Politic

Mare patriot, poet, om politic

Ion Buzdugan a fost un poet important al Basarabiei și un mare patriot. Dacă obținerea independenței acestei provincii românești (de la 24 ianuarie 1918) poate fi socotită opera sa de obște, Unirea Basarabiei cu România nu s-ar fi putut face fără intervenția puternicei personalități a lui Ion Buzdugan. Născut la 9 martie 1877 într-o familie de țărani răzeși din s. Brânzenii Vechi, acum raionul Teleneşti, a studiat agronomia la Gorki, literele și dreptul la Universitatea din Moscova și a absolvit seminarul pedagogic de la Camenița.

Fiind ofițer în armata rusă în timpul Primului Război Mondial, Ion Buzdugan a dat în vileag asasinarea regelui Ferdinand pe care o pregăteau militarii ruși în forfota bolșevică de la Socola. În 1917 – 1918 devine unul din fruntașii mișcării naționale din Basarabia. În calitate de secretar al Sfatului Țării, la 27 martie 1918, Ion Buzdugan semnează Actul Unirii Basarabiei cu România.

 După Unire și-a luat licența în drept la Universitatea din Iași și doctoratul în economie politică la Universitatea din Cernăuți. Fiind deputat de Bălți în Parlamentul României din 1918 până în 1932, membru al Guvernului, Ion Buzdugan a contribuit substanțial la prosperarea economică și culturală a orașului și județului Bălți.

Ion Buzdugan, numit cu pietate de către Nicolae Iorga “excelent român”, este autorul a mai multor volu-me de versuri. În spectrul vast al activității sale politice și culturale se înscrie și colaborarea cu multiple publicații din Basarabia, cât și din întreaga țară: “Sfatul Țării”, “Moldova de la Nistru”, “Viața Basarabiei”, “Pagini basarabene”, “Convorbiri literare”, “Cuvântul literar”, “Neamul Românesc”, “România” etc. Din numărul imens de versuri ale poetului se desprinde oda dedicată orașului Bălți –  “Cetatea Bălților”, publicată în “Almanahul orașului și județului Bălți”.

După 1940 s-a stabilit la Bucureşti. Marginalizat ca militant principal al Unirii Basarabiei cu România, a făcut traduceri din poeţii ruşi clasici: Puşkin, Esenin, Bunin, Gorki, dar şi din avangardă: Briusov, Blok, Balmont.

Distincții: “Coroana României”, “Steaua României”, “Vulturul României”, “Regele Ferdinand” în grad de Comandor, “Coroana României” în grad de Mare Ofiţer.

IonBuzdugan a decedat la 29 ianuarie 1967.

Sursa: „Cartea de Aur

a  Basarabiei şi a

Republicii Molodva”

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close