poet, om politic

Ion Buzdugan a fost un poet important al Basarabiei și un mare patriot. Dacă obținerea independenței acestei provincii românești (de la 24 ianuarie 1918) poate fi socotită opera sa de obște, Unirea Basarabiei cu România nu s-ar fi putut face fără intervenția puternicei personalități a lui Ion Buzdugan. Născut la 9 martie 1877 într-o familie de țărani răzeși din s. Brânzenii Vechi, acum raionul Teleneşti, a studiat agronomia la Gorki, literele și dreptul la Universitatea din Moscova și a absolvit seminarul pedagogic de la Camenița.

Fiind ofițer în armata rusă în timpul Primului Război Mondial, Ion Buzdugan a dat în vileag asasinarea regelui Ferdinand pe care o pregăteau militarii ruși în forfota bolșevică de la Socola. În 1917 – 1918 devine unul din fruntașii mișcării naționale din Basarabia. În calitate de secretar al Sfatului Țării, la 27 martie 1918, Ion Buzdugan semnează Actul Unirii Basarabiei cu România.

 După Unire și-a luat licența în drept la Universitatea din Iași și doctoratul în economie politică la Universitatea din Cernăuți. Fiind deputat de Bălți în Parlamentul României din 1918 până în 1932, membru al Guvernului, Ion Buzdugan a contribuit substanțial la prosperarea economică și culturală a orașului și județului Bălți.

Ion Buzdugan, numit cu pietate de către Nicolae Iorga “excelent român”, este autorul a mai multor volu-me de versuri. În spectrul vast al activității sale politice și culturale se înscrie și colaborarea cu multiple publicații din Basarabia, cât și din întreaga țară: “Sfatul Țării”, “Moldova de la Nistru”, “Viața Basarabiei”, “Pagini basarabene”, “Convorbiri literare”, “Cuvântul literar”, “Neamul Românesc”, “România” etc. Din numărul imens de versuri ale poetului se desprinde oda dedicată orașului Bălți –  “Cetatea Bălților”, publicată în “Almanahul orașului și județului Bălți”.

După 1940 s-a stabilit la Bucureşti. Marginalizat ca militant principal al Unirii Basarabiei cu România, a făcut traduceri din poeţii ruşi clasici: Puşkin, Esenin, Bunin, Gorki, dar şi din avangardă: Briusov, Blok, Balmont.

Distincții: „Coroana României”, „Steaua României”, „Vulturul României”, „Regele Ferdinand” în grad de Comandor, „Coroana României” în grad de Mare Ofiţer.

IonBuzdugan a decedat la 29 ianuarie 1967.

Sursa: „Cartea de Aur

a  Basarabiei şi a

Republicii Molodva”

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker