ApropoSocial

Sistemul se pocăieşte, dar nu se dezice de oamenii fărădelegii

Sistemul se pocăieşte, dar nu se dezice de oamenii fărădelegii

De la un timp Procuratura Generală şi structurile ei uimesc lumea cu noi şi noi informaţii despre renunţarea la acte de învinuire instrumentate în anii trecuţi.

Recent, de exemplu, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a prezentat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, poziția de renunțare la învinuirea de ”trădare de Patrie”, adusă în anul 2017 fostului deputat Iurie Bolboceanu și a solicitat achitarea lui.  

   Procuratura Anticorupţie a renunţat la învinuirile aduse co-proprietarului reţelei de benzinării ”Vento”, Igor Borş, care acum doi ani fusese reţinut şi apoi, timp de aproximativ un an, deţinut în arest preventiv.

Procuratura Generală a anunțat despre achitarea lui Alexei Alexeev, șoferul microbuzului care transporta stația acustică la un miting din fața postului public de televiziune şi 8 zile a fost ţinut în arest, iar 51 de zile – în arest la domiciliu pentru pretinsa aplicare a violenței periculoase în privința unor angajați ai Poliției.

Câteva luni mai înainte, Veaceslav Platon, judecat la 18 ani de detenţie, a fost eliberat pe motiv că dosarul penal în care acesta a fost condamnat ar fi unul falsificat în totalitate. 

Şirul acestor exemple, inclusiv extrase din activitatea organelor de drept din regiunea Orhei, poate fi continuat. În spatele acestor dosare stau o mulţime de poliţişti, procurori, judecători care au urmărit, arestat, judecat, ţinut în detenţie în condiţii inumane oameni nevinovaţi. Din deciziile procuraturilor reiese că aceşti aşa-numiţi oameni ai LEGII, angajaţi şi plătiţi din gros din banii publici ca să supravegheze respectarea LEGII şi să APERE DREPTURILE OMULUI, şi-au bătut joc, de cele mai multe ori premeditat şi cu bună ştiinţă, şi de LEGE, şi de OAMENI.

Conform unei logici elementare, respectivii trebuie traşi la răspundere şi lipsiţi de dreptul de a mai activa în organele de drept. Or, nu este vorba de nişte simple greşeli. Iurie Bolboceanu, de exemplu, a declarat după eliberare că nu doreşte nici la cel mai mare duşman să treacă prin calvarul organizat dumnealui şi membrilor familiei sale de procurorii şi judecătorii regimului. Mărturii la fel de dure poţi auzi şi de la alte persoane nimerite în malaxorul acestor aşa numiţi justiţiari – slugi servile ale regimului.

   Dar nici într-un comunicat la temă n-am găsit numele vinovaţilor de fărădelegile respective şi că aceştia au fost sau riscă să fie traşi la răspundere. Ori cum altfel pot fi calificate faptele procurorilor şi judecătorilor care, în baza unor probe total falsificate, vorba procurorului general Alexandr Stoianoglo, l-au condamnat pe V. Platon la 18 ani de puşcărie? Sau a celor care l-au acuzat de trădare de Patrie pe Iurie Bolboceanu, ştiind foarte bine că omul este nevinovat, iar dosarul este fabricat la comandă?

Numai în comunicatul despre omul de afaceri Igor Borş am găsit fraza că „acţiunile poliţiei şi ale procurorilor anticorupţie care au gestionat acest dosar constituie obiectul unei anchete penale, în curs de desfăşurare”, o informaţie mai mult de ochii lumii, pentru că nu se ştie cu ce se va încheia această urmărire.

În rest – tăcere deplină. Adică, toţi călăii deghizaţi în uniforme de poliţişti, robe de procurori şi judecători rămân şi în continuare să servească alte pofte şi ambiţii ilegale ale celor de la Putere şi care de ani de zile se tot jură că reformează justiţia, dar în realitate fac tot posibilul pentru a păstra intact sistemul existent, cu oamenii servili şi şantajabili.

Tudor Iaşcenco

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker