Sesizează o problemăSocial

Reduceri semnificative la parametrii socio-economici în raionul Şoldăneşti

Reduceri semnificative la parametrii socio-economici în raionul Şoldăneşti

Situaţia demografică în ianuarie-iunie 2020 a fost determinată de o majorare a nivelului natalităţii cu 12 % iar a mortalităţii de o micșorare cu 3 %, se menţionează într-un comunicat al Consiliului Raional Şoldăneşti despre situaţia social-economică a raionului în perioada ianuarie-iunie 2020.

Potrivit sursei citate, câştigul salarial mediu lunar nominal brut al unui angajat din raion în trimestrul II 2020 a fost de 5748,7 lei, mai mare cu 12,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar cu 26,8% mai mic decât media pe ţară, care constituie 7849,0 lei.

  Apropo, conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada de referinţă, cele mai mari salarii în republică le-au primit angajaţii din informaţii şi comunicaţii – în medie 18528,4 lei; activităţi financiare şi asigurări – 14367,5 lei; producerea şi furnizarea de energie electrică, termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat – 12637,7 lei. 

Iar cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în activitățile de cazare și alimentație publică – 4944,6 lei, agricultură, silvicultură și pescuit – 4994,1 lei.

  Numărul şomerilor oficial înregistraţi în raionul Şoldăneşti în primul semestru, conform datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, a constituit 589 persoane, majorându-se cu 10,1 la sută comparativ cu ianuarie-iunie 2019. Circa 60 la sută din şomeri o constituie bărbaţii.

  Despre starea econo-mică precară a raionului mărturiseşte şi faptul că investiţiile în active imobiliare din contul tuturor surselor de finanţare în perioada de referinţă s-au cifrat la 9691,8 mii lei, cu 62,3 % mai puţin faţă de ianuarie-iunie 2019. Aproape 60 la sută din investiţii au parvenit din sursele proprii. 

Reduceri semnificative comparativ cu semestrul I al anului 2019 s-au înregistrat şi la volumul mărfurilor, numărul pasagerilor  transportaţi de către agenţii economici din raion.

Potrivit unor informații publicate de portalul rusesc Vecerni Kurier (Curierul de seară – n.red.), în 2019 salariul mediu brut în Republica Moldova era de 308 euro, urmând Ucraina cu 344 euro și Georgia – 360 euro, iar în Rusia era de 569 euro.  

În România salariul mediu constituia 1018 euro, în Polonia – 1235, Cehia – 1320, Estonia -1455 euro.

Reporter “C”

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker